RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH. KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Advertisements

INTEGROWANA PRODUKCJA A INTEGROWANA OCHRONA ROŚLIN
Autorki : Izabella Trzcinka i Zuzanna Burzyńska
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
Praca Zaliczeniowa z przedmiotu Gospodarka Regionalna
KAMPANIA SPOŁECZNA „ŻYJ ZDROWO”.
Chcę żyć ekologicznie.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
EKOWAT Robert Specht sp. j.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
„Gleba a zdrowie” – pozalekcyjne zajęcia edukacyjne
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Jakość żywności w Polsce
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
Małopolski Oddział ARiMR Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Gimnazjalny projekt edukacyjny
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
Konkurs Czas na Zdrowie
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Inwestycje w środki trwałe Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Modernizacja gospodarstw rolnych Instrument wsparcia materialnych lub niematerialnych inwestycji.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Wiem co jem Jak kupować mądrze?.
Wpływ zanieczyszczeń powietrza na stan zdrowia
JAK JEŚĆ I BYĆ ZDROWYM.
Odżywiaj się zdrowo 1.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Ekozespoły Podstawowe informacje. Celem programu ekozespołów jest: - zmniejszenie wytwarzania odpadów i marnotrawstwa surowców, - niższe zużycie energii.
1.Konserwanty w pożywieniu
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żywność ekologiczna określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Projekt edukacyjny,,Rośnij zdrowo” Przygotowała: Julita Zygmunt Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą.
ZŁE NAWYKI ŻYWIENIOWE.
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Jedzmy odpowiedzialnie
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Czas na Zdrowie z Radiskami
GMO.
Żywność ekologiczna.
EkoSmak Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wolborzu
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA W ZACHORZOWIE
Rolnictwo ekologiczne
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH

KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!

ROLNICTWO EKOLOGICZNE PRODUKCJA ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI OCHRONA GLEBY OCHRONA ŚRODOWISKA OCHRONA ZWIERZĄT

KONTRA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ KONWENCJONALNA

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA ŚCIŚLE OKREŚLONE NORMY PRAWNE KONTROLA „OD POLA DO STOŁU” ZA JAKOŚĆ ODPOWIADA PRODUCENT ORAZ JEDNOSTKA CERTYFIKUJĄCA §

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA PEŁNOWARTOŚCIOWA WIĘCEJ WITAMIN I MINERAŁÓW WIĘKSZA ZAWARTOŚĆ ANTYOKSYDANTÓW MAŁO PRZETWORZONA POZBAWIONA ZANIECZYSZCZEŃ CHEMICZNYCH MNIEJ AZOTYNÓW, PESTYCYDÓW I SZTUCZNYCH DODATKÓW

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA NIE JEST MODYFIKOWANA GENETYCZNIE MA LEPSZY SMAK I AROMAT DOBRZE SIĘ PRZECHOWUJE POZYTYWNIE WPŁYWA NA ZDROWIE KOLEJNYCH POKOLEŃ

JAK ROZPOZNAĆ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ ?

POLSKIE GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE Polska znajduje się na 3 miejscu w Unii Europejskiej pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. W roku 2013 liczba ta wynosiła aż Źródło : EUROSTAT w 2012 r. ; IJHARS w 2013

Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Biuro Powiatowe Ostrołęka EKOPRODUKCJA W NASZEJ OKOLICY

SAME DOBRO Z EKO OCHRONĘ ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA OCHRONA ŚRODOWISKA NATURALNEGO ZACHOWANIE ORAZ ROZWÓJ WSI I ROLNICTWA

KROK 2 STOSUJ SIĘ DO 7 ZASAD PROFESORA BERGERA

1 U – UROZMAICENIE

2 U – UMIARKOWANIE

3 U – UREGULOWANIE

4 U – UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW

5 U – UPRAWIANIE SPORTU

6 U – UNIKANIE NADMIARU

7 U – UŚMIECHNIJ SIĘ

Opracowali: Grupa projektowa NUTRI-SPECE Zespół Szkół w Łęgu Przedmiejskim w ramach konkursu fundacji BOŚ „Czas na zdrowie” Eliza Łępicka Aleksandra Gerwatowska Magdalena Podeszwa Patrycja Szymczyk Źródła: notatki własne – wykład profesora Stanisława Bergera