Prezentacja Wilk Przemysław

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Krewetki po tajsku.
Owoce egzotyczne prezentacja multimedialna – grupa A
Pielęgnacja i serwowanie wina
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Dzień ucznia w Polsce i w Wielkiej Brytanii.
Nabiał i słodycze Milchprodukte und Süßigkeiten Grupa A.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
...Tak wiele smaków... ŚWIEŻA FIGA KARMELIZOWANA W POMARAŃCZOWYM SYROPIE PODANA NA WASABI MASCARPONE, OTULONA SZYNKĄ PROSCIUTTO, POD SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH.
Kuchnia francuska.
Koncentraty mleczne.
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
Leonardo Project F&B4YOU
ŚWIAT SERÓW.
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Sposób jedzenia ostryg
WINO.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Kuchnia Szwajcarii.
Potrawy Irlandzkie.
Melon (miodowy) Melon należy zdecydowanie do roślin ciepłolubnych. Melon początkowo był uprawiany w Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie – głównie.
Le monde du fromage français
Ogórek osiecki Urszula Pużanowska
mgr rekreacji ruchowej
Desery Mleczne.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia śródziemnomorska
Sałatka Grecka..
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Jedzenie w Hiszpanii.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
NABIAŁ.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Śmierdzące Owoce Durian-najbardziej śmierdzący owoc świata. Ma gróbą zieloną skurę pokrytą kolcami, a w środku duże żółtawe ząbki, ułożone mniej więcej.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
OWOCE i ich właściwości.
Wyroby Regionalne Chciałbym zaprezentować Wam kilka według mnie najsmaczniejszych wyrobów z naszego kochanego Regionu;)
Tego o pączku i Tłustym Czwartku nie wiedzieliście
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Natalia Kaszuba, Angelika Kania. Odbywałyśmy praktykę w ciastkarnio- kawiarni,,Novecento’’
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
MIÓD.
JAKOŚĆ SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH
Podróże po świecie Smaki Europy.
Historia życia jednej rośliny
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
CZEKOLADA.
PROJEKT JABŁKO KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA.
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
Zawartość tłuszczu w serze Ser w innych językach angielski: (1.1) cheese chorwacki: (1.1) sir m czeski: (1.1) sýr m duński: (1.1) ost w esperanto: (1.1)
Kierunek użytkowości rzeźnej, a wybór odpowiedniej rasy bydła mięsnego.
Warzywa i owoce
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
O Firmie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu istnieje od Specjalizujemy się w produkcji serów dojrzewających serów typu szwajcarsko - holenderskiego,
Produkty szczególnie bogate w potas:
Legenda litwińskich potraw
Jogurt duży ,jogurt mały jest dla zdrowia doskonały !!
SZKOLNY KONKURS KULINARNY
Tequila Sierra.
Kuchnia hiszpańska.
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Prezentacja Wilk Przemysław Sery Francuskie Prezentacja Wilk Przemysław

Banon Zasadniczo jest to ser kozi, choć spotyka się też wersję z mleka krowiego. Banon wytwarzany jest z surowego mleka: krowiego (przez cały rok) lub koziego (od wiosny do jesieni, kozy rasy prowansalskiej). Kozy te pasą się na wzgórzach w regionie przez okres co najmniej 210 dni w roku. Średnica tego okrągłego sera powinna mieć 6 - 7 cm, waga - 90 - 120 g, a zawartość tłuszczu - 45%. Posiada delikatną skórkę.

Brie Brie – odmiana francuskiego sera podpuszczkowego wytwarzanego z krowiego mleka, o lekkim zapachu pleśni i dymu. Ma białą, aksamitną skórkę i biało-żółty miąższ o intensywnym smaku. Ser tego typu produkuje się w wielu krajach, lecz nazwa „Brie” zarezerwowana jest wyłącznie dla tych produkowanych w departamencie Sekwana i Marna i Marna niedaleko Paryża. .

Camembert Camembert – miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi w departamencie Orne, w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera. Oryginalny Camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki grzybom pleśni z gatunku Penicillium camemberti pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. Oryginalny Camembert jest formowany w krążki o masie ok. 250 g i pakowany w papier i pudełko.

Fourme Pochodzi z Owernii. Przerośnięty niebieską pleśnią, lekko pikantny, z orzechowym posmakiem, ma bardziej zwarty miąższ i łagodniejszy smak i zapach niż większość serów pleśniowych. Świetny do zielonej sałaty z dodatkiem orzechów i owoców.

Coulommiers Coulommiers – rodzaj francuskiego sera, który produkowany jest z krowiego mleka. Pojedyncza sztuka waży około 350 gramów i ma 45-50% tłuszczu w suchej masie. Ten ser jest zaliczany do serów miękkich oraz podpuszczkowych. W smaku ser coulommiers jest dość delikatny, mleczny, lekko grzybowy. Wnętrze twardsze, im bliżej skórki, tym bardziej lejące się. Skórka śnieżnobiała.

Munster Munster - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów podpuszczkowych, dojrzewających, a także miękkich. Smak sera munster jest nieco kwaskowy. Ser ten charakteryzuje również aromatyczny zapach.

Roquefort Roquefort fr., (wym. rokfor) ostry ser owczy, niebieskawy, żyłkowany, wyrabiany we francuskim miasteczku Roquefort-sur-Soulzon. Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych gatunków sera. Był już wysoko ceniony przez starożytnych Rzymian i wspomniany przez Pliniusza Starszego w Historia naturalis.

Neufchâtel Neufchâtel - rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Ten ser jest zaliczany do serów dojrzewających, miękkich oraz podpuszczkowych. Ser neufchâtel ma bardzo przyjemny zapach, a natomiast ma smak łagodny oraz delikatnie kwaskowaty.

Bleu de Bresse Bleu de Bresse – odmiana francuskiego sera pleśniowego, produkowana z mleka krowiego w rejonie Alp. Jest uważany za jeden z najlepszych serów francuskich. . Ma kształt małego płaskiego cylindra, cienką błyszczącą skórkę i miąższ o miodowej barwie z delikatnymi niebieskimi żyłkami. Ma konsystencję kremową, podobną do sera brie, łatwo się rozsmarowuje. Skórka ma wyraźny zapach pieczarek.

Crottin de chavignol Mały wielki serek kozi znad Loary, doceniany przez amatorów serów z koziego mleka. Pomarszczona skórka szybko pokrywa się nalotem szaro-niebieskiej pleśni, a miąższ wysycha i twardniejąc nabiera pikantnego smaku. We Francji często opieka się go i podaje na zielonej sałacie z sosem vinaigrette. Albo po prostu z butelką dobrego wina, najlepiej również znad Loary.

Livarot Livarot – rodzaj francuskiego sera, który jest produkowany z krowiego mleka. Zaliczany do serów podpuszczkowych, miękkich oraz dojrzewających. Ser livarot nie jest serem ostrym, ale za to pikantnym. Ser livarot jest produkowany w miejscowości Livarot.

Le Rustique Le Rustique - francuski ser typu camembert). Miękki ser z pleśniową skórką, wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, szczepiony grzybem Penicillium camemberti.. Średnia waga sera to 250 g, grubość - 2 cm, średnica - 11 cm. Im bardziej dojrzały, tym bardziej lejącą się posiada konsystencję. Charakterystyczną cechą tego produktu jest drewniane, okrągłe pudełko, w którym się go dystrybuuje z wizerunkiem konnego wozu mleczarskiego i napisem Fabriqué en Normandie.

Saint Paulin Saint Paulin jest kremowym, łagodnym, pół-miękkim serem francuskim wytwarzanym z pasteryzowanego mleka, pierwotnie wytwarzanym przez mnichów Trapistów. Ser ten podobny jest do havarti oraz sera esrom i jest często serwowany z owocami lub lekkim winem. Oryginalny Saint Paulin posiada żółto-pomarańczową skórkę i dojrzewa około czterech tygodni.

St. Maure Gra jedną z głównych ról na festiwalach serów z koziego mleka. Tradycyjny ser z okolic Touraine, z charakterystyczną długą słomką włożoną do środka, służącą do podtrzymywania i napowietrzania wnętrza. Często posypany jest popiołem drzewnym. W miarę dojrzewania młody ser twardnieje, a delikatny kwaskowaty smak staje się intensywniejszy. Doskonale smakuje podany po prostu ze...

Morbier Nazwę zawdzięcza miasteczku Morbier znajdującemu się pomiędzy Paryżem i Genewą. Wytwarzany w górach Jury. Mleko z porannego udoju zabezpieczano posypując warstwą popiołu drzewnego i wieczorem dopełniano formę, tworząc ser o wadze około 8 kilogramów. Tradycja produkcji zachowana jest do dzisiejszego dnia, o czym świadczy ciemna linia popiołu rozdzielająca dwie części sera. Miękki...

Serdecznie dziękuje za poświęconą uwagę