WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Proces doboru próby. Badana populacja – (zbiorowość generalna, populacja generalna) ogół rzeczywistych jednostek, o których chcemy uzyskać informacje.
Advertisements

Doświadczenia z pracy ze schładzarką szybową w fabryce Szerencs Zakopane, Zoltán TÓTH Mátra Cukor.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Próba rozciągania metali Wg normy: PN-EN ISO :2010 Metale Próba rozciągania Część 1: Metoda badania w temperaturze pokojowej Politechnika Rzeszowska.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń w atmosferze
Z ASADY AMORTYZACJI SKŁADNIKÓW MAJĄTKU TRWAŁEGO 1.
Zużycie narzędzia CoroKey 2006 – Practical tips / Tool wear.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Niepewności pomiarowe. Pomiary fizyczne. Pomiar fizyczny polega na porównywaniu wielkości mierzonej z przyjętym wzorcem, czyli jednostką. Rodzaje pomiarów.
Cel analizy statystycznej. „Człowiek –najlepsza inwestycja”
Przemiany energii w ruchu harmonicznym. Rezonans mechaniczny Wyk. Agata Niezgoda Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Szkoła Letnia STC — Łódź Dr inż. Krystyna Lisik Zmiany wskaźników jakościowych cukru białego podczas składowania.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Badania elastooptyczne Politechnika Rzeszowska Katedra Samolotów i Silników Lotniczych Ćwiczenia Laboratoryjne z Wytrzymałości Materiałów Temat ćwiczenia:
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wyniki badania - Infolinia jako kanał komunikacji z klientem Aby zobaczyć prezentację badania należy wybrać przycisk F5. Poruszanie się pomiędzy.
MOŻLIWOŚCI EKSPERYMENTALNO- TEORETYCZNEGO MODELOWANIA PROCESU SPALANIA ODPADÓW W WARSTWIE RUCHOMEJ ORAZ OPTYMALIZACJI PRACY SPALARNI ODPADÓW Realizowane.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
ENERGIA to podstawowa wielkość fizyczna, opisująca zdolność danego ciała do wykonania jakiejś pracy, ruchu.fizyczna Energię w równaniach fizycznych zapisuje.
Analiza tendencji centralnej „Człowiek – najlepsza inwestycja”
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
KOSZTY W UJĘCIU ZARZĄDCZYM. POJĘCIE KOSZTU Koszt stanowi wyrażone w pieniądzu celowe zużycie majątku trwałego i obrotowego, usług obcych, nakładów pracy.
2.48. Cechy populacji biologicznej
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
MATURA 2007 podstawowe informacje o zmianach w egzaminie.
ZNACZENIE WIARYGODNOŚCI DANYCH O WARUNKACH GLEBOWYCH DLA POTRZEB OKREŚLENIA WARTOŚCI GRUNTÓW W PROCESIE SCALENIA I WYMIANY Anna Bielska Katedra Gospodarki.
ZAKŁAD STOSOWANIA I FORMULACJI PESTYCYDÓW Karolina Świech.
Optymalna wielkość produkcji przedsiębiorstwa działającego w doskonałej konkurencji (analiza krótkookresowa) Przypomnijmy założenia modelu doskonałej.
Metody sztucznej inteligencji - Technologie rozmyte i neuronowe 2015/2016 Perceptrony proste nieliniowe i wielowarstwowe © Kazimierz Duzinkiewicz, dr hab.
Julia Wojciuk Sandra Adamska 1aT. Zjawisko makroekonomiczne polegające na znacznym zahamowaniu tępa wzrostu gospodarczego skutkujące najczęściej spadkiem.
Elastyczność funkcji popytu
Budżetowanie kapitałowe cz. III. NIEPEWNOŚĆ senesu lago NIEPEWNOŚĆ NIEMIERZALNA senesu strice RYZYKO (niepewność mierzalna)
O PARADOKSIE BRAESSA Zbigniew Świtalski Paweł Skałecki Wydział Matematyki, Informatyki i Ekonometrii Uniwersytet Zielonogórski Zakopane 2016.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Wytrzymałość materiałów
Test analizy wariancji dla wielu średnich – klasyfikacja pojedyncza
Wytrzymałość Konstrukcji (Wytrzymałość materiałów, Mechanika konstrukcji) Nauka o trwałości spotykanych w praktyce typowych elementów konstrukcji pod działaniem.
Wykonał: Kamil Olczak VID
Rachunkowość finansowa – część 8 Wynik finansowy – rachunek zysków i strat Karolina Bondarowska.
ZASTOSOWANIE CYFROWEJ ANALIZY OBRAZU DO OCENY STOPNIA SPLEŚNIENIA NASION RZEPAKU Alicja Faron Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Katedra Przetwórstwa.
EGZAMIN GIMNAZJALNY kwiecień 2017
Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych
MECHANIKA 2 Dynamika układu punktów materialnych Wykład Nr 9
terminologia, skale pomiarowe, przykłady
Przywiązanie partnerów a ich kompetencje społeczne
Przekonania rodziców na temat pomocy psychologicznej dla dzieci
POTENCJAŁ OBRÓBKOWY FOLII ŚCIERNYCH
WYZNACZANIE WARTOŚCI PRZYSPIESZENIA ZIEMSKIEGO
Moje szczęście.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
PROCESY SZLIFOWANIA POWIERZCHNI ŚRUBOWYCH
Elektryczne źródła świata
BADANIA ZUZYCIA BOCZNEGO SZYN W ROZJAZDACH KOLEJOWYCH
Wytrzymałość materiałów
Próg rentowności K. Bondarowska.
Tematy zadań. W załączeniu plik z danymi.
Komputerowa optymalizacja konstrukcji odlewu pod względem wytrzymałościowym Zadanie nr 2 Wykorzystanie wykresów z statycznej próby rozciągania do wyznaczenia.
Wytrzymałość materiałów
Wpływ wybranych czynników na występowanie zaburzeń snu w chorobie Parkinsona Weronika Urbaś1, Anna Grażyńska1, Magdalena Doręgowska2, Joanna Siuda2, Monika.
Porównywanie średnich prób o rozkładach normalnych (testy t-studenta)
FORMUŁOWANIE HIPOTEZ STATYSTYCZNYCH
Prawa ruchu ośrodków ciągłych c. d.
Mikroekonomia Wykład 4.
Zapis prezentacji:

WYNIKI ZMIANY TWARDOŚCI ZIARNA PSZENICY W TRAKCIE PROCESU NAWILŻANIA Alicja Faron Katedra Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych Wydział Nauki o Żywności Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie WSTĘP Na skuteczność procesu przemiału zbóż, obok cech anatomicznych ziarna, istotnie wpływa twardość surowca poddawanego obróbce. Cecha ta, jak i inne właściwości mechaniczne ziarna, zależy przede wszystkim od jego wilgotności. Pojedyncze ziarna pszenicy mogą jednak wykazywać odmienne właściwości mechaniczne, nawet w obrębie tej samej odmiany, ze względu na różnice w składzie chemicznym. Szczególne znaczenie ma tu struktura bielma. Ziarniaki twarde, odznaczają się bielmem szklistym, wytrzymałym na zgniatanie i trudnym w przemiale. Proces przemiału ziaren miękkich, jest łatwiejszy, ich bielmo jest mączyste. Zróżnicowanie struktury bielma powoduje, że ziarna twarde (szkliste) i miękkie (mączyste) w różnym stopniu i z różną szybkością zdolne są chłonąć wodę, a zmiany twardości mogą przebiegać w odmienny sposób. Celem pracy było zatem określenie zmian twardości bielma ziaren szklistych i mączystych pszenicy jednolitej odmianowo podczas procesu ich nawilżania. MATERIAŁ I METODY Obiektem badań było ziarno pszenicy odmiany Tonacja jednolite odmianowo o wilgotności początkowej 10,1%. Z partii ziarna wydzielono próbkę ziaren o bielmie szklistym i próbkę ziaren o bielmie mączystym (inspekcja wizualna). Ziarniaki przycięto do postaci baryłek o wysokości 3 mm i nawilżano w atmosferze nasyconego roztworu KNO3 w szczelnie zamkniętym eksykatorze. Temperatura otoczenia wynosiła ok. 20°C, a wilgotność względna 93,5%. Twardość ziarniaków mierzono po 4, 16, 24, 48, 72 i 96 h nawilżania w teście jednoosiowego ściskania przy użyciu maszyny testującej UMT Instron 4301 wyposażonej w głowicę o maksymalnej sile 1 kN. Prędkość elementu obciążającego wynosiła 10 mm/min. Każdorazowo analizowano 40 ziarniaków szklistych i 40 mączystych. Ziarniaki układano w pozycji pionowej, tak aby oś ziarniaka pokrywała się z osią elementu obciążającego. W trakcie testu rejestrowano wartości: maksymalnej siły ściskającej (Fs), przy której następuje pęknięcie ziarniaka, energii ściskania (Es), obciążeń przy maksymalnej sile (Ob) oraz odkształceń (Od). Równolegle oznaczano wilgotność ziarna. Wyniki przedstawiono w formie graficznej oraz analizowano statystycznie przy użyciu programu STATISTICA v. 10 (StatSoft, Inc.):analiza wariancji zmiennych zależnych dla układów czynnikowych, test Duncana, poziom istotności p = 0,05. WNIOSKI W trakcie nawilżania ziarna pszenicy odmiany Tonacja następowały zmiany jego twardości, skutkujące spadkiem wartości siły ściskającej Fs i obciążeń Ob oraz wzrostem wartości odkształceń Od. Wartości energii ściskania Es rosły do ok. 24 h nawilżania, po czym następował spadek jej wartości. Ziarna szkliste charakteryzowały się wyższymi wartościami tych cech w porównaniu do ziaren mączystych. W czasie nawilżania dłuższym niż 24 h (przy wilgotności powyżej 20%) nie stwierdzono istotnych zmian Fs, Ob i Es. Po tym czasie badane wielkości nie różniły się istotnie między ziarniakami szklistymi i mączystymi. Wielkości odkształceń Od były statystycznie różne dla ziarniaków o bielmie szklistym i mączystym po 72 i 96 h nawilżania. Przy wilgotności optymalnej do procesu przemiału (ok. 15%), ziarno o bielmie szklistym wymaga istotnie wyższych nakładów energii. Wartości siły ściskania istotnie maleją przy wzroście wilgotności od 12 do 20%. Oddzielanie ziarna szklistego od mączystego przed przemiałem wydaje się być zatem uzasadnione w celu optymalizacji zużycia energii w tym procesie. Rys. 1. Zmiany wilgotności ziarna pszenicy w trakcie procesu nawilżania WYNIKI Rys. 1. Zmiany wartości odkształceń (Od) w trakcie procesu nawilżania ziarna pszenicy Rys. 1. Zmiany wartości siły ściskania (Fs) w trakcie procesu nawilżania ziarna pszenicy Rys. 4. Zmiany wartości energii ściskania (Es) w trakcie procesu nawilżania ziarna pszenicy Rys. 5. Zmiany wartości obciążeń przy maksymalnej sile (Ob) w trakcie procesu nawilżania ziarna pszenicy