Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
witaminy dla duszy i ciała
Advertisements

Mleko – zdrowie dla naszego organizmu
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
KOLAGENOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Czy wiesz co jesz?.
Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka
Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
ZIOŁA.
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
Zdrowe odżywianie.
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
Około 85% populacji pije codziennie kawę, herbatę, colę lub napoje energetyzujące w celu utrzymania energii na poziomie odpowiednim do wykonania wszystkich.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
TRZYMAMY FORMĘ – ZDROWY STYL ŻYCIA
Jedz żółte owoce i warzywa
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Sekret skutecznego odchudzania bez wyrzeczeń
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Magnetostymulacja Viofor JPS
Witaminy ZNACZENIE WITAMIN DLA CZŁOWIEKA
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Jak prowadzić zdrowy tryb życia ?
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
Nasza szkoła zna dobre zioła
Higiena Jest to czynność najczęściej kojarzona z regularnym myciem ciała, z użyciem mydła i detergentów, z regularną zmianą i praniem odzieży oraz.
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
ZAPACH W BIURZE Polacy raczej nie zastanawiają się, jak pachnie w ich biurach. Od dawna robią to natomiast mieszkańcy Europy Zachodniej,
Przyjaciel lasu Prezentację przygotowała Agnieszka Szczerba kl. V
Od tysięcy lat znane jest dobroczynne działanie soli na nasze zdrowie i urodę. Sól i jej właściwości są wykorzystywane przez każdego z nas codziennie.
Znaczenie ziół dla człowieka
Zastosowanie ziół w życiu człowieka
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Zielona magia? - rośliny lekarzy i zbrodniarzy.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, chronią przed zakrzepami.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Bartłomiej Babicz Kl. I B Bartłomiej Babicz Kl. I B.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
ZIOŁA W KUCHNI Anna Chlebica kl.V B ESP nr 7 w Bielawie.
Prezentacja o roślinach leczniczych
BRZOZA W zielarstwie stosuje się głównie liście i pąki brzozy. Wysuszone młode pączki lub liście brzozy stosuje się jako niedrażniący środek moczopędny.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
JEDZ WARZYWA I OWOCE! A ONE DADZĄ CI ZDROWIA MOCE
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Witaminowe opowieści.
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Prezentację przygotowała Marcelina Czech
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
WAKACJE 2013.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.

Cele lekcji: Wyjaśnienie pojęć: zioła lecznicze, przyprawy Zapoznanie uczniów z niektórymi ziołami, ich właściwościami leczniczymi oraz kulinarnymi Zachęcanie do zainteresowania się roślinami, które rosną w środowisku, jakim żyjemy

Zioła lecznicze To rośliny lecznicze, z których pozyskuje się surowce zielarskie, zawierające substancje czynne, stosowane w medycynie i ziołolecznictwie.

Zioła lecznicze Większość roślin leczniczych jest również roślinami trującymi. Ich stosowanie wymaga fachowej wiedzy. Różnice między dawką leczniczą, a toksyczną są niewielkie. Istnieją też różnego rodzaju przeciwwskazania co do stosowania ziół przy niektórych chorobach, stanach fizjologicznych organizmu, itp. W związku z tym stosowanie ziół w celu leczniczym wymaga konsultacji z lekarzem.

Przyprawy Przyprawa – składnik potraw, zwykle stosowany w niewielkich ilościach dla poprawienia ich walorów smakowych, zapachowych i wizualnych. 

Przyprawy W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Nierzadko jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo, a dawniej wielu przypisywano też działanie magiczne (stanowiły istotny składnik napojów czarodziejskich i miłosnych).

Zioła Zioła znane są człowiekowi od tysięcy lat. Można przygotowywać z nich napary, odwary, nalewki, okłady, maski ziołowe i wiele innych. Warto pamiętać o tym również w dzisiejszych czasach. Herbatki ziołowe to obecnie najpopularniejsza i najbardziej wygodna forma w jakiej są dostępne. Wybierając je ze sklepowej półki, wybieramy produkt znany i lubiany od pokoleń. Wzmocnienie organizmu w jesienno zimowym okresie to jeden z najważniejszych elementów zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia. Apteki pełne są suplementów diety i wzmacniaczy organizmu, ale czy na pewno jest to najlepszy sposób? Ludowa medycyna i doświadczenie naszych przodków pokazują inną drogę, o wiele bardziej korzystną ponieważ naturalną. Jak więc zdrowo i naturalnie wesprzeć organizm w walce z jesiennym przesileniem? Odpowiedź jest prosta – pijmy zioła!

Właściwości i zastosowanie wybranych ziół.

Mięta Zastosowanie: skutecznie pomaga przy niestrawnościach i wzdęciach stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, wspomagając trawienie jest stosowana w aromaterapii, wspomagając koncentrację i łagodząc objawy stresu łagodzi objawy przeziębień i infekcji gardła miętowe inhalacje oczyszczają zatoki oraz udrożniają nos, a olejek mentolowy uzyskiwany z mięty pieprzowej używany jest w wielu lekach i kosmetykach suszona świetnie pasuje jako dodatek do ryb, sałat i różnych farszów mięsnych, dodawana do wody tworzy orzeźwiający, pyszny napój

Melisa Zastosowanie: uspokaja system nerwowy, ułatwia zasypianie, łagodzi bóle głowy i migreny oraz korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie antybakteryjnym właściwościom może być używana jako pierwsza pomoc na ugryzienia owadów, czy delikatne skaleczenia koi nerwy po całym dniu obowiązków, pomaga się wyciszyć i przygotować organizm do snu, sprawiając że kolejny dzień rozpoczyna się spokojnie i bez zbędnego pośpiechu w kuchni suszona melisa doskonale sprawdza się jako przyprawa do wszelkiego rodzaju marynat i sosów, jest ceniona ze względu na swój orzeźwiający cytrynowy aromat polecana jest do mięs

Rumianek Zastosowanie: doskonale sprawdza się przy naturalnym redukowaniu bólu głowy, zębów czy dolegliwości miesiączkowych u kobiet wspomaga gojenie się ran i stanów zapalnych skóry, łagodzi objawy infekcji gardła, działa napotnie i przeciwgorączkowo, a wypity około pół godziny przed podróżą znacząco łagodzi objawy choroby lokomocyjnej jego łagodzące właściwości rewelacyjnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci rumiankowe płukanki pomagają natomiast w zachowaniu zdrowego, pięknego połysku włosów jest również ceniony ze względu na walory smakowe

Pokrzywa Zastosowanie: wykorzystywana jest do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci, a jej można ją dodać do jajecznicy lub pasty jajecznej albo do grzanek Pokrzywa działa żółcio i moczopędnie, przez co korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji oraz eliminację nadmiaru wody przywraca równowagę skóry głowy, napar stosowany jako tonik do cery tłustej i trądzikowej

Szałwia Zastosowanie: poprawia samopoczucie, dlatego stosowana jest w stanach depresyjnych, przy zmęczeniu i wyczerpaniu zapach szałwii wspomaga układ nerwowy, ożywiając umysł, chroni przed spadkiem koncentracji ma również działanie bakteriobójcze, łagodzi zapalenia gardła, anginy doskonale zmniejsza pocenie się dodawana do kąpieli pomaga przy schorzeniach skórnych i wysypkach, działa odświeżająco

Lipa Zastosowanie: stosowana najczęściej przy przeziębieniach, anginach, nerwicach ma działanie regeneracyjne, ale i nasenne, napar z kwiatów doskonale wpływa na organizm po wysiłku umysłowym kąpiel z dodatkiem lipy działa uspakajająco, wzmacniająco i kojąco zarówno na ciało jak i umysł

Żeń - szeń Zastosowanie: cieszy się ogromną popularnością jako roślina poprawiająca pamięć i koncentrację oraz refleks dodaje energii skracając czas reakcji i podnosi odporność na stres zalecana w stanach zmęczenia i wyczerpania psychicznego

Orzech włoski Zastosowanie: ma działanie bakteriobójcze oraz ściągające polecany w problemach dermatologicznych np. trądziku i opryszczce systematyczne stosowanie okładów z liści orzecha włoskiego na oczy poprawia ich wygląd, warto je robić, szczególnie gdy często mamy podkrążone oczy i zaczerwienione powieki

Film http://www.scenariuszelekcji.edu.pl/scenar iusz/czy-rosliny-moga-leczyc

Prezentację opracowała Anita Jaworska na podstawie informacji zawartych w: http://modaija.pl/konkurs-posti- dobroczynne-wlasciwosci-ziol-nowych- owocowych-smakach/ http://www.edulandia.pl/matura/1,118994, 7118423,Ziola_dla_ucznia.html