Co można uzyskać ze świnki? g.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Tajemnice ludzkiego ciała
Advertisements

„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
UKŁAD DOKREWNY.
NARZĄDY WEWNĘTRZNE OWADÓW Michał Pałyga
Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
Regulacja łaknienia Nerwowa regulacja łaknienia - ośrodek łaknienia i sytości w podwzgórzu reaguje na informacje: - metaboliczne (poziom glukozy, kwasów.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters” Mięso i drób.
CUKRY.
Cum sale panis, latrantem stomachum bene leniet –
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
Zanieczyszczenia biologiczne
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Układ pokarmowy.
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Komórki i tkanki w organizmie człowieka
Biologia jako nauka eksperymentalna
Racjonalne odżywianie
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O CZŁOWIEKU
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Przetwarzanie mięsa na elementy kulinarne w Irlandii.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Podstawy przetwórstwa spożywczego
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Wegetarianizm.
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
NAWOZY Adrianna Nagraba kl. 1C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Enzymy trawienne.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
ABC – zdrowego odżywiania
Układ pokarmowy, układ trawienny, zespół narządów służących do przyjmowania pokarmów, rozkładania większych substancji pokarmowych na mniejsze za pomocą.
UKŁAD POKARMOWY.
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Temat : Ciało ludzkie Nacobezu: Wymieniasz narządy ciała ludzkiego
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
FadgŻzŻhcbe Najwięcej witaminy mają owoce i jarzyny.
Budowa i funkcje układu pokarmowego
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
ROŚLINOŻERNOŚĆ.
SKŁADNIKI ODŻYWCZE W POKARMACH
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Gruczoły wewnątrzwydzielnicze
Układ limfatyczny.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Wybierz quiz Układ pokarmowy Układ krwionośny Mikołaj Miękus.
ZESPÓŁ SZKÓŁ PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W ŁODZI Oferta edukacyjna Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Powstańców Wielkopolskich 91 – 845 Łódź, ul. Franciszkańska.
Rolniczy handel detaliczny
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Produkty szczególnie bogate w potas:
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
Budowa i funkcje układu pokarmowego
Základní škola a Mateřská škola s polským jazykem vyučovacím Bukovec
Rozmieszczenie gruczołów dokrewnych w ciele człowieka
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
ABC – zdrowego odżywiania
Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody. Przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Co można uzyskać ze świnki? g

Podroby wieprzowe ● Mózg ● Nerki i śledziona ● Ośrodek ( język, tchawica, przełyk, płuca, serce, wątroba i ścięgnista część przepony ● Podroby śą surowcami stosowanymi jako składniki wielu przetworów mięsnych, głównie tzw wyrobów wędliniarskich oraz dla celów kulinarnych. Ich wartosć odżywcza jest mniejsza niż mięsa i tłuszczu, a przy tym mają mniejszą trwałość.

Podział półtuszy wieprzowej na części zasadnicze: 1-głowa 2-podgardla 3-łopatka 4-golonka przednia 5-noga przednia 6-słonina 7-boczek 8-pachwina 9-szynka 10-ogon 11-golonka tylna 12-noga tylna

Mączki paszowe ● Surowcem do produkcji mączek śa odpady pochodzenia zwierzecego o znacznej zawartości białaka i tłuszczu zwierzęcego, czyli: ● Tłusze oraz ich części nezdatne do spożycia ● Odpadki pochodzące z rzeźni uznane za niezdatne do spożycia przez organ urzędowego badania zwierząt rzeżnych i mięsa ● Kreww, skrzepy krwi i włókniki przeznaczone na cele techniczne ● Przetwoty mięsne i tłuszczowe przeznaczone na cele techniczne ● Tłuszcze kanałowe ● Skwary ● Odpady skór ● Kości techniczna ● Treść przewodów pokarmowych przeżuwaczy ● Zepsute konserwy mięsne ● Odpady kreatynowe (szczecina rogowizna)

Jelita (osłonki) ● Jelito cienkie- kiełbaśnica ● Jalito grube ● Jelito ślepe- kątnica ● Jelito proste(krzyżówka) ● Żołądek i pęcherz

● Jelito-> po oczyszczeniu używane jako naturalne osłonki wędliniarskie ● Język, przełyk, techawica, płuca, serce, watroba -> używane do produkcji wędlin podrobowych (m.in. Kiszek i salcesonów) ● Szynka -> szynka gotowana, szynka w puszcze, mięso drobne ● Mięso z karkówki-> produkcja baleronu ● Mięso ze schabu-> produkcja polędwicy ● Mięso drobne-> kiełbasy

KREW Jest to krew wychwycona z pierwszego strumienia wytrysku w czasie wykrwawiania zwierząt ● Jako produkt spożywczy wykorzystywana do produkcji wyrobów mięsnych ● Może być także wykorzystana w przemyśle farmaceutycznym, technicznym i paszowym ● Do celów spożywczych wykorzystywana tylko ni wyłącznie krew ze świń. ● U świń 2-3 kg w organiźmie

Tłuszcze ● Mają różna przydatność technologiczną i konsumpcyjna, poszczególne rodzaje zbiera się w oddzielne partie ● Tłuszcze na cele techniczne zbiera się z różnych działów produkcji mięsnej dzieląc w zależności od właściwosci fizykochemicznych oraz cech pożądanego produktu. ● Do prosukcji tłuszczów technicznych wykorzystuje sie niekiedy surowiec utylizacyjny i kanałowy ● Tłuszcz wykorzystywany jest także na cele paszowe

kości ● Kulinarne- przeznaczone do sprzedaży detalicznej ● Przemysłowe- przeznaczone do przetwórstwa na m.in -buliony -koncentraty -tłuszcz kostny -żelatyna spożywcza itp. ● Techniczne (z mięsa niezdatnego do spożycia)- po mechanicznym odmięśnianiu przeznaczane są do produkcji kleju, na cele galanteryjne i utylizacyjne

Jelita pęcherz i przełyk ● Po oczyszczeniu naturalne osłonki w produkcji wielu asortymentów wędlin (mięśniówka i błona podśluzowa)

Gruczoły wydzielania wewnętrznego i zewnętrznego ● WYDZIELANIA WEWNĘTRZNEGO ● Przysadka mózgowa ● Tarczyca ● Przytarczyce ● Szyszynka ● Nadnercze ● Grasica ● WYDZIELANIA ZEWNĘTRZNEGO ● Przyusznice ● Gruczoł krokowy ● WYDZELANIU MIESZANYM ● Trzustka ● Jajniki ● Jądra

Pozostałe uboczne artykuły poubojowe ● Węzły chłonne ● Rdzeń kręgowy ● Żółć ● Pęcherzyk żółciowy ● Gałki oczne ● Dwunastnica ● Żołądek wieprzowy ● Płuco ● Koncentrat żółci ● Śluzówka pęcherzyka żółciowego ● Kamienie i piasek żółciowy ● Żluzówka z żołądka wieprzowego ● Śluz z jellit wieprzowych

Szczecina ● Szczecina o naturalnym kształcie łuku przeznaczana jest do produkcji szczotek i pędzli a także jako surowiec tapicerski rymarski, filcowy, izolacyjny, krawiecki, szlifierski, sitowy ● Może być w przemyśle paszowym ● Niewykorzystana w przemyśle jest przetwarzana na nawóz zawiera dużo azotu siarki mikro i makroelementów

Źródła ● „Towaroznawstwo żywności” rok2012 Danuta Kołożyn- Krajewska, Tadeusz Sikora wyd. WSiP