WIEM,CO JEM !
Trochę witaminek na drugie śniadanie ! Sałatka owocowa Składniki: * ananas (u nas świeży bardzo dojrzały) * truskawki * morele * mięta Sposób przygotowania : Wszystko kroimy, wrzucamy do jednej miseczki mieszamy i zjadamy :)
Rozkosz w słoiczku Składniki: * otręby żytnie * siemię lniane * jogurt naturalny * jabłko * truskawki * liście świeżej mięty * miód Sposób przygotowania: Siemię lniane i otręby mieszamy, a następnie na przemian z jogurtem układamy siemię i otręby w słoiczku. Po ułożeniu kilku warstw do słoiczka wkładamy pokrojone jabłko, pokrojone liście świeżej mięty i miód. Następnie nakładamy kolejna warstwę jogurtu i mieszanki siemię-otręby, kończymy warstwą jogurtu. Na wierzchu układamy truskawki. Bardzo proste i pyszne!
Niech bakłażanik z fetą będzie waszą zaletą ! Składniki: *1-2 łyżki przecieru pomidorowego * 2 łyżki octu balsamicznego * 1 ząbek czosnku * 1/2 szklanki wody * przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, jeśli lubimy pikantnie to dodajemy papryczki chilli Sposób przygotowania: Bakłażany w zalewie możemy przygotować przy okazji robienia innej potrawy, w której skład wchodzą, np. musaki. Wystarczy podsmażone plastry oberżyny zalać gorącą zalewą z następujących składników. Bakłażany w zalewie studzimy i wkładamy do lodówki. Stanowią doskonałą przekąskę ze świeżym pieczywem.
Gdy cię męczy pragnienie,szklanka soczku na orzeźwienie ! Składniki: * wyciśnięty sok ze świeżych pomarańczy Sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy i wyciskamy z nich sok.Wlewamy do szklanki i pijemy . Życzę smaczengo !;)
W jajkach moc na cały poranek ! Jajecznica z 1 jajka z plastrem szynki szwardzwaldzkiej(przygotowana bez tłuszczu i soli), serek wiejski (150g.) ze szczypiorkiem, sałatka z mixu ulubionych sałat kilku pomidorków koktajlowych i połowy łyżki oliwy z oliwek, dwie małe kromki chleba razowego, kilka rzodkiewek.
Zimno ,zdrowo i dietetycznie ! Chłodnik Składniki: * 800 g. kefiru *400g. maślanki *Duży pęczek botwinki *2 duże pęczki koperku *2 pęczki rzodkiewki *3 duże ogórki szklarniowe *Ekologiczny koncentrat barszczu czerwonego *3 duże ząbki czosnku *2 jaja (ugotowane na twardo, do podania) *Świeżo mielony pieprz i sól Sposób przygotowania: Warzywa płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i oczyszczamy z korzonków. Koperek siekamy i wkładamy do garnka. Botwinkę, (a dokładnie jej łodyżki) siekamy i dodajemy do koperku. Ogórki obieramy, ścieramy razem z rzodkiewką na dużych oczkach tarki. Całość przekładamy do garnka. Czosnek obieramy i wyciskamy do całości. Wlewamy kefir i maślankę. Mieszamy. Dodajemy ok. 4 łyżki ekologicznego koncentratu barszczu czerwonego. Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Podajemy schłodzony wraz z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.
Słodko ale zdrowo ! Masz ochotę na coś słodkiego ale zdrowego ? Wstąp do naszego sklepiku szkolnego „zdrowiś” a tam znajdziesz swoje pyszne drugie śniadanie ! ;)
Dziękujemy za uwagę ! Kubacka Weronika Czerwińska Żaneta