Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Prezentacja autorstwa Agaty Chmielewskiej i
HIGIENA JAMY USTNEJ.
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Co nas czeka w przyszłości?
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
Zdrowa dieta.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Pod względem występowania próchnicy Polska zajmuje drugie miejsce w Europie. Z tego powodu uważam, że warto poruszyć ten problem. Dlatego organizuje akcje.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Jak powinniśmy się odżywiać?
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Program profilaktyki próchnicy zębów u dzieci w wieku przedszkolnym
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Pielęgnacja jamy ustnej
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
NA CZYM POLEGA PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE?
ZDROWE ZĘBY Czyli jak o nie dbać, żeby wizyta w gabinecie stomatologicznym była dla was przyjemnością a nie koniecznością walki z próchnicą.
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Profilaktyka próchnicy zębów u dzieci i młodzieży.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Zapobieganie próchnicy u dzieci w wieku przedszkolnym
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowe i niezdrowe jedzenie
Poznajemy składniki pokarmu.
Dlaczego warto myć zęby?
Opieka stomatologiczna
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Zdrowy uśmiech wśród najmłodszych
Zasady zdrowego odżywiania!
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Zapis prezentacji:

Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka Realizatorzy: mgr Magdalena Latawiec mgr Agata Mrożek

Co to jest próchnica zębów? Proces chorobowy obejmujący tkanki twarde zęba, powodujący ich niszczenie poprzez odwapnienie i rozpad.

Próchnica jest chorobą zakaźną!!!

Próchnica atakuje zarówno zęby stałe jak i mleczne. Najczęściej umiejscawia się w rowkach i zagłębieniach na powierzchniach zębów trzonowych, a także na powierzchniach przyszyjkowych (przydziąsłowych) wszystkich zębów.

Czynniki powodujące próchnicę: nieprawidłowe odżywianie (dieta uboga w witaminy i minerały) niedostateczna higiena jamy ustnej, spożywanie cukrów, szczególnie długo trzymanych w jamie ustnej (lizak, landrynka, cukierki typu krówka) ilość i skład śliny.

Profilaktyka próchnicy Profesjonalna Domowa

Zapobieganie próchnicy zębów Należy je rozpocząć już w czasie ciąży. W 4. miesiącu życia płodowego rozpoczyna się mineralizacja zębów mlecznych, a w drugiej połowie ciąży – zębów stałych. Ważna jest więc w czasie ciąży właściwa dieta, obejmująca spożywanie odpowiedniej ilości białka, ograniczenie węglowodanów, dostarczanie organizmowi pożywienia bogatego w witaminy, szczególnie A, B, C i D, a także składniki mineralne.

U dzieci zaleca się: spożywanie produktów mlecznych i warzyw, żucie pokarmów twardych, włóknistych, ziarnistych, zmuszających do gryzienia i oczyszczających zęby, ograniczenie jedzenia słodyczy, właściwa higiena jamy ustnej, wizyty kontrolne w gabinecie, odpowiednia metoda szczotkowania zębów.

Obowiązek mycia zębów spoczywa na rodzicach!!!

Higiena jamy ustnej niemowlaka Myj dziąsła niemowlęcia, zanim jeszcze w jego buzi pojawią się pierwsze zęby!!! Po posiłku należy przemywać je gazikiem nasączonym letnią, przegotowaną wodą lub rumiankiem by usunąć resztki jedzenia. Najłatwiej będzie to zrobić, jeśli gazik jest rozłożony i nawinięty na palec wskazujący.

Zdrowie zębów, a cukry  Ludzie często przypisują sacharozie znaczenie czynnika, który jako jedyny powoduje psucie się zębów (próchnicę zębów). Tymczasem wszystkie węglowodany zawarte w pożywieniu mogą  przyczyniać się do wystąpienia próchnicy. W badaniach wykazano, że potencjalne działanie sprzyjające próchnicy mają nie tylko cukier, słodycze i miód, ale również węglowodany zawarte w produktach, które nie mają słodkiego smaku, takie jak pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki i chipsy. Próchnica pojawia się, gdy bakterie żyjące na płytkach zębowych wykorzystują skrobię i cukry proste podczas swych przemian metabolicznych, aktywując procesy fermentacji, co prowadzi do wytwarzania kwasów uszkadzających zęby.

Ile cukru możesz spożyć? W 2014 r. WHO zaleciło, aby ilość cukru, którą możemy bezpiecznie spożywać zmniejszyć z 10- procentowego zapotrzebowania energetycznego do 5%, zalecana ilość to 5 łyżeczek (20g) dla przeciętnej kobiety o prawidłowej masie ciała, 6 łyżeczek (24g) dla przeciętnego mężczyzny o prawidłowej masie i tylko 3 łyżeczki (12g) dla dzieci. Obecnie wiele dzieci tylko na śniadanie zjada 2-3 razy więcej cukru niż zalecają wytyczne.

Cukry ukryte Wysoko przetworzone pokarmy, w tym soki i inna „zdrowa” żywność, zawierają więcej cukru niż organizm jest w stanie wykorzystać!

Kilka rad dla zdrowia ząbków: Myć zęby po każdym posiłku; Starać się nie podjadać między posiłkami; Ograniczyć spożywanie cukru; Wymieniać zużyte szczoteczki; Stosować pasty z fluorem; Pić wodę mineralną zamiast słodkich napoi; Regularnie odwiedzać stomatologa.

Dziękujemy za uwagę!