Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c Czy wiesz co kupujesz? Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.06.171.1225)
nazwa produktu spożywczego składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia
Data minimalnej trwałości …< 3 miesięcy „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok” od 3 do 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: miesiąc, rok” …> 18 miesięcy „najlepiej spożyć przed końcem: rok”
ALERGENNY pszenica; żyto; jęczmień; owies zwyczajny; orkisz; skorupiaki; jaja; ryby; orzeszki ziemne; orzeszki arachidowe; nasiona soi; mleko; migdały; orzech laskowy; orzech włoski; nerkowiec; orzech brazylijski; pistacja; orzech pistacjowy; orzech makadamia; seler; gorczyca; nasiona sezamu; dwutlenek siarki; siarczany (10mg/kg lub 10mg/l).
PRODUKTY, KTÓRYCH powierzchnia JEST MNIEJSZA NIŻ 10cm2
nazwa produktu spożywczego składniki oznaczenie partii produkcyjnej sposób przygotowania lub stosowania warunki przechowywania klasa jakości handlowej - data minimalnej trwałości - termin przydatności do spożycia - zawartość netto - liczba sztuk - nazwa osoby prawnej lub fizycznej - miejsce lub źródło pochodzenia
Struktura weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego
PL 14 31 16 02 WE
Oznakowanie GDA wartość wskazanego dziennego spożycia;
G D A
Przykłady nieprawidłowego oznakowania wybranych produktów spożywczych…
Wyroby czekoladowe brak % zawartości składnika występującego w nazwie produktu; brak określenia: „masa kakaowa min. …..%”; brak % składu czekolady w gotowym produkcie; umieszczenie sformułowania: „naturalny, ekologiczny skład”;
Miód nieprecyzyjne oznaczenie producenta; brak określenia warunków przechowywania; sugerowanie specjalnych właściwości produktu
Konserwy rybne brak danych identyfikujących producenta; nieprawidłowe wyrażenie daty minimalnej trwałości; nieczytelny znak weterynaryjny; brak informacji w którym miejscu znajduje się data minimalnej
Co kryje się pod składem ulubionych produktów w sklepiku szkolnym?
Cherry coke KWAS CYTRYNOWY– może naruszać system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; BENZOESAN SODU (sub. konserwująca) – ból żołądka, w połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, reakcje alergiczne, rozdrażnienie.
Lizak z nadzieniem musującym SYROP GLUKOZOWY– może naruszyć system przewodnictwa elektrochemicznego w pracy komórek mózgowych; E 129 (czerwień allura) – objawy astmatyczne, nadpobudliwość u dzieci.
Ziemniaczane chipsy o smaku pikantnym E621– (glutaminian sodu) uczucie niepokoju, bóle żołądka, nerwowość, uszkodzenia siatkówki oka; E627 i E631 (inozynian disodowy) – zaburzenia przemiany tłuszczowej, nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze.
Bibliografia: http://www.sciaga.pl/tekst/49227-50-znakowanie_zywnosci http://www.pfpz.pl/index/?id=c0e190d8267e36708f955d7ab048990d http://www.abc.com.pl/serwis/du/2007/0967.htm http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=22 http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,55341,1019068.html http://www.eufic.org/article/pl/artid/Znakowanie-zywnosci-jak-gdzie-dlaczego/ http://www.wsse.bialystok.pl/index.php/bezpieczestwo-ywnoci/376-znakowanie- ywnoci-co-warto-wiedzie http://www.sigma-not.pl/publikacja-45696-znakowanie-%C5%BCywno%C5%9Bci- tradycyjnej-i-ekologicznej-przemysl-spozywczy-2009-7.html http://www.sigma-not.pl/publikacja-46316-alergeny-pokarmowe-a-znakowanie- %C5%BCywno%C5%9Bci-gospodarka-miesna-2009-8.html http://www.roik.pl/znakowanie-zywnosci/ http://www.naturalnegeny.pl/petycja/ http://www.een.org.pl/index.php/Szkolenia/articles/seminarium-znakowanie- zywnosci-w-praktyce.html http://menu2000.most.org.pl/europa.htm Ostatni wgląd na strony : 22.02.2010rok.
Dziękujemy za uwagę