Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Advertisements

Boże Narodzenie we Francji Julia Wijas. Kto przynosi dzieciom prezenty? We Francji dzieci wierzą, że to mały Jezus przynosi im prezenty, które w wigilijną.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
W tym etapie gry, byliśmy w Muzeum W Gliwicach na Oddziale Odlewnictwa Artystycznego.
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
Praca techniczna w grupie dzieci 5,6-letnich z wykorzystaniem rolki papieru Opracowała: Krystyna Curyło III rok Pedagogika PPiW Grupa: C1.
Opracowała :Natalia Kuryś z kl.V Korzystałam z Wikipedii i wyszukiwarki „Google’’ Święta w Wielkiej Brytanii i w Polsce.
„SKRZATY” Chcesz wiedzieć, czym „Skrzaty” zajmowały się w STYCZNIU? Sam zobacz, jak u nas wesoło… Prezentacja została stworzona dla dzieci i rodziców z.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Oferujemy sprzedaż ręcznie wytwarzanych przez nas kartek na różne okazje (mi. na Boże narodzenie, Wielkanoc itp.). Kartki wykonywane będą z powszechne.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Prezentacja „Boże Narodzenie”
{ Prezentacja ważnych wydarzeń oraz osiągnięć dzieci w grupie Biedronek Grudzień 2015 r. Opracowała wychowawczyni Daria Suchomska.
Boże Narodzenie w Wielkiej Brytanii
Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi Nr 13 w Tarnowskich Górach.
Domowi pomocnicy Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
„Cztery pory roku” PRZYKŁADY WEBQUESTÓW
„ŚNIADANIE DAJE MOC” -wspólne przygotowanie i zjedzenie II śniadania w Szkole Podstawowej im. Stanisława Rosponda w Żyrowej klasa III.
Budżet rodzinny Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Wielka księga potraw z miodem
Niedługo święta wielkanocne
Instrukcja, krok po kroku jak wykonałem wagę,
PROJEKT PROCZYTELNICZY CAŁA SZÓSTA CZYTA TRZECIOKLASISTOM MITY…
Rola książki w życiu człowieka
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Projekt naukowo – badawczy PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 15 W JAŚLE
Mikołajki w grupie „Sówki”
ILE WAŻY PIÓRKO ?.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Serce i dusza wolontariusza
Zasady zdrowego odżywiania
VI LO w ZSO im AK w Bielsku-Białej
Job-shadowing Alcazar de San Juan, Hiszpania 07/11/17-10/11/17
ZASADY KORZYSTANIA Z KSIĄŻEK
Jak zważyć piórko?.
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
HODOWLA FASOLI CEL DOŚWIADCZENIA:
Liceum Ogólnokształcące im.Mari Skłodowskiej Curie
Intense.
Noc biologów Basia Jaśkowska kl. 7b.
Twoje własne życie podziękuje Ci za to.
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
KARNET INSTRUKTAŻ Autor: Dorota Jewczuk.
NICIANA BOMBKA INSTRUKTAŻ Autor: Krystyna Zaborowska.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
PUDEŁKO - SCRAPBOOKING
Święta Bożego Narodzenia w Australii.
Deszcz jesienny – kolażowy obrazek
Zapis prezentacji:

Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory

Przygotowanie owoców do suszenia Jabłka, pomarańcze, mandarynki, przyprawy – cynamon i goździki. Kroimy owoce na dość grube plastry (ale nie na pół – to już zbyt grubo), posypujemy cynamonem i wbijamy goździki, owoce kładziemy na grzejniku i suszymy. Ach! Co za zapach! Po wysuszeniu przewlekamy sznurek przez owoc i można już wieszać na choince.

Pieczemy pierniczki Przepis na pierniki (sprawdziłam osobiście): 250 g mąki gryczanej + do podsypywania przy wałkowaniu, 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki ryżowej, 13 g przyprawy do pierników, 1 łyż. cynamonu, 16 g cukru waniliowego, 70 g masła, 50 g cukru trzcinowego, 90 g cukru białego, 80 g miodu (np. gryczanego), 2 duże jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli. 1. Masło stopić z miodem, cukrem, zestawić z ognia 2. Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 1 h do lodówki. 4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C 5. Wyjąć ciasto z lodówki, odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, wyciąć pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8 minut. http://sprawdzonakuchnia.pl/

Kolejna zapachowa impreza Kilka kształtnych pomarańczy i goździki – wbijamy goździki w pomarańcze, gotowe „jeżyki” ustawiamy na talerzykach w różnych miejscach naszego domku.

Wspólne wykonanie ozdób choinkowych

Ozdoby na choinkę z masy solnej: Foremki do ciastek ze świątecznymi wzorami są już w marketach. Masa solna:2 części mąki, 1 część soli, ilość wody – wodę dolewamy stopniowo; mieszamy masę w misce, potem zagniatamy na stolnicy; trwa to dość długo, ponieważ składniki muszą się dobrze połączyć; jeśli masa wyszła za rzadka , dodajmy trochę mąki i soli.

Formujemy placek, który wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm Formujemy placek, który wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajamy wzory. Pamiętajmy o zrobieniu otworu na wstążeczkę, by zawiesić ozdobę na choince. Wycięte kształty można pięknie przybrać: goździkami, drobniutkim kolorowym żwirkiem, lub tym, co można wbić w masę. Odkładamy na papierze do wysuszenia . Gdy wyschną można nasze ozdoby pomalować farbą, klejem brokatowym.

Aniołek z papieru Wycinamy koło (można odrysować koło z małego talerzyka), odcinamy ćwiartkę koła, zwijamy pozostałość koła w stożek i sklejamy z boku klejem, rysujemy aniołowi skrzydełka, wycinamy i przyklejamy do górnej części stożka. Rysujemy główkę z loczkami, wycinamy i przyklejamy do górnej części stożka, ale z drugiej strony. Wybór papieru dowolny – może być zwykły v techniczny v złoty, itp.

Bombka z papieru Wycinamy duże koło z kolorowej kartki z bloku technicznego, przed wycięciem dorysowujemy zawieszkę (jak w prawdziwej bombce) . Przyklejamy na bombkę wszystko, co się błyszczy lub jest kolorowe! Można jeszcze złotym (można je dostać w sklepach papierniczych) markerem napisać życzenia.

Wypisanie i wysłanie życzeń świątecznych Na własnoręcznie wykonanych kartkach –, świetna zabawa przy wspólnym stole . Jakie materiały są potrzebne? – blok techniczny z kolorowymi kartkami, papier do wycinanek nożyczki, klej, klej brokatowy, cekiny, wstążeczki, długopisy żelowe, flamastry, foremki do ciastek.

O tematyce świątecznej, zimowej – książki wprowadzające Czytanie książek O tematyce świątecznej, zimowej – książki wprowadzające w świąteczny nastrój.

Rozmowa przy herbatce Z cytryną lub z pomarańczą i miodem – pomysły, jak spędzić święta, jakie prezenty kupić innym członkom rodziny, zaplanować menu na wieczerzę wigilijną.

Rozmowy przy wspólnym stole np. przy niedzielnym obiedzie na temat świątecznych zwyczajów .

Rodzinne wykonanie szopki Z klocków lego v z masy solnej v z papieru v z gotowych elementów.

Dziękuję za obejrzenie prezentacji. Wesołych Świąt. Opr Dziękuję za obejrzenie prezentacji. Wesołych Świąt!!! Opr. Barbara Orzechowska (terapeuta pedagogiczny)