Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
psychospołeczny aspekt otyłości
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
Skutki niewłaściwego odżywiania
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Lubuski Program Prewencji Pierwotnej Nowotworów
Problemem współczesnej medycyny
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
JAK DBAĆ O ZDROWIE czyli EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Nadwaga , niedowaga i otyłość
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
Cukrzyca Grupa chorób charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
NADWAGA Anna Dziedzic.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
Światowy dzień żywności
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
OTYŁOŚĆ Epidemia XXI wieku.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
dotyka wielu ludzi a nawet dzieci
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
Prawidłowa waga człowieka
Zaburzenia odżywiania otyłość i nadwaga –współczesny problem cywilizacyjny w populacji dzieci i młodzieży Dr Ewa Starostecka Klinika Endokrynologii i.
Zdrowy tryb życia.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
Zaburzenia odżywiania
Młodzieży zdrowie się należy!
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Światowy Dzień Walki z Otyłością
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Projekt edukacyjny wykonany przez uczniów klasy II gimnazjum z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Sątocznie.
ROZWÓJ FIZYCZNY BIALSKICH PIĘCIOLATKÓW HELENA POPŁAWSKA, AGNIESZKA DMITRUK, WOJCIECH HOŁUB.
Katarzyna Podsiadło Jacek Wacławski Gr. 1b Piotr Gościniewicz
Dlaczego nie chcemy aby nasi uczniowie byli otyli?
BMI.
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Otyłość-charakterystyka i profilaktyka Kamil Pełka kl 3G

Otyłość jest stanem, w którym nadmierna ilość tłuszczu gromadzącego się w postaci tkanki tłuszczowej wpływa niekorzystnie na stan zdrowia. U dorosłych, o otyłości mówimy, gdy wskaźnik masy ciała (BMI – ang. Body Mass Index przekracza 30 (kg/m2). Otyłość jest jednym z najbardziej widocznych, a zarazem, jak do tej pory, najbardziej lekceważonych problemów zdrowotnych.

Rodzaje otyłości: -Otyłość uogólniona – tkanka tłuszczowa rozmieszczona jest równomiernie w obrębie całego ciała. Ten rodzaj otyłości występuje zazwyczaj u osób, u których problemy z utrzymaniem wagi rozpoczęły się już w dzieciństwie. -Otyłość brzuszna – typ jabłko – wiąże się z większym ryzykiem występowania chorób towarzyszących. Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy choroba wieńcowa wcale tu nie dziwią. Ten typ otyłości częściej spotykany jest u mężczyzn. -Otyłość pośladkowo-udowa – typ gruszka – ten rodzaj otyłości dotyczy przede wszystkim kobiet. Ich ramiona i talia są raczej szczupłe, a kłopotliwą nadwagę można zaobserwować od pasa w dół.

Typy otyłości: Otyłość pierwotna-czynniki wywołujące: -genetyczne(dziedziczone od rodziny,niezależne od woli) -biologiczne - nasze odżywianie się reguluje ośrodkowy układ nerwowy.Jego zaburzenia mogą mieć wpływ na to, co jemy i jak dużo pokarmów spożywamy. -styl życia-bardzo ważny czynnik(brak ruchu,złe odżywianie) -psychologiczne(traktowanie jedzenia jako ucieczki od stresów,trudów) Otyłość wtórna-czynniki wywołujące: -Choroby uwarunkowane genetycznie – zespół Downa, chorobę Dercuma, zespół Padera-Williego -Endokrynopatie – niedobór hormonów wzrostu, zespół przekwitania, niedoczynność przytarczyc, niedoczynność tarczycy, hipogonadyzm -Leki – przeciwcukrzycowe, przeciwdepresyjne, neuroleptyki, steroidy i glikokortykosteroidy, estrogeny, progesteron.

Rozpoznanie choroby: Najczęściej występuje otyłość prosta. Jest ona efektem dodatniego bilansu energetycznego. Kiedy spożywamy nadmierną ilość pokarmów i dodatkowo prowadzimy bierny tryb życia, energia dostarczana do organizmu w nadmiarze nie jest wykorzystywana, lecz kumuluje się. Inne czynniki służące do rozpoznania: -masę ciała -wskaźnik WHR (ang. waist to hip ratio) – jest to wskaźnik talia – biodro. W celu określenia rozmieszczenia tłuszczu, aby dowiedzieć się, jaki masz typ otyłości, należy zmierzyć obwód talii i bioder (w centymetrach). Obwód talii mierzy się w połowie odległości między dolnym brzegiem żeber a górnym grzebieniem kości biodrowej. Najszerszy obwód bioder występuje na wysokości krętarza większego kości udowej. Następnie określa się stosunek obwodu talii do bioder – jest to właśnie wskaźnik WHR. -obwód talii.

Przeciwdziałanie: -Stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety. -Odpowiednia aktywność fizyczna(zasada-3 razy w tygodniu,30 minut,130 tętno) -Unikanie wszelkich pustych kalorii(chipsy,napoje gazowane) -Spożywanie produktów z błonnikiem -Dbać o urozmaiconą dietę bogatą w składniki odżywcze,minerały,witaminy,kwasy tłuszczowe) -Odstawienie używek.

BMI = ciężar masy ciała/wzrost2 Obliczanie BMI BMI = ciężar masy ciała/wzrost2

KLASYFIKACJA OTYŁOŚĆI WG BMI: BMI(kg/m2) Ryzyko chorób towarzyszących Niedowaga <18,50 niskie-ryzyko innych chorób Norma 18,50-24,99 średnie Nadwaga >25 Otyłość wstępna 25-29,99 podwyższone Otyłość I stopnia 30-34,99 Otyłość II stopnia 35-39,99 wysokie Otyłość III stopnia >40 bardzo wysokie

Wysoki wskaźnik BMI Chociaż ogólnie przyjmuje się, że osoby z BMI ≥ 30 mają nadmiernie rozbudowaną tkankę tłuszczową, należy pamiętać, że w niektórych przypadkach nie można polegać wyłącznie na wartości tego wskaźnika. Przyczyna tkwi w tym, iż BMI nie rozróżnia między masą ciała związaną z zawartością tłuszczu a wagą wynikającą z obecności tkanki mięśniowej i wody. Na przykład ktoś muskularny, o dużej wadze (np. ciężarowcy), albo też chory z obrzękiem mogą mieć BMI powyżej 30, ale wcale nie wykazywać nadmiaru tkanki tłuszczowej. Rzeczą trudną, a nieraz wręcz niemożliwą, jest też zmierzenie i/lub zważenie osoby, która nie może stanąć prawidłowo na nogach albo jest przykuta do łóżka. Klasyfikacja przyjęta w oparciu o BMI nie powinna być stosowana u dzieci, ze względu na różnice wynikające z płci, wieku i szybkości wzrostu.

Epidemia otyłości W wielu krajach (np. w USA i gdzieniegdzie w Europie) otyłość uznana została za poważny problem społeczny. W innych regionach świata (np. w niektórych krajach Ameryki Południowej i Azji) jeszcze do niedawna problem otyłości praktycznie nie istniał. W okresie ostatnich 20 lat wzrost liczby osób otyłych zanotowano we wszystkich krajach świata. W niektórych wzrost ten był gwałtowny, w innych problem otyłości pojawił się po raz pierwszy. Otyłość nie jest już chorobą występującą jedynie w krajach bardziej rozwiniętych, zamożnych. Teraz jest to problem ogólnoświatowy, dotyczący wszystkich grup wiekowych i społeczno-ekonomicznych. Dlatego też „epidemia” otyłości nazwana została przez WHO „Światowa otyłością”. Z danych szacunkowych wynika, że w 1995 r. liczba otyłych osób dorosłych sięgała 200 mln, a liczba dzieci poniżej lat 5 wykazujących nadwagę wynosiła 18 mln. W 2000 r. już ponad 300 mln dorosłych zaklasyfikowanych zostało jako osoby otyłe – 132 mln w krajach rozwiniętych i 170 mln w innych regionach świata.

Koniec. Kamil Pełka,klasa 3G