RECEPTA NA ZDROWIE W KILKU KROKACH
KROK 1 JEŚLI CHCESZ BYĆ CIĄGLE W MODZIE, KUPUJ EKO NIE ŻYJ W GŁODZIE !!!
ROLNICTWO EKOLOGICZNE PRODUKCJA ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI OCHRONA GLEBY OCHRONA ŚRODOWISKA OCHRONA ZWIERZĄT
KONTRA ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ KONWENCJONALNA
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA ŚCIŚLE OKREŚLONE NORMY PRAWNE KONTROLA „OD POLA DO STOŁU” ZA JAKOŚĆ ODPOWIADA PRODUCENT ORAZ JEDNOSTKA CERTYFIKUJĄCA §
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA PEŁNOWARTOŚCIOWA WIĘCEJ WITAMIN I MINERAŁÓW WIĘKSZA ZAWARTOŚĆ ANTYOKSYDANTÓW MAŁO PRZETWORZONA POZBAWIONA ZANIECZYSZCZEŃ CHEMICZNYCH MNIEJ AZOTYNÓW, PESTYCYDÓW I SZTUCZNYCH DODATKÓW
ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA NIE JEST MODYFIKOWANA GENETYCZNIE MA LEPSZY SMAK I AROMAT DOBRZE SIĘ PRZECHOWUJE POZYTYWNIE WPŁYWA NA ZDROWIE KOLEJNYCH POKOLEŃ
JAK ROZPOZNAĆ ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNĄ ?
POLSKIE GOSPODARSTWA EKOLOGICZNE Polska znajduje się na 3 miejscu w Unii Europejskiej pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. W roku 2013 liczba ta wynosiła aż Źródło : EUROSTAT w 2012 r. ; IJHARS w 2013
Źródło: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – Biuro Powiatowe Ostrołęka EKOPRODUKCJA W NASZEJ OKOLICY
SAME DOBRO Z EKO OCHRONĘ ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA OCHRONA ŚRODOWISKA NATURALNEGO ZACHOWANIE ORAZ ROZWÓJ WSI I ROLNICTWA
KROK 2 STOSUJ SIĘ DO 7 ZASAD PROFESORA BERGERA
1 U – UROZMAICENIE
2 U – UMIARKOWANIE
3 U – UREGULOWANIE
4 U – UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA POTRAW
5 U – UPRAWIANIE SPORTU
6 U – UNIKANIE NADMIARU
7 U – UŚMIECHNIJ SIĘ
Opracowali: Grupa projektowa NUTRI-SPECE Zespół Szkół w Łęgu Przedmiejskim w ramach konkursu fundacji BOŚ „Czas na zdrowie” Eliza Łępicka Aleksandra Gerwatowska Magdalena Podeszwa Patrycja Szymczyk Źródła: notatki własne – wykład profesora Stanisława Bergera