Wody mineralne i lecznicze

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PIJ WOD Ę B Ę DZIESZ WIELKI Wykonane przez: Artur Bieszk i Jakub Kuku ł owicz kl.Va.
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
KWASY Justyna Loryś.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Przykłady i zastosowania soli
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
Woda Cud natury.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Jak sobie z nim radzić ?.
Wodorotlenki.
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
6/23/2016 Wzrastające zainteresowanie preparatami roślinnymi jako potencjalnymi lekami wspomagającymi sprawia, że określenie w nich rodzaju i zawartości.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Fluorowce - chlor Ogólna charakterystyka fluorowców
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
WODA Woda czyli tlenek wodoru to związek chemiczny o wzorze H 2 O, występujący w ciekłym stanie skupienia. Gdy występuje w stanie gazowym nazywa się parą.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Materiały wiążące Wyroby polikrystaliczne (mogą zawierać fazę szklistą), otrzymane z surowców mineralnych na drodze wypalania. Charakterystyka: Tworzywa,
Izabela Trzybińska kl. VI A
Wartości odżywcze ziemniaka i jego wykorzystanie w diecie
Kanapki w naszej szkole
Skały i minerały.
MARS CZERWONA PLANETA.
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
Pojęcie mola, Liczba Avogadra, Masa molowa
Obieg wody w przyrodzie
Zasady zdrowego odżywiania
ŚWIATOWY DZIEŃ WODY
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Obieg wody w przyrodzie..
Dlaczego masa atomowa pierwiastka ma wartość ułamkową?
Implementacja rekurencji w języku Haskell
Naturalne źródła węglowodorów
Budowa człowieka.
Nie truj sąsiada! Nie dla smogu.
Zapis prezentacji:

Wody mineralne i lecznicze Klaudia stachniuk Marta piotrowska 

Woda mineralna  Naturalna woda wzbogacona w znacznym stopniu solami mineralnymi (lub innymi składnikami) w postaci jonów. Stężenie soli mineralnych musi wynosić co najmniej 1g/l. Oprócz tego może zawierać rozpuszczone gazy pochodzenia naturalnego (dwutlenek węgla, siarkowodór).

Powstawanie wód mineralnych WODY OPADOWE PRZEDOSTAJĄ SIĘ DO SZCZELIN SKALNYCH  Tworząc ZŁOŻA  Składniki chemiczne zawarte w skałach są wypłukiwane przez wodę Nasycenie wody minerałami - powstanie wody mineralnej 

Występowanie  Większość wykorzystywanych wód mineralnych w Polsce występuje w Karpatach i Sudetach, w Niecce Nidziańskiej i na obszarze wału kujawsko-pomorskiego.

Podział wód ze względu na mineralizację słodka, zwykła (M < 1 g/dm³); półsłodka (1 < M < 3 g/dm³); słonawa (3 < M < 10 g/dm³); słona (10 < M < 35 g/dm³); solanka (M > 35 g/dm³); solanka silna (M > 150 g/dm³).

Wody wysokozmineralizowane (1500-4000mg/l)

Wody średniozmineralizowane (500-1500mg/l)

WOdy lecznicze Woda lecznicza to naturalna woda mineralna która zawiera zwiększoną ilość składników mineralnych w odpowiednich proporcjach. Pita systematycznie pomaga w leczeniu różnych schorzeń. 

WYSTĘPOWANIE

TYPY WÓD LECZNICZYCH WODY RADOCZYNNE- ZAWIERAJĄ ŚLADOWE ILOŚCI ROZPUSZCZONYCH PIERWIASTKÓW PROMIENIOTWÓRCZYCH   WODY SIARCZKOWE- ZAWIERAJĄ W 1L PONAD 1MG SIARKI OGÓLNEJ   SZCZAWY- NASYCONE CO2 W ILOŚCI WIĘKSZEJ NIŻ 1000 MG/DM³  SZCZAWY ŻELAZISTE- ZAWIERAJĄ PONADTO ZWIĄZKI ŻELAZA  SOLANKI- ZAWIERAJĄ DUŻĄ LICZBĘ JONÓW SODOWYCH, ODPOWIADAJĄCYCH STĘŻENIU CHLORKU SODU POWYŻEJ 15 G/L  WODY BOROWE- ZAWIERAJĄ CO NAJMNIEJ 5 MG/DM³ KWASU METABOROWEGO  WODY JODKOWE- ZAWIERAJĄ CO NAJMNIEJ 1 MG/DM³ JONU JODKOWEGO  WODY BROMKOWE- ZAWIERAJĄ CO NAJMNIEJ 5 MG/DM³ JONU Bromkowego

Wykorzystanie wód leczniczych Lecznictwo uzdrowiskowe (kąpiele, woda pitna, inhalacje) Rozlewnictwo Wytwarzanie produktów leczniczych (soli, szlamów) Produkcja soli jadalnych

PRZYKŁADY WÓD LECZNIczych Słotwinka - szczawa, działa przeciwalergicznie, zalecana w przewlkekłych nieżytach przewodu pokarmowego, nerwicy, stresie, wzmacnia kości, łagodzi nadmierną pobudliwość. Wypływa ze źródła "Słotwinka"  znajdującym się w Krynicy-Zdroju. Jan - szczawa wodorowęglanowo-wapniowa, bardzo moczopędna, stosowana w leczeniu cukrzycy, miażdżycy i chorób układu wydalniczego np. Kamicy nerkowej. Pochodzi ze zdroju "jana" w krynicy-zdroju Franciszek - szczawa wodorowęglanowo-chlorkowo-sodowa, jodkowa, przyspiesza przemianę materii, polecana na zgagę, chorobę wrzodową żołądka, zaparciach, wypływa ze źródła w miejscowości wysowa-zdrój

Źródła  http://geografia.opracowania.pl/wyst%C4%99powanie_w%C3%B3d_mineralny ch_w_polsce/ http://kreatorzdrowia.com/woda-butelkowana-ktora-wybrac/ http://mineralne.pgi.gov.pl/wody-lecznicze.html http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/228/0/wody-lecznicze.html http://regeneracja.poradnikzdrowie.pl/rehabilitacja/wody-lecznicze-jak- korzystac-z-ich-uzdrawiajacych-wlasciwosci_39582.html http://www.perlo.com.pl/pl/6-wody-lecznicze