A. Misiewicz, M. Spera, M. Suchorzyńska

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki odżywcze.
Advertisements

Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
Nadleśnictwo - obszar Poddębic Gospodarka leśna. Ukierunkowana jest ona w stronę postrzegania gospodarki leśnej i lasu jako podmiotów wielofunkcyjnych.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Czyli często nieuzasadniony strach.
Bezpieczeństwo i zdrowie w pracy dotyczy każdego. Jest dobre dla ciebie. Dobre dla firmy. Partnerstwo dla prewencji Co badanie ESENER może nam powiedzieć.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Skuteczności i koszty windykacji polubownej Wyniki badań zrealizowanych w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki „Ocena poziomu rzeczywistej.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
BADANIA STATYSTYCZNE. WARUNKI BADANIA STATYSTYCZNEGO musi dotyczyć zbiorowościstatystycznej musi określać prawidłowościcharakteryzujące całą zbiorowość.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Rozwój społeczny i emocjonalny dr Genowefa Janczewska-Korczagin
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Jak tworzymy katalog alfabetyczny? Oprac.Regina Lewańska.
„Czy każdemu z nas jest bliska ochrona środowiska?”
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
ANALIZA WYNIKÓW DIAGNOZY WSTĘPNEJ
ANKIETA aktywność czytelnicza uczniów LO Czersk
Związki chemiczne w roślinach japońskich - Miłorząb japoński
Test analizy wariancji dla wielu średnich – klasyfikacja pojedyncza
WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA
Wykonał: Kamil Olczak VID
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
ANALIZA ABC/XYZ Zajęcia Nr 8.
Prowadzonych przez MIASTO BIAŁYSTOK na rok szkolny 2017/2018
ZASTOSOWANIE CYFROWEJ ANALIZY OBRAZU DO OCENY STOPNIA SPLEŚNIENIA NASION RZEPAKU Alicja Faron Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Katedra Przetwórstwa.
Informacja o maturze w 2018 roku
Żelazo.
Kopiowanie - w jakim celu, jakie materiały, jak często?
Przekonania rodziców na temat pomocy psychologicznej dla dzieci
Zasady zdrowego odżywiania
Wykorzystanie techniki mikromacierzy DNA oraz sekwencjonowania nowej generacji w identyfikacji predyspozycji genetycznych do raka jelita grubego . Odważna.
Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu Komisji Europejskiej
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
BADANIA ZUZYCIA BOCZNEGO SZYN W ROZJAZDACH KOLEJOWYCH
KONFERENCJA „Ogólnopolski Dzień Tornistra”
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Studium przypadku Kontaminacja wewnątrz karetek, pojazdów szpitalnych, wózków do przewozu pacjentów i innego sprzętu Testy przeprowadzone przez Walijskie.
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Wpływ wybranych czynników na występowanie zaburzeń snu w chorobie Parkinsona Weronika Urbaś1, Anna Grażyńska1, Magdalena Doręgowska2, Joanna Siuda2, Monika.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
TEST NA WZW C Zbadaj swoją krew! - PROSTY KROK DO ZDROWIA
Zgłoszenia w ramach kategorii Doskonała komunikacja z klientami
CZYNNIK LUDZKI JAKO POTENCJALNE ŹRÓDŁO ZAGROŻEŃ W SYSTEMIE OCHRONY INFORMACJI NIEJAWNYCH OPRACOWAŁ: ppłk mgr inż. Janusz PARCZEWSKI, tel
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Nie byłoby problemu SMOGU,
Zapis prezentacji:

Zastosowanie metody PCR do identyfikacji rodzajowej szczepów Fusarium izolowanych z pszenicy A. Misiewicz, M. Spera, M. Suchorzyńska Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa Wstęp Grzyby z rodzaju Fusarium są najczęściej występującymi patogenami grzybowymi na świecie. Wśród tej grupy mikroorganizmów, do najbardziej powszechnych i niebezpiecznych należą: F. culmorum, F. graminearum, F. nivale, F. avenaceum, F. sporotrichioides, F. poae, F. oxysporum. Grzyby z rodzaju Fusarium zostały uznane za najgroźniejsze spośród innych rodzajów grzybów pleśniowych ponieważ są przyczyną chorób roślin, ludzi i zwierząt. Mogą powodować grzybice skóry, rogówki oka, obniżają odporność w terapiach klinicznych. Infekują rośliny, które mają podstawowe znaczenie dla człowieka, jak zboża drobnoziarniste (pszenica, żyto, jęczmień, owies i pszenżyto), ziemniaki, kukurydzę. Dodatkowo grzyby te są zdolne do syntezy wysoce niebezpiecznych i toksycznych związków zwanych mikotoksynami. Mikotoksyny to wtórne metabolity, wpływają one na ludzi i zwierzęta prowadząc do zaburzeń m. in. układu pokarmowego, odpornościowego. Spożywanie zakażonej żywności może powodować biegunki, krwotoki, zaniki łaknienia, uszkodzenia nerek, nowotwory (przełyku, wątroby), doprowadzając do śmierci. Negatywny wpływ na rośliny przejawia się przez hamowanie wzrostu czy kiełkowanie nasion. W celu uniknięcia strat upraw powodowanych przez Fusarium sp. oraz szybkiego wykrycia przyczyn infekcji u ludzi i zwierząt wykorzystuje się metody biologii molekularnej Specyficzne startery są konstruowane na podstawie stabilnych sekwencji obejmujących geny rybosomalne RNA: 18S, 5,8S oraz 28S, które występują w formie jednostek transkrypcyjnych, jako wielokrotne powtórzenia w genomie. Zawierają one miejsca wysoce konserwatywne dzięki czemu można wykorzystać je do wykrywania i identyfikacji mikroorganizmów. Geny rDNA są powszechnie stosowane do identyfikacji grzybów, w badaniach taksonomicznych czy do określania przynależności szczepów do rodzaju Fusarium. Cel pracy Celem pracy było sprawdzenie przy pomocy metod biologii molekularnej przynależności rodzajowej izolatów grzybów strzępkowych zidentyfikowanych wcześniej za pomocą kluczy mikologicznych oraz ocena skuteczności zastosowanych starterów. Materiały i metody Materiałem badawczym wykorzystanym do analiz były izolaty grzybów pozyskane z ziarna pszenicy. Do analiz przeznaczono 106 szczepów oznaczonych według kluczy mikologicznych, w tym 84 izolaty zakwalifikowane jako należące do rodzaju Fusarium. Szczepy kontrolne z rodzaju Fusarium, Trichoderma i Aspergillus pochodziły z Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych. W testach wykorzystano 2 pary starterów P28SL, P58SL oraz ITS1 i ITS4. => => => => => 1. Zbiór z pola 2. Wybór porażonego ziarna 3. Rozwój grzybów na wyizolowanych ziarnach 4. Wzrost izolatów na podłożu selektywnym DRBC 5. Ocena mikroskopowa izolatów do rodzaju Fusarium 6. Analizy molekularne z badanymi izolatami Etapy uzyskania materiału badawczego do analiz molekularnych Wyniki W celu potwierdzenia przynależności badanych szczepów do rodzaju Fusarium wykonano analizy PCR z wykorzystaniem dwóch różnych par starterów. W analizie PCR ze starterami P58SL, P28SL uzyskano produkty amplifikacji o wielkości 329 pz dla wszystkich badanych szczepów z rodzaju Fusarium, dodatkowo uzyskano produkty dla szczepów kontrolnych wybranych Fusarium, 2 z 3 szczepów Trichoderma i brak dla szczepu z rodzaju Aspergillus. Aby sprawdzić i potwierdzić uzyskany wynik, przeprowadzono analizę PCR z uniwersalnymi primerami grzybowymi ITS1, ITS4. Otrzymano produkty o rozmiarach charakterystycznych dla rodzaju: Fusarium (550-570 pz) w stosunku do badanych szczepów i zastosowanych kontroli Fusarium, produkty 560-600 pz dla wszystkich szczepów z rodzaju Trichoderma i 570-590 pz dla Aspergillus. ←329pz Rys.1. Weryfikacja przynależności szczepów do rodzaju Fusarium ze starterami P58SL i P28SL. Studzienki 1-12 badane izolaty Fusarium; studzienka 13- F. verticillioides Rys.3. Weryfikacja przynależności szczepów do rodzaju Fusarium ze starterami ITS1 iITS4. Studzienki 1-12 badane izolaty Fusarium; 13- F. verticillioides 1000pz → 500pz → M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 M 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 250pz → Rys.2. Weryfikacja przynależności szczepów do rodzaju Fusarium ze starterami P58SL i P28SL. Studzienki 1-Fusarium sp., 2-F. oxysporum, 3-F. avenaceum; 4-A.awamori; 5-T.harzianum; 6-Trichoderma sp.; 7-T. viride; 8-kontrola negatywna Rys.4. Weryfikacja przynależności szczepów do różnych rodzajów grzybów ze starterami ITS1, ITS4. Studzienki 1-Fusarium sp., 2-F. oxysporum, 3-F. avenaceum; 4- A.awamori; 5- T. harzianum; 6- Trichoderma sp.; 7-T. viride; 8-kontrola negatywna 500pz → M 1 2 3 4 5 6 7 8 M 1 2 3 4 5 6 7 8 ←329pz 250pz → 1000pz → Wnioski Spośród 106 izolatów, 100 zidentyfikowano jako należące do rodzaju Fusarium. Metoda z wykorzystaniem reakcji PCR jest skutecznym narzędziem do określania przynależności rodzajowej patogenów grzybowych z rodzaju Fusarium z wykorzystaniem starterów P28SL i P58SL oraz ITS1 i ITS4.