Estry. Estry – grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Estry kwasów karboksylowych
Advertisements

metody otrzymywania soli
UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI ZAKŁAD FARMAKOKINETYKI I FARMACJI FIZYCZNEJ
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
SOLE to związki chemiczne o wzorze ogólnym: MR
Reakcje chemiczne Krystyna Sitko.
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Pracownia Peptydów Wydziału Chemii UW Jarosław Stańczewski
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Reakcje celulozy -estryfikacja
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Otrzymywanie i reakcje
Czym są i do czego są nam potrzebne?
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Hydroliza soli oraz jej przykłady
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 7.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 13.
Aldehydy.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Alkohole jednowodorotlenowe
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
WĘGLOWODORY.
CHEMIA ORGANICZNA WYKŁAD 6.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Owoce.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Estry kwasów karboksylowych
Sole w życiu człowieka.
Aromaty i barwniki spożywcze Spotkanie z mamą Oli
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Reakcje estryfikacji i estry
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wydział Chemiczny, Politechnika Warszawska Edyta Molga, Arleta Madej, Anna Łuczak, Sylwia Dudek Opiekun grupy: dr hab. inż. Wanda Ziemkowska Charakterystyka.
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Otrzymywanie kwasu asparaginowego jako surowca dla przemysłu farmaceutycznego w skali t/rok. Tomasz Jaskulski, Wiktor Kosiński, Mariusz Krajewski.
Rys. 1 Cząsteczka fenolu. Fenol (hydroksybenzen) jest to organiczny związek chemiczny, najprostszy związek z grupy fenoli. Od alkoholi odróżnia go fakt,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Reakcje w chemii organicznej – mechanizmy reakcji
Mechanizm reakcji estryfikacji
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Reakcje estryfikacji i estry
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Zapis prezentacji:

Estry

Estry – grupa organicznych związków chemicznych będących produktami kondensacji kwasów i alkoholi lub fenoli. Komponentami kwasowymi mogą być zarówno kwasy karboksylowe, jak i kwasy nieorganiczne.

Ogólny wzór estrów gdzie R i R’ to rodniki alifatyczne albo aromatyczne

Lista zapachów wybranych estrów 1. heksanian allilu-ananas 2. octan benzylu-gruszka, truskawka, jaśmin 3. octan bornylu-sosna aromat drzewa 4. maślan butylu-ananas 5. maślan etylu-ananas 6. octan etylu-brzoskwinia, ananas, malina 7. butanian etylu-banan, ananas, truskawka 8. heksanian etylu-truskawka 9. cynamonian etylu-cynamon 10. mrówczan etylu-cytryna, rum, truskawka 11. heptanian etylu-morela, wiśnia, winogrono, malina 12. izowalerian etyu-jabłko 13. mleczan etylu-winogrono 14. nonanian etyu- inogrono 15. walerian etylu -jabłko 16. octan geranylu -geranium 17. butanian geranylu -wiśnia 18. pentanian geranylu -jabłko 1. octan izobutyluwiśnia, malina, truskawka 2. mrówczan izobutylumalina 3. octan izopentylugruszka, banan 4. octan linalolulawenda, szałwia 5. butanian linalolubrzoskwinia 6. mrówczan linalolujabłko, brzoskwinia 7. octan mentolumięta pieprzowa 8. antranilan metyluwinogrono, jaśmin 9. benzoesan metyluowocowy, jagodlin 10. octan metylobenzyluwiśnia 11. butanian metyluananas, jabłko 12. cynamonian metylutruskawka 13. pentanian metylukwiatowy 14. octan metylofenylumiód 15. salicylan metylupiwo korzenne, krzew zimozielny 16. kaprylan nonylupomarańcza 17. octan oktyluowocowy-pomarańcza 18. butanian oktylupasternak 19. octan pentylujabłko, banan 20. butanian pentylumorela, gruszka, ananas 21. heksanian pentylujabłko, ananas 22. pentanian pentylujabłko 23. izobutanian propylurum 24. octan n-butylubanan

Zastosowanie Estrów - estry są wykorzystywane w przemyśle spozywczym (mają różnorodne zapachy) - estry kwasu siarkowego (VI) i różnych alkoholi stosuje się do produkcji detergnetów - biorą udział w wielu procesach biochemicznych - stosuje sie je do produkowania materiałów wybuchowych - są wykorzystywane takze przy produkcji niektórych leków

reakcja kwasu karboksylowego z alkoholem lub fenolem w obecności środowisku kwasowym. Ogólny schemat przebiegu estryfikacji przedstawia się następująco: Reakcja estryfikacji Reakcja estryfikacji jest przykładem reakcji kondensacji i polega ona na tym, że z dwóch cząsteczek reagentów organicznych powstaje cząsteczka właściwego produktu, złożona z fragmentów cząsteczek obu reagentów oraz niewielka cząsteczka produktu ubocznego, którym najczęściej jest woda. Aby ustalić mechanizm procesu estryfikacji tzn. by dowiedzieć się z którego z substratów pochodzi atom tlenu w cząsteczce wody wykorzystano metodę atomów znaczonych, w której zastąpiono atom tlenu w cząsteczce alkoholu jego izotopem radioaktywnym. Po przeprowadzonej reakcji stwierdzono, że znalazł się on w cząsteczce estru a nie wody, co oznaczało, że atom tlenu w cząsteczce wody pochodzi z kwasu:

Reakcja hydrolizy kwasowej – jest to proces odwrotny do estryfikacji: W czasie reakcji hydrolizy katalizowanej kwasami powstają prawie na pewno tetraedryczne produkty przejściowe. Konieczność istnienia większej liczby produktów przejściowych wynika między innymi z odwracalnego charakteru reakcji.

Reakcja hydrolizy zasadowej – jest to tzw. zmydlanie W warunkach hydrolizy katalizowanej zasadami kwas karboksylowy otrzymuje się w postaci jego soli, z której może on zostać wyparty wskutek dodania mocnego kwasu nieorganicznego. Reakcja ta jest zasadniczo nieodwracalna, gdyż anion karboksylanowy, stabilizowany przez rezonans, wykazuje niewielką skłonność do reagowania z alkoholem.