Zaburzenia odżywiania a uzależnienia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
Skutki niewłaściwego odżywiania
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
„DEBATA O ZDROWIU” KWIDZYN, 29 listopada 2011r.
Pierwiastki występujące w człowieku
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
Otyłość u dzieci.
Skutki głodu i niedożywienia
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Anoreksja.
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
Otyłość, nadciśnienie i choroby serca – choroby współczesnego świata
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Złe nawyki żywieniowe.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
psycholog z Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej
Zdrowe odżywianie.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Zdrowy styl życia.
RUCH TO ZDROWIE.
ANOREKSJA.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Zaburzenia odżywiania
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
ALKOHOL JAKO SUBSTANCJA PSYCHOAKTYWNA
Podstawy fizjologii i ergonomii pracy
Zaburzenia odżywiania
Dietetyk Zawód przyszłości .
Cukrzyca. Co warto wiedzieć?
 Odchudzanie wpływa na zdrowie negatywnie i jest bardzo niebezpieczne, jeżeli stosuje się diety rygorystyczne i szybko traci się wadze.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Badanie stresowe i profilaktyka
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
Poznajemy składniki pokarmu.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
współczesne zagrożenie
BMI.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

Zaburzenia odżywiania a uzależnienia Magdalena Tańska

Proces terapii osoby uzależnionej obejmuje odżywienie organizmu Proces terapii osoby uzależnionej obejmuje odżywienie organizmu. Niezbędne jest odtrucie organizmu oraz leczenie przewlekłych chorób spowodowanych zatruciem, niedożywieniem, niedoborem witamin i składników mineralnych.

Szczególnie zagrożone niedożywieniem są osoby: Z zaburzeniami odżywiania Uzależnione od alkoholu Uzależnione od leków i narkotyków Z chorobami przewlekłymi W podeszłym wieku Samotne Cierpiące na alergie Rogulska, 2011

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne często jest traktowane nie jako zaburzenie odżywiania, ale jako znaczący czynnik występujący w jedzeniu kompulsywnym, nocnym, bulimii – jest podłożem większości zaburzeń w odżywianiu.

Charakterystyka jedzenia emocjonalnego Zdarza się epizodycznie i nieregularnie, Na celu możliwie jak najszybsze uporanie się z negatywnymi emocjami, Odbywa się w tajemnicy i samotności, Charakteryzuje się spożyciem pokarmów wysokoenergetycznych lub bogatych w węglowodany proste (najczęściej słodycze), Po zjedzeniu najczęściej następnie negacja własnej osoby, są to osoby z niską samooceną i stanami lękowymi.

Zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym Anoreksja Bulimia Niekontrolowane jedzenie (Binge Eating Disorder) BED Syndrom Nocnego Jedzenia (Night Eating Disorder ) NED

Czynniki sprzyjające występowaniu zaburzeń odżywiania Czynniki kulturowe Kanony piękności kształtowane przez media Społeczne oczekiwania szczupłej sylwetki formułowane wobec kobiet Czynniki indywidualne Zaburzony obraz siebie Niski poziom odporności na stres Nadmierny perfekcjonizm

Jedzenie emocjonalne We współczesnym świecie dochodzi do zderzenia dwóch tendencji: zarzucenie konsumenta różnymi produktami spożywczymi, a z drugiej dość agresywna promocja diet odchudzających i kult szczupłej sylwetki. Te dwa przesłania prowokują współczesnego człowieka do korzystania z dostępnych dóbr, które mają prowadzić do polepszenia naszego samopoczucia, a jednocześnie nakazują zwiększenie samokontroli. Najczęściej przejawia się to w rezygnacji z kalorycznych potraw, ograniczeniu słodyczy czy uprawianiu sportu. Może jednak przybierać groźniejszą dla zdrowia i życia formę: zaburzeń w odżywianiu. Cechą wspólną tych zaburzeń jest chorobliwa koncentracja na jedzeniu. Kędra, 2011

Dieta „Cud” nie istnieje „Z nami schudniesz 10 kg w jeden miesiąc!” Brzmi zachęcająco, ale czy rzeczywiście stracimy 10 kg tkanki tłuszczowej? Większość suplementów diety zalecanych jako ułatwiających odchudzanie nie ma naukowo udowodnionego działania. Część z nich może mieć poważne działania uboczne. Jarosz, 2011

Badania TNS Polska, styczeń 2014 (n=1000) Czy w ciągu ostatniego roku przyjmował Pan/Pani jakiś suplement Tak –19% (24%K, 14%M) Tak –24%w wieku 20-29 lat Tak –wykształcenie wyższe –30% Tak wykształcenie podstawowe –12% Czym jest suplement i w jakim celu się go stosuje Prawidłowe zrozumienie –17% / 83% To witaminy –31% To składniki mineralne –8% To preparaty odchudzające –6% To lek –6% To jakieś tabletki –5% Brak zdania –27 "Świadome samoleczenie w Polsce -www.lekiczysuplementy.pl 2014"

Niedożywienie Niedożywienie jest chorobą. Prowadzi do osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności. Jest spowodowane niedostatecznym przyjmowaniem, wchłanianiem lub przyswajaniem składników odżywczych. Bezpośrednim objawem niedożywienia jest spadek masy ciała. Rogulska, 2011

Objawy niedożywienia Niedobór masy ciała, Zanik tkanki tłuszczowej i mięśniowej, Niedokrwistość, Niska temperatura ciała, Zwolnione reakcje psychiczne, Zanik miesiączki u kobiet, Impotencja u mężczyzn, Zmniejszone wartości białka całkowitego, albumin i globulin w surowicy krwi. Ciborowska i Rudnicka, 2010

Następstwa niedożywienia Następstwa pierwotne: Zmniejszenie masy ciała spowodowane ubytkiem mięśni i tkanki tłuszczowej, Osłabienie siły mięśniowej i odporności, Niedokrwistość, Zaburzenia trawienia i wchłaniania, Upośledzenie czynności wszystkich narządów i układów. Szczygieł, 2011

Następstwa niedożywienia Następstwa wtórne: Wzrost częstości zakażeń, Zaburzenia w gojeniu ran, Rozejścia zespoleń jelitowych, Zwiększenie chorobowości i śmiertelności, Wzrost kosztów leczenia. Szczygieł, 2011

U chorych niedożywionych stwierdza się: Większą liczbę powikłań, zwłaszcza infekcyjnych, spowodowanych spadkiem odporności i niewydolnością układu odpornościowego, Upośledzone gojenie ran spowodowane utratą białek ustroju i działaniem innych czynników miejscowych hamujących proces gojenia się ran, Większą śmiertelność w następstwie powikłań spowodowanych niedożywieniem, Znamiennie większe koszty leczenia przekraczające znacznie koszty dostosowanego do potrzeb leczenia żywieniowego. Szczygieł, 2011

Wyniszczenie (kacheksja) Wyniszczenie charakteryzuje się: Utratą masy ciała u dorosłych, Zahamowaniem wzrostu u dzieci, Anoreksją, Zmęczeniem, Opornością na insulinę, Zwiększonym rozkładem białek mięśni, Niedokrwistością, Spadkiem stężenia albumin w surowicy. Szczygieł, 2011

Podsumowanie Niezbędna jest edukacja młodzieży dotycząca zasad prawidłowego żywienia i możliwych konsekwencji niewłaściwych zachowań zdrowotnych.

Piśmiennictwo Ciborowska H., Rudnicka A. (2010) Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Desmet, P.M.A., Schifferstein, H.N.J. (2008) Positive and negative emotions associated with food experience. Appetite, 50, 290-301. Jarosz M. (2011) Suplementy diety a zdrowie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Kędra E. (2011) Zaburzenia odżywiania – znak naszych czasów. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne 1, 2, 169-175. Patel K.A., Schlundt D.G. (2001) Impact of moods and social context on eating behavior. Appetite, 36(2), 111-118. Rogulska A. ( 2011) Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. Szczygieł B. (2011) Niedożywienie związane z chorobą. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Dziękuję za uwagę