Zasady racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
[Aleksander Dziedzic]
Szkoła promująca zdrowie
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

Zasady racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych elementów zdrowego stylu życia człowieka http://rzepin.net/news/2485/173/Twoja-n..

Funkcje prozdrowotne żywienia Prawidłowe żywienie wywiera wpływ, m.in. na: Dobry stan zdrowia i dobre samopoczucie; Właściwy stan emocjonalny; Zdolność do pracy i nauki; Profilaktykę oraz leczenie niektórych chorób. Pomimo tej oczywistej prawdy, wśród społeczeństwa wykształcają się nieprawidłowe nawyki żywieniowe

Negatywne skutki zdrowotne złego odżywiania potęgują dodatkowo: nieregularny tryb życia; stres związany z pracą, szkołą; stosowanie diet odchudzających; przetworzona żywność tzw. śmieciowa (pełna „pustych kalorii”); przyspieszone jedzenie i na zapas. Zjawisko: „makdonaldyzacji społeczeństwa” (G. Ritzer 1999)

„makdonaldyzacja społeczeństwa” https://www.google.pl/search?q=makdonaldyzacji+spo%C5%82ecze%C5%84stwa&source

Najbardziej niedożywieni ludzie żyją w krajach najbogatszych ponieważ zjadają mnóstwo wysoko przetworzonej żywności pozbawionej witamin, minerałów, pierwiastków śladowych. Z kolei nadmiar pozostałych składników, czyli białek, tłuszczów, węglowodanów w diecie bywa przyczyną nadwagi, która w dużej części przypadków, jest skutkiem ubocznym niedożywienia z powodu braku wielu podstawowych dla zdrowia składników.

Zasady racjonalnego zachowania żywieniowego i zdrowotnego I. STAN ZDROWIA A ŚWIADOMOŚĆ CZŁOWIEKA; II. ENERGIA POŻYWIENIA I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE; III. ŻYWNOŚĆ PEŁNOWARTOŚCIOWA WARUNKIEM DOBREGO ZDROWIA; IV. ZACHOWAĆ UMIAR W JEDZENIU – ZWIĘKSZYĆ RUCH; V. ZACHOWAĆ WŁAŚCIWĄ DIETĘ; VI. WYBÓR TECHNIKI PRZYRZĄDZANIA POSIŁKÓW; VII. SPOSÓB I TERMIN PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW.

STAN ZDROWIA A ŚWIADOMOŚĆ CZŁOWIEKA Zdrowie zależne jest od życia w zgodzie z prawami natury: akceptacja siebie i innych oraz współpraca z ludźmi, równowaga między środowiskiem wewnętrznym, a zewnętrznym, racjonalny styl życia i odżywiania (ruch i pełnowartościowa dieta).

II. ENERGIA POŻYWIENIA I JEJ WPŁYW NA ZDROWIE Spożywanie pokarmu to dostarczanie energii, która jest podstawą życia: spożywanie pokarmów naturalnych (80% p. naturalny i zasadowy i 20% p. przetworzony), odwrócona relacja jest przyczyną chorób cywilizacyjnych, zatruwania organizmu, od ilości i jakości dostarczanej energii zależy nasze zdrowie, samopoczucie, aktywność i sposób myślenia.

ŻYWNOŚĆ PEŁNOWARTOŚCIOWA WARUNKIEM DOBREGO ZDROWIA Produkowane współcześnie pożywienie odbiega od swego naturalnego i  pierwotnego składu: duży stopień przetworzenia, zawiera dużą ilość substancji dodatkowych, odznacza się niedoborem wielu niezbędnych dla zdrowia i życia składników,

„Kto oszczędza na żywności i żywieniu, wydaje dużo na leki i leczenie” posiada znikomą wartość odżywczą i regulującą procesy metaboliczne, współczesny model spożycia prowadzi do nadwagi i otyłości, produkty o niskim stopniu przetworzenia dostarczają energii uwalnianej stopniowo. „Kto oszczędza na żywności i żywieniu, wydaje dużo na leki i leczenie”

ilości posiłków (proporcje ilościowe i odstępy czasowe spożycia). ZACHOWAĆ UMIAR W JEDZENIU – ZWIĘKSZYĆ RUCH „Człowiek żyje kosztem ¼ tej ilości pożywienia, którą spożywa, a kosztem pozostałych ¾ żyje jego lekarz” „Należy jeść po to, aby żyć, a nie żyć po to, aby jeść” Zdrowie i samopoczucie zależą od: ilości i rodzaju pożywienia (należy dostosować go do potrzeb organizmu wg kryteriów: wieku, płci, pory roku, aktywności fizycznej, stanu zdrowia), ilości posiłków (proporcje ilościowe i odstępy czasowe spożycia).

ZACHOWAĆ WŁAŚCIWĄ DIETĘ W diecie pełnowartościowej, wyróżnić można produkty podstawowe oraz uzupełniające: produkty podstawowe (różnorodne zboża kompletne, nasiona roślin  strączkowych, warzywa i owoce, kiełki, produkty naturalnej fermentacji), produkty uzupełniające (oleje tłoczone na zimno, owoce morza, herbatki  ziołowe i owocowe, miód pszczeli, przyprawy), eliminować z pożywienia to, co zatruwa organizm, szkodzi i jest  bezwartościowe (cukier i słodycze, żywność przetworzoną, tłuszcze zwierzęce, przetwory mięsne, sól rafinowaną, „Fast foody” i używki, napoje kolorowe).

VI. WYBÓR TECHNIKI PRZYRZĄDZANIA POSIŁKÓW Gotowanie i parowanie (i gotowanie pod ciśnieniem w szybkowarze). Blanszowanie (krótkie gotowanie – zanurzenie we wrzątku 1-5 min.). Duszenie (w wodzie lub oleju pod przykryciem). Obsmażanie (na rozgrzanej powierzchni, mała ilość tłuszczu). Smażenie (szybkie, z mieszaniem lub długotrwałe).

Prażenie (bez tłuszczu, na małym ogniu i ciągłym mieszaniu). Opiekanie i pieczenie (na rusztach i piekarniku). Prażenie (bez tłuszczu, na małym ogniu i ciągłym mieszaniu). Fermentacja (rozwój mikroorganizmów i wzrost kwasu mlekowego). Kiełkowanie (ziaren i nasion).

SPOSÓB I TERMIN PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW kombinacja posiłków (pożywienie świeże i „z poprzedniego dnia”); bezpośrednie przygotowywanie sałatek (zwłaszcza warzywnych i owocowych); właściwe łączenie potraw; stosowanie odpowiedniego sprzętu kuchennego. „Jedz tylko wtedy, gdy jesteś głodny, pij wodę zanim poczujesz pragnienie”

NAJPROSTSZE ZALECENIA CZĘSTO OKAZUJĄ SIĘ NAJTRUDNIEJSZYMI D Z I Ę K U J Ę ZA U W A G Ę http://www.tvp.pl/kielce/magazyny/czas-na-zdrowie