Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Przygotował Wiktor Staszewski
Mangan (Mn).
Czy wiesz co jesz?.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Poznajemy składniki żywności !
PREZENTACJA „DZIURA OZONOWA”.
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Karolina Łukaszewicz kl. 3D
WITAMINY.
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
ZAPOBIEGAĆ Zapobiegać oznakom przedwczesnego starzenia związanym z procesem oksydacji skóry CE FERULIC PHLORETIN.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Kwasy w naszym otoczeniu
ŻYJ ZDROWO Jedz warzywa i owoce..
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Jedz żółte owoce i warzywa
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Metabolizm i produkty przemiany materii
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Witamina C Co to jest?.
Chemia na co dzień.
Biologia Karolina Iwanowska
Poznajemy składniki żywności.
OWOCE I WARZYWA W SZKOLE
Fenole.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Bez białka nie ma ciałka!.
Było to niezbędne do badania zachowania substancji …
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Alkohole.
Odmiany alotropowe węgla
Chyba wiem, co jem?.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Typy reakcji w chemii organicznej
Rodzaje substancji leczniczych
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Warzywa i owoce
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Środki smakowo- zapachowe
Chemia w moim życiu.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym Wykonała: Paulina Sikora

Kwasy Substancje wykazujące wspólne cechy, takie jak: kwaśny smak, barwienie lakmusu i wskaźnika uniwersalnego na czerwono oraz uleganie charakterystycznym reakcjom, do których należy m.in. roztwarzanie niektórych metali, prowadzące do zastąpienia zawartego w kwasie wodoru przez metal.

Na co dzień spotykamy się z wieloma rodzajami kwasów: organicznymi występującymi w kuchni medycznymi kosmetycznymi

Kwasy organiczne Występują w owocach i jarzynach. Zalicza się do nich wszystkie związki węgla, które mają wiele cech wspólnych i występują w żywych organizmach. Cechą kwasów organicznych jest znaczna liczba atomów w cząsteczce i skomplikowany sposób ich połączenia.

Kwasy występujące w kuchni Kwas octowy: to ocet używany jako przyprawa oraz środek konserwujący, np. do marynowania grzybów. Kwas omega-3 i omega-6: wystepują w tłuszczach roślinnych i olejach rzepakowych.

Kwas cytrynowy: jest składnikiem cytryny Kwas cytrynowy: jest składnikiem cytryny. Pojawia się w gospodarstwie domowym jako kwasek cytrynowy. Kwas masłowy: jest składnikiem potu. Tworzy się w maśle wystawionym na działanie promieni słonecznych w procesie jełczenia.

Kwas jabłkowy: występuje w jabłkach oraz w rabarbarze. Kwas winowy: tworzy się w winogronach, znajduje się w każdym winie z winogron.

Kwas mlekowy: powstaje w procesie kwaszenia mleka oraz podczas wysiłku fizycznego powodując tzw. zakwasy. Jest składnikiem mleka, kefiru, jogurtu. Występuje w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach. Kwas szczawiowy: występuje w szczawiu, szpinaku i pomidorach. Nadmiar powoduje kamienie szczawianowe w nerkach.

Kwasy medyczne Kwas salicylowy: jest składnikiem spirytusu salicylowego. Kwas acetylosalicylowy: czyli aspiryna lub polopiryna. Są lekami przeciwgorączkowymi, przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi.

Kwas askorbinowy: czyli witamina C Kwas askorbinowy: czyli witamina C. Brak jej powoduje obniżenie odporności oraz szkorbut. Kwas borowy: działa przeciwzapalnie. Rozcieńczony roztwór stosuje się do robienia okładów i kompresów.

Kwasy kosmetyczne Kwas pantotenowy: niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry i włosów. Jego niedobory powodują między innymi rogowacenie i łuszczenie skóry, a także przedwczesne siwienie i wypadanie włosów. Stosowany w odżywkach, tonikach, szamponach, środkach do układania, lakierach i innych wyrobach przeznaczonych do ich pielęgnacji. 

Kwas liponowy: Jest to surowiec aktywny biologicznie, który charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki którym skutecznie zapobiega uszkodzeniom skóry spowodowanym obecnością wolnych rodników. Ze względu na niewielki rozmiar cząsteczki może on dotrzeć do głębszych warstw skóry, gdzie usprawnia reakcje energetyczne jej komórek, przyspiesza odtworzenie zasobów witaminy C, oraz ułatwia przyswajanie witaminy A. 

Literatura: www.wikipedia.pl www.wispol.pl www.waspol.pl www.wiem.pl www.winiarstwo.eu Podręcznik do chemii dla gimnazjum K. Pazdro