Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

przypływ pełen energii…
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Wpływ żelaza na organizm
Zalety: Uprawę owsa cechują małe wymagania glebowe, co oznacza, że owies może być uprawiany wszędzie Istnieje długa tradycja uprawy tego zboża.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
CHARAKTERYSTYKA GRUP UKŁADU OKRESOWEGO PIERWIASTKÓW
Pierwiastki budujące żywą materię /biogenne/
WODA JEJ ROLA DLA ŻYCIA I DLA ZDROWIA CZŁOWIEKA
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Składniki diety zbilansowanej
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum nr 1 w Chełmży ID grupy:
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
Mgr Grażyna CIEŚLIK. mgr Grażyna CIEŚLIK Choroba, którą pewnego dnia stwierdza lekarz, rozwijała się w TWOIM organizmie przez wiele LAT i można było.
SÓL – dobro czy zło?.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w wieku szkolnym DROGI RODZICU…
Katarzyna Skop i Joanna Ciciora Kl 1e
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
PRZEGLĄD PIERWIASTKÓW W ORGANIZMACH
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Pszczoły.
Chemia w życiu codziennym
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
MARCHEW – warzywo młodości
Poznajemy składniki żywności.
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
SPRAWOZDANIE Z GRANTU : ODDZIAŁ PRZEDSZKOLNY PRZY PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ W BRZOSTOWEJ GÓRZE.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
WARZYWA I WITAMINY.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Recepta na Zdrowie Ewelina Kurgun Karolina Hanspol Paulina Krygier Kl. VIc.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Wzory i równania reakcji chemicznych.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Budowa chemiczna organizmów
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Witaminowe opowieści.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Stymulator rozwoju owoców
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.

Pierwsze spotkanie w Zespole Szkół Gastronomicznych „Zdrowe potrawy wigilijne” Wrocław, 17 grudnia 2014r.

Wykład prowadzi nauczyciel technologii Pani Grażyna Holdenmayer

SKŁADNIKI MINERALNE To pierwiastki, które zostają w postaci popiołu po spaleniu tkanek roślinnych lub zwierzęcych, zapewniają prawidłowy rozwój oraz zdrowie organizmu.

Podział w zależności funkcji wapń żelazo cynk potas fosfor miedź jod sód magnez kobalt selen chlor fluor chrom siarka mangan molibden Składniki mineralne Materiał budulcowy KrwiotwórczeRegulujące Odpowiedzialne za gospodarkę wodno - elektrolitową

Źródła wapnia

Źródła fosforu w pożywieniu

Źródła siarki

Przygotowania do wspólnej pracy

Paszteciki ala France

Ciasteczka korzenne

Degustacja wyrobów wigilijnych

Koordynatorzy projektu ZSG, LO Nr I, Gimnazjum Nr 23

Dziękujemy za uwagę. Elżbieta Fyda ZSG Grażyna Holdenmayer ZSG