Ryby jem więcej wiem. Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba-

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
RYBY ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII
Advertisements

Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
WITAMINY.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sałatka Grecka..
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Witaminy Jakub Dorobisz.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Zdrowy tryb życia.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
Warzywa i owoce
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Ryby jem więcej wiem

Od wieków ryby są jednym z głównych składników pożywienia Jedz ryby a będziesz zdrów jak ryba Głosu nie mają, zdrowia dodają Ryba- dobra na wszystko

Skład chemiczny mięsa ryb Woda 50-85% Białko 10-25% Tłuszcz 0,2 - 35% Węglowodany 0,1 - 1,0% Składniki mineralne 0,5 -1,5 % (Ca, P, K, F, Se, I) Witaminy (wit. A, D, E, K, wit. grupy B) Kaloryczność kcal/100g

Piramida żywienia Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach, które zjadamy w ciągu dnia. Przy czym obowiązuje zasada, że to co najważniejsze w racjonalnym odżywianiu znajduje się u dołu piramidy, czyli podstawy. Po raz pierwszy piramidę zdrowego odżywiania opracowali uczeni kanadyjscy około 30 lat temu.

Budowa ryb

Zdrowy jak ryba Na świecie ryby spożywa się pod różną postacią, od surowego mięsa -słynne japońskie Sushi- poprzez obróbkę termiczną (gotowanie, smażenie, pieczenie).

O mega-3 źródło życia i zdrowia. U Eskimosów zamieszkujących Kanadę choroby układu krążenia występują niezwykle rzadko. W krajach wysoko uprzemysłowionych, zawał serca oraz choroby układu krążenia będące następstwem miażdżycy, są przyczyną co drugiego zgonu. U Eskimosów odsetek ten wynosił zaledwie 7%. Badania naukowe dowiodły, iż przyczyn takiego stanu rzeczy należy szukać w diecie Eskimosów bogatej w mięso ryb oraz fok. Tłuszcze przyjmowane w tych produktach zawierają bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych OMEGA-3.

Współczesny tryb życia a nasze zdrowie Nie dbamy o to co i jak jemy, często w pośpiechu, spożywamy nadmierne ilości tłuszczów o niekorzystnie żywieniowym składzie. Dlatego najlepszą receptą na problemy naszego odżywiania jest ryba. Przemawia za tym wiele faktów. Wspaniały smak, wartość odżywcza ryb, szczególnie morskich jest zbliżona do mięsa zwierząt rzeźnych. Ale jest jednak miedzy nimi wielka różnica, białko zwierzęce ryb jest bardzo dobrze przyswajalne i lekkostrawne.

Funkcje organizmu wspomagane przez kwasy omega-3 prawidłowe funkcjonowanie serca, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, utrzymanie odpowiedniego poziomu lipidów, prawidłowy rozwój układu nerwowego, funkcjonowanie mózgu i wzroku

Jadanie ryb jest jednym z najlepszych sposobów zachowania doskonałej kondycji Dlatego lekarze, dietetycy, specjaliści od żywienia zalecają spożywanie g ryb minimum 2 razy w tygodniu. Zawarte w nich kwasy omega-3 niczym parasol chronią człowieka przed różnymi schorzeniami i wzmacniają organizm. Wpływają korzystnie zwłaszcza na układ krążenia i nerwowy.

Wprowadzenie na stałe ryb do naszego menu: -Zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy, udaru mózgu oraz arytmii serca. Poprzez obniżenie ciśnienia krwi, i poziomu „złego” cholesterolu działa pozytywnie na układ krwionośny i zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów żylnych. -Są źródłem łatwo przyswajalnych białek o wysokiej wartości odżywczej oraz składzie aminokwasów podobnych do mięs. Ryby mogą więc z powodzeniem zastępować wieprzowinę lub wołowinę. -Ogranicza ryzyko zachorowań na nowotwory. -Dzięki zawartości witamin A, D i E oraz wielonasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA 3 i 6 wzmacniają układ odpornościowy organizmu, powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, a także zapobiegają powstawaniu wolnych rodników (odpowiedzialnych za uszkodzenia tkanki nerwowej i obniżanie sprawności immunologicznej). -Poprawia pamięć i koncentrację oraz zwiększają inteligencję. Dostarczając „materiału budulcowego” naszemu mózgowi zwiększają ilość substancji szarej w korze mózgowej. Jedzenie ryb jest szczególnie istotne w przypadku dzieci, których mózg rozwija się najintensywniej. -Poprawia samopoczucie i ma działanie antydepresyjne. Zawarte w mięsie ryb kwasy omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu oraz zwiększają ilość serotoniny (zwanej hormonem szczęścia). Łagodzi objawy nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)u dzieci. -Działa przeciwzapalnie dzięki temu łagodzi bóle reumatyczne i chroni stawy. -Korzystnie wpływa na wzrok i zapobiega chorobom oczu (kwasy nienasycone są składnikiem budulcowym błon komórkowych). -Wspomaga prawidłowy rozwój organizmu, dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych. -Redukuje ilość zmarszczek oraz wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.

Jednak ryba rybie nie równa – nie wszystkie zawierają te jakże cenne tłuszcze!

Roladki z wędzonego łososia SUROWCE Sałata lodowa Cienkie plastry wędzonego łososia Czarne oliwki Papryka świeża Ser żółty Pomidory koktajlowe Sałatę i paprykę pociąć, położyć na plastry wędzonego łososi. Zwinąć łososia, tak aby sałata i papryka wystawała z roladek jak bukiecik. Oliwki i pomidory przekroić na pół. Roladki ustawić na talerzu. Sosem polać roladki i udekorować talerz. Roladki posypać tartym serem, udekorować oliwkami i pomidorami koktajlowymi. SOS: Ocet balsamiczny Rosół Oliwa Sól, pieprz Ocet balsamiczny wymieszać z rosołem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszać z oliwą.

Zdjęcia potrawy

Mintaj w płaszczyku z ziemniaków na paseczkach ogórka SUROWCE: 2 filety z mintaja 1 ogórek świeży 3 gałązki koperku 1 kubeczek jogurtu naturalnego Pomidory koktajlowe Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, Przyprawić solą i pieprzem. Filety obłożyć z obu stron warstwą ziemniaków. Smażyć na patelni na oliwie na złocisty kolor. 2 ziemniaki Oliwa Cytryna Sól, pieprz Obrać ogórek i obieraczką do warzyw kroić długie pasy aż do nasion. Jogurt przyprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem. Pasy ogórka ułożyć na talerzu. Położyć na nich filet, polać dookoła sosem jogurtowym. Udekorować plastrem cytryny, koperkiem, pomidorami koktajlowymi.

Zdjęcia potrawy

Medaliony z mintaja w sosie śmietankowo-pieczarkowym SUROWCE: 1 filet z mintaja Pieczarki świeże Szczypior świeży Roszponka brokuły Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone grzyby, przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę 30%, zagotować. Przed podaniem dodać roszponkę, szczypiorek. Oliwa Śmietanka 30% 2 ziemniaki Cebula cykoria Sól, pieprz Brokuły ugotować na osolonej wodzie. Filet z mintaja przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na oliwie. Ułożyć filet na Brokułach, oblać sosem, udekorować Cykorią, roszponką, szczypiorkiem

Zdjęcia potrawy

Jedzmy ryby co najmniej dwa-trzy razy w tygodniu Dziękuję

Czas na rybę … Prezentację przygotowały uczennice kl. VIc Z. Podlasek, P. Bibro