Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu 2016-09-20 Smakosz czekolady Najlepszy zawód!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
1 Mój sposób na efektywną naukę Opracowała: Agnieszka Terebus studentka V roku Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie na kierunkach: Pedagogika Zdolności.
Advertisements

E- learning czyli nauka przez internet. E-learning E-learning łączy w sobie nauczanie na odległość oraz elastyczność czasową, bywa też łączony z tradycyjnym.
Podstawy Przedsiębiorczości Wykład 4h + Ćwiczenia 4h Rafał Paśko PWSW Przemyśl.
Usługi EURES dla pracodawców Doradca EURES – Elżbieta Amulewicz Olsztyn 2010 r. Wojewódzki Urząd Pracy w Olsztynie.
Czyli… kilka słów o języku hiszpańskim oraz o tym dlaczego warto uczyć się tego pięknego języka?
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, itd. Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal,
Mój przyszły zawód: WETERYNARZ.
SZKOŁA PODSTAWOWA nr 66 im. Ks. J. Chrościckiego, ul. Przepiórki 16 JA, ANTEK RYLSKI UCZEŃ KLASY VI MARZĘ O ZAWODZIE… PROJEKTANTA GIER KOMPUTEROWYCH.
Czyli Jędrki, Emki i Zuźki. Każdy człowiek ma w sobie wielkie możliwości, musi je tylko odkryć !
Dzień Bezpiecznego Internetu
… przemy ś lenia pedagogiczne. „Najważniejszym okresem w życiu nie są lata studiowania na wyższej uczelni, ale te najwcześniejsze, czyli okres od narodzenia.
Wiem czego chcę!!!.  Każdy z Nas staje przed różnymi wyborami. Jednym z najważniejszych jest wybór ścieżki kształcenia.  Twoja Kariera jest w twoich.
Jak sobie z nim radzić ?.
Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, sięgającemu czasów Starożytnego Egiptu i różnorodności klientów (Od Helu aż po Władywostok) nasza firma wyspecjalizowała.
1 Organizacje a kontrakt psychologiczny We współczesnym świecie człowiek otoczony jest szeregiem kontraktowych zobowiązań. To pewien rodzaj powiązań, zależności,
RAPORT Z BADAŃ opartych na analizie wyników testów kompetencyjnych przeprowadzonych wśród uczestników szkoleń w związku z realizacją.
Gimnazjum nr 2 z Oddziałami Integracyjnymi w Woli Gimnazjum i co dalej?
Realizowany w Chorzowie od do r. autor: Karolina Piwczyk.
Podstawy przedsiębiorczości wg podręcznika „Z ekonomią na ty” Lekcja 6 – Młody człowiek myśli o przyszłości – wykształcenie, oferta edukacyjna, zawód,
Czym jest gramofon DJ-ski?. Gramofon DJ-ski posiada suwak Pitch służący do płynnego przyspieszania bądź zwalniania obrotów talerza, na którym umieszcza.
I Liceum Ogólnokształcące im. Ziemi Kujawskiej we Włocławku.
BURZA MÓZGÓW  Pierwszym etapem w pracy nad filmem były długie godziny rozmyślań nad doświadczeniem, które by nas naprawdę zaciekawiło i spełniało wymogi.
Czyli OTWIERAMY PRZEDSZKOLA LATEM Przedszkola po nowemu Zmiana organizacji pracy przedszkoli miejskich.
1 Studia o profilu praktycznym. Aspekty prawne i organizacyjne KONFERENCJA „PO PIERWSZE PRACA…” Konin, 18 września 2014 r. Artur Zimny Państwowa Wyższa.
PRZEDSTAWIA. ZNAK JAKOŚCI KIDZONE PREZENTACJA PROJEKTU Stawiamy na jako ść ! Promujemy najlepszych! W ramach KidZone- Strefy Szcz ęś liwych Dzieci funkcjonuje.
Doradca zawodowy w szkole ponadgimnazjalnej
EGZAMIN MATURALNY MOJEGO DZIECKA
TECHNIK LOGISTYK „Jeśli jest coś, czego nie potrafimy zrobić wydajniej, taniej i lepiej niż konkurenci, nie ma sensu, żebyśmy to robili i powinniśmy zatrudnić.
Czy zawody przyszłości szokują?
Świętokrzyscy hotelarze dla rynku pracy
Kluczowe elementy skutecznej strategii analizy danych internetowych
MÓJ ZAWÓD.
Sylwetka Absolwenta Publicznego Gimnazjum w Piątnicy
Bądź częścią rozwiązania
SYSTEM KWALIFIKACJI, AWANSÓW I SPADKÓW
Nieodpłatny kurs doskonalący dla lekarzy POZ „Warsztaty EKG”
Nieodpłatny kurs doskonalący dla lekarzy POZ „Warsztaty Spirometrii”
Style i strategie uczenia się
Dlaczego trzeba się uczyć?
Czekoladziarnia Paradis de Chocolat
Spotkanie ze Słowem Mt 5, Z Ewangelii według świętego Mateusza:
REFORMA EDUKACJI
BUDDYZM.
Rzecznik Praw Dziecka.
Papierosom STOP.
Młodzieżowa Rada Miejska Miasta Dąbrowa Górnicza
Moduł 3 – przygotowujemy kampanię mailową
Ten projekt został zrealizowany przy wsparciu Komisji Europejskiej
Co się zdarzyło w Manko? Adam Kilijański IIe.
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych
Stażysta w Dziale Inżynierii Przemysłowej (Fabryka Chłodnictwa)
Czy mamy do czynienia z „przegrzaniem rynku pracy”
Szkoły Doktorskie Instytutów Polskiej Akademii Nauk
Dyplomant: Magisteriusz Inżynierski Promotor: Stanisław Flaga
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
BIZNES DLA SZKÓŁ SZKOŁY DLA BIZNESU
Rekrutacja elektroniczna DO SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w roku 2018
Zgłoszenie do konkursu
Zgłoszenie do konkursu
Praktyki zawodowe - Niemcy
Zgłoszenie w ramach kategorii Najlepszy Team Leader Contact Center
Pomagam mojemu dziecku wybrać szkołę i zawód
„labla” - miniprzedsiębiorstwo
Rekrutacja do szkół ponadgimnazjalnych 2019/2020
Duchowa adopcja Dzieci dzieciom.
Duchowa adopcja Dzieci dzieciom
Niezwykła Jessica.
Mini przedsiębiorstwo
KRAJOWY FUNDUSZ SZKOLENIOWY
Sędzia Grupa I Dominika Antosik, Kamil Baryła,
Zapis prezentacji:

Kliknij, aby edytować styl wzorca podtytułu Smakosz czekolady Najlepszy zawód!

Najlepszy zawód dla smakosza !!!! Smakosz czekolady, czyli wymarzone stanowisko dla wszystkich Czekoladoholików! Jego zadaniem jest przede wszystkim degustacja i ocena różnych smaków czekolady, poszukiwanie nowych oraz opisywanie swoich doświadczeń na blogu czy stronie internetowej. Tego typu ofert pracy należy szukać przede wszystkim na stronach internetowych producentów czekolady. Zazwyczaj na jedno miejsce zgłaszają się tysiące kandydatów… Jednak kto może mieć lepsze czekoladowe kompetencje niż sami Czekoladoholicy!

O kryteriach, jakie trzeba spełnić, żeby być smakoszem czekolady opowiada Lee Stratham: Lee Stratham ma pracę, której pozazdrościć mógłby mu prawie każdy człowiek na świecie: płacą mu za próbowanie czekolady. Pochodzący z Riddings w Derbyshire 35-latek pracuje bowiem dla międzynarodowego koncernu Nestle Confectionery jako chocolatier, czyli cukiernik specjalizujący się w wyrobach czekoladowych. – Współtworzę nowe receptury dla czołowych marek Nestle Confectionery, takich jak uwielbiana przez wielu Black Magic – wyjaśnia Lee. – W zakres moich obowiązków wchodzi kierowanie zespołem techników, którzy odpowiadają za rozwijanie i wykonywanie produktów – od początkowego pomysłu, aż po końcowy efekt i wypuszczenie smakołyku na rynek. Lee podjął pracę w Nestle Confectionery w ubiegłym roku, jako manager odpowiedzialny za produkty czekoladowe dla dorosłych, w tym – za linie premium. Z branżą cukierniczą jest związany od prawie 20 lat, a zaczynał jako prosty cukiernik. Szkolił się całymi latami. Odbył między innymi kursy analizy sensorycznej i zaawansowanej techniki obróbki czekolady. Posiada dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w cukiernictwie i technologii żywności na najwyższym możliwym poziomie mistrzowskim. Zarobki w tym sektorze zaczynają się do 18 tysięcy funtów rocznie: tyle zarabia świeżo upieczony cukiernik. Generalnie wynagrodzenie zależy od posiadanych kwalifikacji i zakresu obowiązków. – Aby robić to co ja, nie trzeba koniecznie mieć dyplomu uniwersyteckiego, ale ukończenie studiów na kierunku technologii żywności byłoby z całą pewnością dużym plusem i najprostszą drogą do branży – wyjaśnia Lee. – Szlify zawodowe zdobywałem pracując, dzięki czemu zyskiwałem od razu zarówno doświadczenie praktyczne jak i zrozumienie teorii. Jednocześnie pracując ukończyłem szkołę i uzyskałem dyplom w zakresie technologii cukiernictwa i czekolady. Z tego co wiem, na terenie Wielkiej Brytanii nie są prowadzone tak specjalistyczne szkolenia. Osoby, które naprawdę poważnie myślą o karierze w tym zawodzie, większy wybór znajdą na Kontynencie. Codzienne obowiązki Lee można opisać jako spełnienie marzeń czekoladoholika. – Codziennie testuję czekoladę – opowiada. – To kluczowe przy tworzeniu nowych receptur i udoskonalaniu już istniejących. Mój zmysł smaku znacznie się wyostrzył, dzięki specjalnemu treningowi, jaki odebrałem, ale także dzięki codziennemu próbowaniu czekolady. Dodatkowo, ponieważ Nestle Confectionery jest korporacją międzynarodową, z siedzibą w Vevey w Szwajcarii, Lee często podróżuje służbowo. – Moja praca jest bardzo ekscytująca. Nie tylko mogę codziennie jadać czekoladę, ale także mam okazję podróżować – przyznaje. – Byłem w Afryce, gdzie nadzorowałem zbiory kakao, latam także do Europy i Stanów Zjednoczonych. Jednak najbardziej satysfakcjonujące jest dla mnie obserwowanie, jak moje pomysły stają się rzeczywistością i przeradzają się w produkty na półkach sklepowych. Osoby zainteresowane podjęciem pracy w Nestle Confectionery powinny odwiedzić stronę internetową

Tabliczka czekolady Nowy przysmak był bardzo drogi i pozwolić sobie mogli tylko nieliczni, w XVII w. pijalnie czekolady w Europie szybko powstawały. W 1847 r. Francis Fry, członek znanej rodziny kupieckiej, pomyślał, że smaczna byłaby czekolada, którą można by jeść. Zamieszała kakao w proszku z tłustym masłem kakaowym, dodał cukier, podgrzał i wlał masę do formy. Gdy ostygła, stała się twardą tabliczką czekolady. N a pewno pierwsze czekolady nie były idealne za twarde lub gumowate. Producenci musieli pracować nad udoskonaleniem technologii. W 1853 r. rodzina Fracisa Fraya wprowadziła pomadki czyli słodycze w czekoladowej polewie. W 1879 r. pojawiła się w sprzedaży mleczna czekolada W 1912 r. Jean Neuhaus opracował technologie która umożliwiła napełnianie nadzieniem czekoladowych foremek.

Czekolada uchodziła za napój bogów, pito ją więc w czasie ceremonii religijnych. Ziaren kakaowca używano także jako pieniędzy

Korzystałyśmy z: smakosza,1, ,wiadomosc.html smakosza,1, ,wiadomosc.html smakosza,1, ,wiadomosc.html smakosza,1, ,wiadomosc.html

Wykonały: Agnieszka Kaczmarek i Julia Siwicka