` PRAKTYKA ZAWODOWA W NIEMCZECH UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 IM. JANA PAWŁA II W LUBLINIE W ROKU SZKOLNYM 2005/2006.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRE TRADYCJE MALTAŃSKICH HOTELARZY I RESTAURATORÓW NASZYM WZOREM DZIAŁANIA.
Advertisements

dr Agnieszka Maciejewska-Karłowska
Staże na terenie Unii Europejskiej
Międzynarodowy Program Wymiany Praktyk Studenckich
Program Leonardo da Vinci
EWALUACJA KIERUNKÓW PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH SZKOŁY ZAWODOWEJ NR30 W ODNIESIENIU DO LOSÓW ABSOLWENTÓW KOŃCZĄCYCH SZKOŁĘ W ROKU SZKOLNYM 2008/2009 KRAKÓW.
Organizator Spółdzielnia Socjalna jako instrument resocjalizacji w Zakładzie Poprawczym w Studzieńcu Toruń, 21/09/2012.
Międzynarodowy Program Wymiany Praktyk Studenckich Student Trainee Exchange Programme (STEP ) Student Trainee Exchange Programme (STEP )
Projekt pt. współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowany w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
EWALUACJA PROJEKTU „STAŻE ZAGRANICZNE DROGĄ DO SUKCESU ZAWODOWEGO” ZSP NR 1 W JAWORZNIE wrzesień 2011 – wrzesień 2012.
Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych
Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej ul
Struktura egzaminu zawodowego
INSTYTUT SOCJOLOGII UNIWERSYTET WROCŁAWSKI
ZESPÓŁ SZKÓŁ MORSKICH W DARŁOWIE
Technik Hotelarstwa Cechy człowieka, pożądane w pracy hotelarza pięknie ilustrują słowa Janusza Korczaka: ,,Być człowiekiem znaczy posiadać kryształową.
działający w Zespole Szkół nr 1 w Pabianicach
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
TECHNIK ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Obowiązuje od roku szkolnego 2012/2013 © FILOMATA.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
SEMINARIUM UPOWSZECHNIAJĄCE REZULTATY PROJEKTU „Praktyki w Hiszpanii - szansa dla uczniów rzemieślniczych szkół zawodowych z Tarnowa i Pilzna” Beata Rzepiela.
Karolina Iciek „Podniesienie umiejętności zawodowych technika obsługi turystycznej na europejskim rynku pracy” realizowanego przez FRSE w ramach Europejskiego.
„Zostań architektem swojej przyszłości” Projekt Erasmus+
Zespół Szkół im. Konstytucji 3 Maja w Iławie
ŁCDNiKP 824/rz Akredytacje Łódzkiego Kuratora Oświaty dla placówki doskonalenia i pozaszkolnych form kształcenia ustawicznego Certyfikat ISO 9001 (od 2002)
Projekt numer: ESF – 1 – PL1 – LEO01 – Uczniowie z Malborka wybierają zawody z przyszłością Projekt: „Staże i praktyki zagraniczne dla osób.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
Staże zagraniczne realizowane przez grupę I uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu Niemcy, Lipsk r.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
PRAKTYKI STUDENCKIE Informacja dla studentów. Szukasz ciekawych praktyk? Administracja rządowa przygotuje ponad miejsc praktyk dla studentów w.
Projekt "Praktyki zagraniczne moją szansą na rozwój zawodowy" realizowany w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Zmienia życie. Otwiera umysły.
Zmienia życie. Otwiera umysły.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie
Zasady przygotowania dokumentów dla uczniów i przedsiębiorców 4-tygodniowe płatne staże wakacyjne dla uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych realizowane w.
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
Uczeń jako przyszły pracownik – mój przyszły zawód w Europie Mobilność uczniów w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+ w.
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
KLASA WIELOZAWODOWA. Wybierz zawód i kształć się zgodnie ze swoimi zainteresowaniami!
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
Biuro Karier UAM Kontakt ul. Zwierzyniecka 7c.
College for vocational training and occupational re-training.
Zespół Szkół Rolniczych w Kijanach Współpraca z pracodawcami w zakresie kształcenia zawodowego - realizacja praktycznej nauki zawodu: zajęcia praktyczne.
Projekt pt: „Zdobywamy Europejski Rynek Pracy – staże zawodowe dla absolwentów” został zrealizowany przez Szkołę Językową „4 Languages” Nicolas E.T. Weatherill,
ZESPÓŁ SZKÓŁ POWIATOWYCH IM.KS. ADAMA BARGIELSKIEGO W MYSZYŃCU ERASMUS+ HISZPANIA 2015.
Program Erasmus+ „Mistrz w zawodzie-Meister im Beruf”
Kształcenie dualne.
Centra Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu
„Szczęście sprzyja odważnym”
KLASA O PROFILU JĘZYKOWYM
Technik hotelarstwa 4-letni cykl nauczania.
Dlaczego warto zostać uczniem Zespołu Szkół Spożywczych?
Szkoła Nauczycielem stoi
Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego
Projekt „Od Technika do Europejczyka
„HOTELARZE Z WODZICZKI – EUROPEJSKI RYNEK PRACY NA WAS CZEKA”
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Zagraniczny Staż Zawodowy uczniów ZS Nr 1 im. M
Zapis prezentacji:

` PRAKTYKA ZAWODOWA W NIEMCZECH UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 IM. JANA PAWŁA II W LUBLINIE W ROKU SZKOLNYM 2005/2006

Drogi Uczniu !!! Jeśli jesteś uczniem TTechnikum Gastronomiczno – Hotelarskiego w zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych i technik hotelarstwa i kelner ii masz ukończone 18 lat

to od roku szkolnego 2005/2006 możesz odbyć w ramach obowiązkowych szkolnych praktyk zawodowych trzymiesięczny staż zawodowy w Niemczech, w zależności od profilu kształcenia, w gastronomii lub hotelarstwie.

Droga do tej wielkiej szansy nie była ani łatwa ani krótka. Po trwających rok staraniach udało się włączyć Zespół Szkół nr 5 im Jana Pawła II w Lublinie w Program Pośrednictwa Praktyk.

A TAK SIĘ TO ZACZĘŁO:

KWIECIEŃ 2004 Uzyskanie z Urzędu Miejskiego w Lublinie informacji o możliwości ubiegania się o staż zawodowy dla uczniów.

KWIECIEŃ 2004 Nawiązanie pierwszego kontaktu z placówką niemiecką w Bonn

MAJ – PAŹDZIERNIK 2004 Prace związane ze spełnieniem wymagań dotyczących włączenia się do programu pośrednictwa praktyki zawodowej w Niemczech – przygotowanie polskojęzycznej i niemieckojęzycznej wersji Prospektu Zespołu Szkół Nr 5 w Lublinie.

LISTOPAD 2004 Złożenie pełnej dokumentacji

ROK MILCZENIA I…. DŁUGO OCZEKIWANA ODPOWIEDŹ

GRUDZIEŃ 2005 Otrzymanie zgody na przygotowanie kontyngentu 10 osób, które od lutego 2006 do sierpnia 2006 odbyły trzymiesięczny staż zawodowy w Niemczech.

Uczniu!!! Na początek powinieneś wiedzieć:

twoja praktyka trwa 3 miesiące

wyjeżdżając nie musisz się martwić o stronę socjalną - wyżywienie i zakwaterowanie masz gwarantowane bezpłatnie

czas twojej pracy wynosi – 40 godzin tygodniowo. Ewentualne godziny nadliczbowe będą wyrównywane czasem wolnym, lub dodatkowo wynagradzane

za praktykę otrzymasz wynagrodzenie w wysokości 280 EURO miesięcznie

dodatkowo na koniec praktyki otrzymasz zwrot kosztów podróży w wysokości 150 EURO

będziesz pracował w kuchni, na recepcji, w restauracji oraz w tzw. dziale obsługi pięter w zależności od profilu kształcenia

W trakcie praktyki: będziesz rzetelnie wykonywał swoją pracę

nie przyniesiesz wstydu gronu pedagogicznemu i społeczności uczniowskiej Zespołu Szkół nr 5 im. Jana Pawła II

będziesz godnie reprezentował swój kraj

Twoje obowiązki po powrocie: przygotujesz solidnie sprawozdanie z przebiegu praktyki zawodowej podzielisz się zdobytą wiedzą i doświadczeniem z innymi uczniami

Ta szansa jest w zasięgu ręki musisz spełnić tylko trzy warunki: Silna motywacja Wiedza i umiejętności z przedmiotów zawodowych na poziomie dobrym. Dobra znajomość języka niemieckiego

A tak zdobywaliśmy doświadczenie i wiedzę:

LUBLIN MIEJSCA ODBYCIA PRAKTYK Visbeck Neetzow Borkum Norderney Wangerooge