Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kryteria wyboru żywności
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Czy wiesz co jesz? Odżywiasz się zdrowo?.
Czy wiesz co jesz?.
Zanieczyszczenia biologiczne
Towaroznawstwo i oznakowanie produktów bezglutenowych
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Co zyskujesz kupując mrożone pierogi, kluski i naleśniki-
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Zdrowy start w przyszłość
1.
Przedświąteczne zakupy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Opracowała Anna Bełoniak
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Źródło informacji o produkcie
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Sklepik Mini-rewolucja Propozycje zmian w doborze asortymentu.
Ankieta do uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum ZPO w Skrzydlnej
Poznajemy składniki żywności.
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Co jeść, by być zdrowym?.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2007 AKTUALNIE OBOWIAZUJĄCE AKTY NORMATYWNE W ZAKRESIE JAKOŚCI CUKRU BIAŁEGO Krystyna Lisik.
1 Szkoła Letnia STC — Łódź 2011 OBOWIAZUJĄCE AKTY PRAWNE DOTYCZĄCE JAKOŚCI PŁYNNYCH ROZTWORÓW SACHAROZY Dr inż. Krystyna Lisik.
Substancje dodatkowe w żywności
Szkoła Letnia STC — Zakopane 2006 Wybrane akty prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności dr inż. Krystyna Lisik, dr inż. Maciej Wojtczak.
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Jestem wyrobem papierowym lub foliowym przymocowanym do produktu w celu zidentyfikowania lub określenia jego zawartości.
O konserwantach słów kilka co niszczy nas od wewnątrz …
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
NIEBEZPIECZNY GLUTAMINIAN SODU
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Wyk. Przemysław Dubiński
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Zapis prezentacji:

Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c Czy wiesz co kupujesz? Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225)

nazwa produktu spożywczego składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia

Data minimalnej trwałości …< 3 miesięcy „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok” od 3 do 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: miesiąc, rok” …> 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: rok”

ALERGENNY pszenica; żyto; jęczmień; owies zwyczajny; orkisz; skorupiaki; jaja; ryby; orzeszki ziemne; orzeszki arachidowe; nasiona soi; mleko; migdały; orzech laskowy; orzech włoski; nerkowiec; orzech brazylijski; pistacja; orzech pistacjowy; orzech makadamia; seler; gorczyca; nasiona sezamu; dwutlenek siarki; siarczany (10mg/kg lub 10mg/l).

PRODUKTY, KTÓRYCH powierzchnia JEST MNIEJSZA NIŻ 10cm2

nazwa produktu spożywczego składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia

Struktura weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego

PL 14 31 16 02 WE

Oznakowanie GDA wartość wskazanego dziennego spożycia;

G D A

Przykłady nieprawidłowego oznakowania wybranych produktów spożywczych…

Wyroby czekoladowe brak % zawartości składnika występującego w nazwie produktu; brak określenia: „masa kakaowa min. …..%”; brak % składu czekolady w gotowym produkcie; umieszczenie sformułowania: „naturalny, ekologiczny skład”;

Miód nieprecyzyjne oznaczenie producenta; brak określenia warunków przechowywania; sugerowanie specjalnych właściwości produktu

Konserwy rybne brak danych identyfikujących producenta; nieprawidłowe wyrażenie daty minimalnej trwałości; nieczytelny znak weterynaryjny; brak informacji w którym miejscu znajduje się data minimalnej

Co kryje się pod składem ulubionych produktów w sklepiku szkolnym?

Cherry coke KWAS CYTRYNOWY– może naruszać system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; BENZOESAN SODU (sub. konserwująca) – ból żołądka, w połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, reakcje alergiczne, rozdrażnienie.

Lizak z nadzieniem musującym SYROP GLUKOZOWY– może naruszyć system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; E 129 (czerwień allura) – objawy astmatyczne, nadpobudliwość u dzieci.

Ziemniaczane chipsy o smaku pikantnym E621– (glutaminian sodu) uczucie niepokoju, bóle żołądka, nerwowość, uszkodzenia siatkówki oka; E627 i E631 (inozynian disodowy) – zaburzenia przemiany tłuszczowej, nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.

Bibliografia: http://www.sciaga.pl/tekst/49227-50-znakowanie_zywnosci http://www.pfpz.pl/index/?id=c0e190d8267e36708f955d7ab048990d http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0967.htm http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=22 http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,55341,1019068.html http://www.eufic.org/article/pl/artid/Znakowanie-zywnosci-jak-gdzie-dlaczego/ http://www.wsse.bialystok.pl/index.php/bezpieczestwo-ywnoci/376-znakowanie- ywnoci-co-warto-wiedzie http://www.sigma-not.pl/publikacja-45696-znakowanie-%C5%BCywno%C5%9Bci- tradycyjnej-i-ekologicznej-przemysl-spozywczy-2009-7.html http://www.sigma-not.pl/publikacja-46316-alergeny-pokarmowe-a-znakowanie- %C5%BCywno%C5%9Bci-gospodarka-miesna-2009-8.html http://www.roik.pl/znakowanie-zywnosci/ http://www.naturalnegeny.pl/petycja/ http://www.een.org.pl/index.php/Szkolenia/articles/seminarium-znakowanie- zywnosci-w-praktyce.html http://menu2000.most.org.pl/europa.htm Ostatni wgląd na strony : 22.02.2010rok.

Dziękujemy za uwagę