Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym Wykonała: Paulina Sikora
Kwasy Substancje wykazujące wspólne cechy, takie jak: kwaśny smak, barwienie lakmusu i wskaźnika uniwersalnego na czerwono oraz uleganie charakterystycznym reakcjom, do których należy m.in. roztwarzanie niektórych metali, prowadzące do zastąpienia zawartego w kwasie wodoru przez metal.
Na co dzień spotykamy się z wieloma rodzajami kwasów: organicznymi występującymi w kuchni medycznymi kosmetycznymi
Kwasy organiczne Występują w owocach i jarzynach. Zalicza się do nich wszystkie związki węgla, które mają wiele cech wspólnych i występują w żywych organizmach. Cechą kwasów organicznych jest znaczna liczba atomów w cząsteczce i skomplikowany sposób ich połączenia.
Kwasy występujące w kuchni Kwas octowy: to ocet używany jako przyprawa oraz środek konserwujący, np. do marynowania grzybów. Kwas omega-3 i omega-6: wystepują w tłuszczach roślinnych i olejach rzepakowych.
Kwas cytrynowy: jest składnikiem cytryny Kwas cytrynowy: jest składnikiem cytryny. Pojawia się w gospodarstwie domowym jako kwasek cytrynowy. Kwas masłowy: jest składnikiem potu. Tworzy się w maśle wystawionym na działanie promieni słonecznych w procesie jełczenia.
Kwas jabłkowy: występuje w jabłkach oraz w rabarbarze. Kwas winowy: tworzy się w winogronach, znajduje się w każdym winie z winogron.
Kwas mlekowy: powstaje w procesie kwaszenia mleka oraz podczas wysiłku fizycznego powodując tzw. zakwasy. Jest składnikiem mleka, kefiru, jogurtu. Występuje w kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach. Kwas szczawiowy: występuje w szczawiu, szpinaku i pomidorach. Nadmiar powoduje kamienie szczawianowe w nerkach.
Kwasy medyczne Kwas salicylowy: jest składnikiem spirytusu salicylowego. Kwas acetylosalicylowy: czyli aspiryna lub polopiryna. Są lekami przeciwgorączkowymi, przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi.
Kwas askorbinowy: czyli witamina C Kwas askorbinowy: czyli witamina C. Brak jej powoduje obniżenie odporności oraz szkorbut. Kwas borowy: działa przeciwzapalnie. Rozcieńczony roztwór stosuje się do robienia okładów i kompresów.
Kwasy kosmetyczne Kwas pantotenowy: niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry i włosów. Jego niedobory powodują między innymi rogowacenie i łuszczenie skóry, a także przedwczesne siwienie i wypadanie włosów. Stosowany w odżywkach, tonikach, szamponach, środkach do układania, lakierach i innych wyrobach przeznaczonych do ich pielęgnacji.
Kwas liponowy: Jest to surowiec aktywny biologicznie, który charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki którym skutecznie zapobiega uszkodzeniom skóry spowodowanym obecnością wolnych rodników. Ze względu na niewielki rozmiar cząsteczki może on dotrzeć do głębszych warstw skóry, gdzie usprawnia reakcje energetyczne jej komórek, przyspiesza odtworzenie zasobów witaminy C, oraz ułatwia przyswajanie witaminy A.
Literatura: www.wikipedia.pl www.wispol.pl www.waspol.pl www.wiem.pl www.winiarstwo.eu Podręcznik do chemii dla gimnazjum K. Pazdro