Projekt edukacyjny Zęby Małego Dziecka Realizatorzy: mgr Magdalena Latawiec mgr Agata Mrożek
Co to jest próchnica zębów? Proces chorobowy obejmujący tkanki twarde zęba, powodujący ich niszczenie poprzez odwapnienie i rozpad.
Próchnica jest chorobą zakaźną!!!
Próchnica atakuje zarówno zęby stałe jak i mleczne. Najczęściej umiejscawia się w rowkach i zagłębieniach na powierzchniach zębów trzonowych, a także na powierzchniach przyszyjkowych (przydziąsłowych) wszystkich zębów.
Czynniki powodujące próchnicę: nieprawidłowe odżywianie (dieta uboga w witaminy i minerały) niedostateczna higiena jamy ustnej, spożywanie cukrów, szczególnie długo trzymanych w jamie ustnej (lizak, landrynka, cukierki typu krówka) ilość i skład śliny.
Profilaktyka próchnicy Profesjonalna Domowa
Zapobieganie próchnicy zębów Należy je rozpocząć już w czasie ciąży. W 4. miesiącu życia płodowego rozpoczyna się mineralizacja zębów mlecznych, a w drugiej połowie ciąży – zębów stałych. Ważna jest więc w czasie ciąży właściwa dieta, obejmująca spożywanie odpowiedniej ilości białka, ograniczenie węglowodanów, dostarczanie organizmowi pożywienia bogatego w witaminy, szczególnie A, B, C i D, a także składniki mineralne.
U dzieci zaleca się: spożywanie produktów mlecznych i warzyw, żucie pokarmów twardych, włóknistych, ziarnistych, zmuszających do gryzienia i oczyszczających zęby, ograniczenie jedzenia słodyczy, właściwa higiena jamy ustnej, wizyty kontrolne w gabinecie, odpowiednia metoda szczotkowania zębów.
Obowiązek mycia zębów spoczywa na rodzicach!!!
Higiena jamy ustnej niemowlaka Myj dziąsła niemowlęcia, zanim jeszcze w jego buzi pojawią się pierwsze zęby!!! Po posiłku należy przemywać je gazikiem nasączonym letnią, przegotowaną wodą lub rumiankiem by usunąć resztki jedzenia. Najłatwiej będzie to zrobić, jeśli gazik jest rozłożony i nawinięty na palec wskazujący.
Zdrowie zębów, a cukry Ludzie często przypisują sacharozie znaczenie czynnika, który jako jedyny powoduje psucie się zębów (próchnicę zębów). Tymczasem wszystkie węglowodany zawarte w pożywieniu mogą przyczyniać się do wystąpienia próchnicy. W badaniach wykazano, że potencjalne działanie sprzyjające próchnicy mają nie tylko cukier, słodycze i miód, ale również węglowodany zawarte w produktach, które nie mają słodkiego smaku, takie jak pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki i chipsy. Próchnica pojawia się, gdy bakterie żyjące na płytkach zębowych wykorzystują skrobię i cukry proste podczas swych przemian metabolicznych, aktywując procesy fermentacji, co prowadzi do wytwarzania kwasów uszkadzających zęby.
Ile cukru możesz spożyć? W 2014 r. WHO zaleciło, aby ilość cukru, którą możemy bezpiecznie spożywać zmniejszyć z 10- procentowego zapotrzebowania energetycznego do 5%, zalecana ilość to 5 łyżeczek (20g) dla przeciętnej kobiety o prawidłowej masie ciała, 6 łyżeczek (24g) dla przeciętnego mężczyzny o prawidłowej masie i tylko 3 łyżeczki (12g) dla dzieci. Obecnie wiele dzieci tylko na śniadanie zjada 2-3 razy więcej cukru niż zalecają wytyczne.
Cukry ukryte Wysoko przetworzone pokarmy, w tym soki i inna „zdrowa” żywność, zawierają więcej cukru niż organizm jest w stanie wykorzystać!
Kilka rad dla zdrowia ząbków: Myć zęby po każdym posiłku; Starać się nie podjadać między posiłkami; Ograniczyć spożywanie cukru; Wymieniać zużyte szczoteczki; Stosować pasty z fluorem; Pić wodę mineralną zamiast słodkich napoi; Regularnie odwiedzać stomatologa.
Dziękujemy za uwagę!