Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Alkany CnH2n Cykloalkany CnH2n
Advertisements

Alkohole i fenole Opracowanie: Bartłomiej SIEPSIAK klasa 3d
Dlaczego nałogi są szkodliwe?
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Spis treści: Charakterystyka grupy karboksylowej
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
  OK konspekt z chemii.
Chemia w życiu codziennym
Węglowodory Alkohole Kwasy karboksylowe ZAKOŃCZ POKAZ.
CHEMIA ORGANICZNA.
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Budowa i właściwości alkanów opracowała T. Ciak
Czym są i do czego są nam potrzebne?
Szkodliwy wpływ alkoholu na organizm ludzki
Węglowodory nasycone Alkany
Opracowała Lucyna Kołodziej
Aldehydy.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Alkohole.
Alkohole jednowodorotlenowe
Alkeny – węglowodory nienasycone
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
Disacharydy.
ALKINY.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Estry kwasów karboksylowych
Węglowodory aromatyczne Areny
Kwasy karboksylowe Będę potrafił/a m.in.:
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Cukry.
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
Alkohole polihydroksylowe
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Cykloalkany Budowa, Szereg homologiczny,
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Właściwości CH 4 Fizyczne Chemiczne  Gaz  Bezbarwny  Ma gęstość mniejszą od powietrza  Nierozpuszczalny w wodzie  Alkan  Bezwonny.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Właściwości chemiczne alkenów
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
ALKOHOLIZM
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
DWUTLENEK WĘGLA KACPER NIEWRZAŁ.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Powtórka chemia.
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Przemysłowe technologie chemiczne
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Etery, wodoronadtlenki i nadtlenki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole jednowodorotlenowe
Aldehydy i ketony.
Estry kwasów nieorganicznych
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Opracowali: Aleks i Kordian

Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą hydroksylową (wodorotlenową).

Wzór ogólny alkoholi:  C n H 2n+1 -OH lub R-OH  „N” jest kolejną liczbą naturalną określającą liczbę atomów węgla w cząsteczce alkoholu.  „R” to alkil (grupa węglowodorowa uzyskana z cząsteczki węglowodoru po oderwaniu od niej jednego).

Najbardziej rozpoznawalne alkohole:  Metanol  Etanol  Glicerol

Budowa metanolu: Alkohol metylowy CH 3 OH, jest pierwszym członem szeregu homologicznego alkoholi.

Właściwości metanolu  Czysty metanol jest bezbarwną, łatwo rozpuszczalną w wodzie cieczą o charakterystycznym zapachu.  Spala się bladoniebieskim płomieniem. Reakcja spalania metanolu: 2CH 3 OH+3O 2  2CO 2 +4H 2 O  Metanol jest silną trucizną. Picie lub wdychanie par metanolu grozi śmiercią.  8-10g metanolu powoduje ślepotę,  większa ilość = śmierć.  Czysty metanol jest bezbarwną, łatwo rozpuszczalną w wodzie cieczą o charakterystycznym zapachu.  Spala się bladoniebieskim płomieniem. Reakcja spalania metanolu: 2CH 3 OH+3O 2  2CO 2 +4H 2 O  Metanol jest silną trucizną. Picie lub wdychanie par metanolu grozi śmiercią.  8-10g metanolu powoduje ślepotę,  większa ilość = śmierć.

Otrzymywanie  Metanol otrzymuje się jako uboczny produkt suchej destylacji drewna- stąd nazwa „spirytus drzewny”. Można go też otrzymać z tlenku węgla(II) i wodoru (tzw. gaz do syntez), stwarzając odpowiednie warunki procesu.  Reakcja: CO+2H 2  CH 3 OH Katalizatorami w tej reakcji są: ZnO, Cr 2 O 3, MnO 2

Budowa etanolu: Etanol-alkohol etylowy C2H5OH- jest drugim członem szeregu homologicznego alkoholi.

Otrzymywanie etanolu  Etanol otrzymuje się metodą biochemiczną w procesie fermentacji alkoholowej. Proces ten zachodzi pod wpływem enzymów- np. zymazy zawartej w drożdżach.  Enzym jest to substancja wytwarzana przez organizm żywy, regulująca przebieg procesu biochemicznego.  Fermentacja alkoholowa polega na przemianie cukru prostego (glukozy).  Etanol otrzymuje się metodą biochemiczną w procesie fermentacji alkoholowej. Proces ten zachodzi pod wpływem enzymów- np. zymazy zawartej w drożdżach.  Enzym jest to substancja wytwarzana przez organizm żywy, regulująca przebieg procesu biochemicznego.  Fermentacja alkoholowa polega na przemianie cukru prostego (glukozy).

Właściwości EEtanol jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym zapachu i ostrym smaku. EEtanol jest lotną cieczą. BBiałko jajka ścina się pod wpływem etanolu. ŁŁatwo spala się jasnoniebieskim płomieniem. Reakcja: C2H5OH+3O2  2CO2+3H2O

Dziękujemy za oglądanie.