(Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć)

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLNICTWO I GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
Advertisements

Rodzime rośliny motylkowe jako gwarant
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
 Ich rodzaje i odmiany 
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Wykonała: Hanna Nowakowska
STREFY KLIMATYCZNE I TYPY KLIMATÓW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Działalność człowieka
BADANIE GLEBY NA TERENIE GMINY RABA WYŻNA
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
WIOSNA Dawid Gruszkowski 3a.
Zarys klasyfikacji gleb
Tomasz Krasiński Felicyta Walczak Maciej Gałęzewski
WPŁYW ODCZYNU GLEBY NA KIEŁKOWANIE I WZROST
Liście Piątnica, r..
wykonała: A. Kosicka-Golis Pole
Położenie Warunki klimaty- czne Świat roślin Świat zwierząt
Urządzenia do uprawy gleby WebQuest
Różne gatunki poplonów i ich atuty agronomiczne
Wszystkie ptaki są pod ścisłą OCHRONĄ!!!
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Wpływ wybranych roślin okrywowych w uprawie na mulcz na niektóre właściwości fizyczne i chemiczne gleby, wartość produkcyjną plonu masy roślinnej oraz.
Kwiaty wiosny Julia Lewandowska.
Pustynia Monika Ćwiertnia i Dominik Grzeszkowiak.
Czynniki glebotwórcze
Podstawowe pojęcia Na gruntach ornych uprawia się przede wszystkim rośliny jednoroczne - ich formy jare i ozime, rośliny dwuletnie oraz rośliny wieloletnie.
Żyto.
Pierwsze wiosenne kwiaty
GLEBY I KLIMAT CZERLEJNA
Znaczenie produktów zbożowych
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Wykonał i opracował: Prof. nzw. dr hab. Tadeusz Marcinkowski
„Lasy w mojej okolicy”.
Zabytkowy Cis W obrębie miejskiego szlaku turystycznego znajduje się najstarszy pomnik przyrody w Zielonej Górze. 800 letni cis pospolity. Ciekawostką.
KSIĘGA ZIÓŁ.
Rośliny zbożowe Agrotechnika owsa.
Historia życia jednej rośliny
Pszenżyto (Triticale)
Za i przeciw biopaliwom
Owies (Avena sativa L.) Materiały do ćwiczeń.
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
Bonitacja Gleb Kompleksy przydatności rolniczej.
ROŚLINY NASIENNE.
Prezentacje multimedialne pt. „Cztery ż ywio ł y Ziemi” przygotowali uczniowie klas IV-VI Szko ł y Filialnej w Zambskach Ko ś cielnych.
Oddział w Radomiu Pokazowe Gospodarstwo Ekologiczne w Chwałowicach Cedzyna 2012.
ASPEKTY UPRAWY I WYKORZYSTANIA GRYKI- Fagopyrum esculentum
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Publiczne Przedszkole w Legnickim Polu Koordynator: Monika Fesz.
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
NAWŁOĆ - PÓŹNA (Solidago serotina) xx Grupa xx, ekonomia III.
Konferencja truskawkowa – „Nowe zagrożenia w uprawie truskawek” C HMIELNO, R.
RZEPIK (Agrimonia L.) xx Grupa xx, ekonomia III. SPIS TREŚCI 1.Systematyka gatunku 2.Pochodzenie gatunku oraz ciekawostki historyczne 3.Uprawa w Polsce.
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
STREFA STEPÓW „ MORZA TRAW’’
Rolnictwo ekologiczne
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

(Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć) PROSO ZWYCZAJNE (Panicum miliaceum L.) (panis – chleb, molere – mleć) xxx Grupa xx,ekonomia III

SPIS TREŚCI Systematyka gatunku Pochodzenie gatunku Rejonizacja uprawy Cechy morfologiczne Agrotechnika Wymagania klimatyczne i glebowe Skład chemiczny Odmiany hodowlane Znaczenie gospodarcze w Polsce Kierunki wykorzystywania Tradycyjne Alternatywne

SYSTEMATYKA Domena: eukarionty Królestwo: rośliny Klad: rośliny naczyniowe Klad: rośliny nasienne Klasa: okrytonasienne Klad: jednoliścienne Rząd: wiechlinowce Rodzina: trawy Rodzaj: proso Gatunek: proso zwyczajne

POCHODZENIE Pochodzi ze wschodniej Azji ; Jedna z najstarszych roślin uprawnych; (wysiewana przez cesarzy chińskich podczas specjalnych obrzędów związanych z wiosną); W Europie uprawiana od ok. 1700 lat p.n.e.; Powszechne w uprawie w starożytnej Mezopotamii, Grecji i Rzymie;

REJONIZACJA UPRAWY Obecnie uprawa prosa koncentruje się głównie w rejonach o ciepłym i suchym klimacie kontynentalnym Azji, południowej i wschodniej Europy oraz Afryki i Ameryki, gdzie zawodne są inne zboża.

CECHY MORFOLOGICZNE Korzenie: wiązkowe, silnie rozgałęzione, płytkie Źdźbło: silnie owłosione Kwiatostan: wiecha mniej lub bardziej rozpierzchła, stercząca ku górze lub zwisła Kłoski: jednokwiatowe, okryte trzema plewami Plewy: szerokie, jajowate, błoniaste, bezbarwne Plewki kwiatu górnego: twarde, kruche, gładkie, błyszczące, ściśle przylegają do ziarniaka

AGROTECHNIKA Proso ma dużą zdolność do pobierania pokarmów z gleby, dlatego mało zasobną glebę wyczerpie bardzo szybko. Należy proso umieszczać na glebie wcześniej nawożonej obornikiem (2 lata wcześniej) i zasilać nawozami mineralnymi. Ważne jest stanowisko w płodozmianie, najlepszymi przedplonami są rośliny motylkowe, strączkowe oraz okopowe na oborniku. Uprawa pod proso wymaga dużo staranności. Należy dokładnie odchwaścić glebę w okresie wiosennym, używając kultywatora i brony. Proso zakorzenia się płytko, dlatego najlepiej rozwija się w dobrze spulchnionej i osiadłej glebie, na wierzchu bez większych brył. Proso wymaga dwóch kompleksów uprawy: letnio- jesiennego (podorywka, tępienie chwastów, głęboka orka zimowa) oraz wiosennego (włókowanie, bronowanie, kultywatorowanie, bronowanie [wyróżnienie powierzchni]).

AGROTECHNIKA CD. Proso wysiewa się w II lub III dekadzie maja. Siać należy płytko, na 2 cm, w rzędy co 20 – 30 cm. W dobrych warunkach, proso wychodzi już po 6-7 dniach. Dojrzałość proso rozpoznaje się po żółknięciu wiechy i zabarwieniu ziarna. W warunkach stosowania prawidłowej agrotechniki osiągano plony w granicach 4 t/ha, przy średnich krajowych z ostatnich kilkunastu lat - 2,7 t/ha.

WYMAGANIA KLIMATYCZNE I GLEBOWE Proso najlepiej rośnie na glebach bogatych w próchnicę, przewiewnych i szybko nagrzewających się. Mogą być także gleby lekkie, odpowiednio nawożone. Gleba powinna być odchwaszczona. Najwyższe plony można osiągnąć na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego. Uprawa na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego i żytniego dobrego jest uzależniona od właściwego nawożenia mineralnego. Odczyn gleby powinien być zbliżony do obojętnego (pH 6 - 6,5). Proso kiełkuje przy 8- 10⁰C i nie toleruje wiosennych przymrozków. Najlepiej uprawiać go w klimacie ciepłym i umiarkowanie suchym.

SKŁAD CHEMICZNY Tab. 1 Zawartość % składników w suchej masie Źródło: Kołecki A., Jasińska Z. (red.), Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s. 292. Wyszczególnienie Białko ogółem Bezazotowe związki wyciągowe Tłuszcz surowy Popił surowy Włókno surowe Ziarniak 13,5 72,5 4,2 3,4 9,4 Kasza jaglana polerowana 1,5 83,6 2,5 1,2 0,6

ODMIANY HODOWLANE W Polsce obecnie jest zarejestrowana tylko jedna odmiana hodowlana – GIERCZYCKIE o zielonej, krótkiej, rozpierzchłej wiesze i kremowych ziarniakach. Jest to odmiana wczesna, plenna i podatna na wyleganie.

ZNACZNIE GOSPODARCZE W POLSCE W okresie międzywojennym w Polsce proso zajmowało ok 120 tys. ha, a od 1970 r. powierzchnia jego uprawy wynosi jedynie 12 tys. ha. Przeciętne plony szacowane są na ok. 2,7t/ha, choć potencja jest dużo większy – 4,0t/ha (wynik uzyskany w wyniku doświadczeń IUNG)

ZNACZENIE GOSPODARCZE W POLSCE CD. Spadek produkcji prosa spowodowany jest przez: Zastępowanie kaszy jaglanej przez kaszę jęczmienną, ryż i płatki owsiane, mniejszą plenność w porównaniu z innymi zbożami, dużą wrażliwość na niskie temperatury i zachwaszczenie oraz skłonność do obsypywania nasion podczas zbioru.

KIERUNKI WYKORZYSTANIA

BIBLIOGRAFIA Prof. dr hab. Podbielkowski Z., Słownik roślin użytkowych., Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s.298. Kołecki A., Jasińska Z., Szczegółowa uprawa roślin, tom 1., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999, s. 291-296. Podstawy rolnictwa, tom 2. Produkcja roślinna i jej organizacja, pod red. Mgr J. Kozakiewicz, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1956, s. 73- 74. http://www.wrp.pl/zapomniane-proso