Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

B. Analiza jakościowa posiłków
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś!
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Grupa III – Dziennik pokładowy
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
Alicja Suchorab Agnieszka Sajda
DIETETYCY ..…W AKCJI.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Szkolna kampania walki z otyłością.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Żywienie dojelitowe – diety standardowe IsoSource®
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zdrowe odżywianie.
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
„KALORIE W JEDZENIU” Adrianna Machelska Roksana Zwolińska
Zdrowa dieta.
Żywienie w sporcie.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Uczniowie klasy I Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Rożnowicach realizują program edukacyjny „Żyj smacznie i zdrowo” pod kątem zasad prawidłowego i smacznego.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zdrowe Odżywianie.
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jak się odżywiamy?.
zdrowe odżywianie nastolatka
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Żyj zdrowo!.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zasady Zdrowego żywienia.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
 Odchudzanie wpływa na zdrowie negatywnie i jest bardzo niebezpieczne, jeżeli stosuje się diety rygorystyczne i szybko traci się wadze.
Dekalog zdrowego żywienia
WYNIKI ANKIETY ZDROWE ODŻYWIANIE. W ankiecie wzięło udział 97 uczniów klas IV-VI SP NR 3 WE WŁODAWIE (38% uczniów szkoły kl. IV-VI)
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Skąd pomysł na projekt? Obserwując sposób odżywiania się naszej młodzieży stwierdziłam, że tematowi racjonalnego odżywiania należy poświęcić więcej uwagi.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Stosowanie wymienników węglowodanowych w leczeniu cukrzycy.
Mniam, owoce, mniam , mniam, warzywa
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Piramida żywieniowa przedstawia prawidłowy sposób odżywiania. Na samym dole piramidy są produkty, których należy spożywać najwięcej, a na górze –najmniej.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka fitness,

BMI Dane: Szukane: - waga: 51 kg, - BMI- wskaźnik masy ciała, - wzrost: 168 cm= 1,68 m Obliczenia: BMI= 51kg/ (1,68m) 2 = 51kg* 2,82m 2 = 18,1 Wnioski: Wskaźnik masy ciała, czyli tzw. BMI wynosi 18,1. Oznacza to, że owa osoba ma niedobór masy ciała.

Zalecenia dietetyczne: - Wzbogacenie diety w węglowodany, np. warzywa, owoce. - Zwiększona ilość płynów ( najlepiej niegazowanych ) - przy dużym wysiłku fizycznym jest zalecana w jak największej ilości. - Jedzenie posiłków wysoko kalorycznych, aby zwiększyć masę ciała i doprowadzić do odpowiedniego wskaźnika BMI. - Spożywanie posiłków niskobiałkowych i bezglutenowych.

Dieta jednodniowa z uwzględnieniem jej kaloryczności. - Śniadanie: ok. 3 kromek chleba żytniego z wędliną, sałatą i rzodkiewką (250 kcal ). - II Śniadanie: musli (100 kcal) + ok. 2 mandarynek (45), - Obiad: I Danie: zupa pomidorowa z ryżem (35 kcal), II Danie: ziemniaki puree + schab pieczony + surówka z kap. Pekińskiej + nektar jabłkowy (519 kcal), - Deser: truskawki w galaretce (120 kcal), - Kolacja: ok. 2 kromek chleba żytniego z sałatą i pomidorem (200 kcal), Kaloryczność wszystkich dań wynosi 1246 kcal, co jest równe zapotrzebowaniom kalorii naszej bohaterki.

KONIEC Wykonały: - Karolina Gajda, - Violetta Perykasza, - Anna Spentana,