Liceum Ogólnokształcące Nr I Zespół Szkół Gastronomicznych Gimnazjum Nr 23 Projekt międzyszkolny Minerały a żywność.
Pierwsze spotkanie w Zespole Szkół Gastronomicznych „Zdrowe potrawy wigilijne” Wrocław, 17 grudnia 2014r.
Wykład prowadzi nauczyciel technologii Pani Grażyna Holdenmayer
SKŁADNIKI MINERALNE To pierwiastki, które zostają w postaci popiołu po spaleniu tkanek roślinnych lub zwierzęcych, zapewniają prawidłowy rozwój oraz zdrowie organizmu.
Podział w zależności funkcji wapń żelazo cynk potas fosfor miedź jod sód magnez kobalt selen chlor fluor chrom siarka mangan molibden Składniki mineralne Materiał budulcowy KrwiotwórczeRegulujące Odpowiedzialne za gospodarkę wodno - elektrolitową
Źródła wapnia
Źródła fosforu w pożywieniu
Źródła siarki
Przygotowania do wspólnej pracy
Paszteciki ala France
Ciasteczka korzenne
Degustacja wyrobów wigilijnych
Koordynatorzy projektu ZSG, LO Nr I, Gimnazjum Nr 23
Dziękujemy za uwagę. Elżbieta Fyda ZSG Grażyna Holdenmayer ZSG