Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Advertisements

Kryteria wyboru żywności
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Nowe rozporządzenia UE – co zmieniło się dla rolników, producentów i handlowców Marian Szałda na podstawie materiałów Doroty Metera.
System żywienia enteralnego firmy Abbott
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Opracowała Anna Bełoniak
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Źródło informacji o produkcie
Opracowała Agnieszka Balcerak
Rola etykiety jako źródło informacji o produkcie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
W trosce o zdrowie.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
WYTYCZNE DO REALIZACJI IX edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zdrowe odżywianie.
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Polski Punkt Koordynacyjny EFSA
Chyba wiem, co jem?.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” Szkolenie dla powiatowych koordynatorów programu „Trzymaj formę!” st. asystent.
Analiza etykiety produktu żywnościowego - aspekt prawny
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej.
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Izabela Arendarska Gdynia, grudzień 2009
Zapis prezentacji:

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Obowiązuje od 13 grudnia 2014 Informacja o wartości odżywczej od 13 grudnia Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed ww. datami które nie spełniają wymogów ww. rozporządzenia mogą pozostać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie „informacje na temat żywności” oznaczają informacje dotyczące danego środka spożywczego udostępniane konsumentowi finalnemu za pośrednictwem etykiety, innych materiałów towarzyszących lub innych środków, w tym nowoczesnych narzędzi technologicznych lub przekazu ustnego. „etykietowanie” oznacza wszelkie napisy, dane szczegółowe, znaki handlowe, nazwy marek, ilustracje lub symbole odnoszące się do danego środka spożywczego i umieszczone na wszelkiego rodzaju opakowaniu, dokumencie, ulotce, etykiecie, opasce lub pierścieniu towarzyszącym takiej żywności lub odnoszącym się do niej;

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej obejmuje następujące elementy: Wartość energetyczna oraz Ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. (7 ww. cech). Treść ww. obowiązkowej informacji może być uzupełniona o jeden lub większą ilość następujących składników:

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie - Kwasy tłuszczowe jednonienasycone -Kwasy tłuszczowe wielonienasycone -Alkohole wielowodorotlenowe -Skrobia -Błonnik -Każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w załączniku XIII obecnych w ilości znaczącej (15% lub 7,5 w przypadku napoi lub 15% jeżeli opakowanie to jedna porcja.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Gdy etykietowanie produktów o których mowa w art. 44 zawiera informacje o wartości odżywczej treść takiej informacjo można ograniczyć do: Wartości energetycznej lub wartości energetycznej ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów oraz soli.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wartość energetyczna i ilość składników odżywczych jest wyrażana w miarach określonych w zał. XV. Wartość energetyczna i ilość składników odżywczych jest wyrażana w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie O ile jest podawana informacja o witaminach i składnikach mineralnych, jest ona również wyrażana, oprócz ww. formy wyrażania, jako wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia określonych w załączniku XIII (cześć A) w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Informacja o wartości energetycznej oraz ilości składników odżywczych jest wyrażana, oprócz ww. formy wyrażania, jako wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia określonych w załączniku XIII (cześć B) w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml. Dodatkowy komunikat: „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej”

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wartość energetyczna oraz ilość składników odżywczych może być wyrażana w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności łatwo rozpoznawalna przez konsumenta oprócz formy wyrażania ilości na 100 g lub 100 ml.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Dane o wartości odżywczej prezentowane są w formie tabeli z wyrównanymi liczbami. Jeżeli nie ma na to miejsca informacja prezentowana jest w formacie liniowym.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Podawanie wartości odżywczej może być na podstawie: -Analizie żywności podanej przez producenta -Obliczania wartości użytych składnków

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ