Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Procesów Nauczania
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Obowiązuje od 13 grudnia 2014 Informacja o wartości odżywczej od 13 grudnia Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed ww. datami które nie spełniają wymogów ww. rozporządzenia mogą pozostać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie „informacje na temat żywności” oznaczają informacje dotyczące danego środka spożywczego udostępniane konsumentowi finalnemu za pośrednictwem etykiety, innych materiałów towarzyszących lub innych środków, w tym nowoczesnych narzędzi technologicznych lub przekazu ustnego. „etykietowanie” oznacza wszelkie napisy, dane szczegółowe, znaki handlowe, nazwy marek, ilustracje lub symbole odnoszące się do danego środka spożywczego i umieszczone na wszelkiego rodzaju opakowaniu, dokumencie, ulotce, etykiecie, opasce lub pierścieniu towarzyszącym takiej żywności lub odnoszącym się do niej;
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Obowiązkowa informacja o wartości odżywczej obejmuje następujące elementy: Wartość energetyczna oraz Ilość tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli. (7 ww. cech). Treść ww. obowiązkowej informacji może być uzupełniona o jeden lub większą ilość następujących składników:
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie - Kwasy tłuszczowe jednonienasycone -Kwasy tłuszczowe wielonienasycone -Alkohole wielowodorotlenowe -Skrobia -Błonnik -Każda z witamin lub każdy ze składników mineralnych wymienionych w załączniku XIII obecnych w ilości znaczącej (15% lub 7,5 w przypadku napoi lub 15% jeżeli opakowanie to jedna porcja.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Gdy etykietowanie produktów o których mowa w art. 44 zawiera informacje o wartości odżywczej treść takiej informacjo można ograniczyć do: Wartości energetycznej lub wartości energetycznej ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów oraz soli.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wartość energetyczna i ilość składników odżywczych jest wyrażana w miarach określonych w zał. XV. Wartość energetyczna i ilość składników odżywczych jest wyrażana w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie O ile jest podawana informacja o witaminach i składnikach mineralnych, jest ona również wyrażana, oprócz ww. formy wyrażania, jako wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia określonych w załączniku XIII (cześć A) w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Informacja o wartości energetycznej oraz ilości składników odżywczych jest wyrażana, oprócz ww. formy wyrażania, jako wartość procentowa referencyjnych wartości spożycia określonych w załączniku XIII (cześć B) w przeliczeniu na 100 g lub na 100 ml. Dodatkowy komunikat: „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej”
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Wartość energetyczna oraz ilość składników odżywczych może być wyrażana w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności łatwo rozpoznawalna przez konsumenta oprócz formy wyrażania ilości na 100 g lub 100 ml.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Dane o wartości odżywczej prezentowane są w formie tabeli z wyrównanymi liczbami. Jeżeli nie ma na to miejsca informacja prezentowana jest w formacie liniowym.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Podawanie wartości odżywczej może być na podstawie: -Analizie żywności podanej przez producenta -Obliczania wartości użytych składnków
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ