Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA BIAŁKA i AMINOKWASY Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
AMINOKWASY Organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH
STRUKTURY AMINOKWASÓW Ze względu na to, że aminokwasy zawierają w cząsteczce zarówno grupę kwasową jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas – zasada.
WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW Właściwości kwasowo-zasadowe: aminokwasy są związkami amfoterycznymi, co oznacza, że mogą reagować jak kwasy lub zasady, w zależności od środowiska reakcji.
WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW Rozpuszczalność i temperatura topnienia -większość aminokwasów białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, prawie wszystkie, są trudno lub w ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. -wykazują wysokie temperatury topnienia, które wynikają z ich budowy.(200-300oC)
PODZIAŁ AMINOKWASÓW Aminokwasy alifatyczne Aminokwasy zawierające grupę hydroksylową Aminokwasy siarkowe Aminokwasy aromatyczne Aminokwasy amidowe Aminokwasy kwasowe Aminokwasy zasadowe dalej
AMINOKWASY ALIFATYCZNE powrót
AMINOKWASY ZAWIERAJĄCE GRUPĘ HYDROKSYLOWĄ powrót
AMINOKWASY SIARKOWE powrót
AMINOKWASY AROMATYCZNE powrót
AMINOKWASY AMIDOWE powrót
AMINOKWASY KWASOWE powrót
AMINOKWASY ZASADOWE powrót
AMINOKWASY BIAŁKOWE Aminokwasy są podstawowymi elementami budowy białek. Wszystkie aminokwasy białkowe należą do grupy α – aminokwasów
WŁAŚCIWOŚCI FIZJOLOGICZNE AMINOKWASÓW BIAŁKOWYCH Zapach i smak Właściwości toksyczne dalej
ZAPACH I SMAK -aminokwasy pierwszorzędowe -większość bezwonna -słodki lub gorzki smak powrót
AMINOKWASY TOKSYCZNE LEUCYNA Nadmiar leucyny w organizmie z równoczesnym niedomiarem tryptofanu wywołuje pelagrę zwaną również rumieniem lombardzkim.
AMINOKWASY TOKSYCZNE Fenyloalanina Jego nadmiar powoduje wystąpienie objawów podobnych do fenyloketonurii.
AMINOKWASY TOKSYCZNE Aspartam (C14H18O5N2 ) należy do grupy tzw. substancji intensywnie słodzących, są to związki, które wykazują dużą siłę słodzącą w porównaniu do sacharozy.
AMINOKWASY TOKSYCZNE
AMINOKWASY TOKSYCZNE Tryptofan Cysteina Metionina Ogólne badania wykazały że najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu są aminokwasy pochodzące z grupy hydrofobowych, natomiast te które są polarne oraz dobrze rozpuszczalne w wodzie, zwykle są nieszkodliwe. powrót
AMINOKWASY EGZOGENNE Walina leucyna izoleucyna treonina metionina + cysteina fenyloalanina + tyrozyna tryptofan lizyna
AMINOKWASY ENDOGENNE alanina arginina glicyna histydyna kwas asparaginowy kwas glutaminowy prolina seryna
BIAŁKA Białka, wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln) biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.
Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała.
FUNKCJE BIAŁEK są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników są źródłem energii są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych, biorą udział w odtruwaniu organizmu.
PODZIAŁ BIAŁEK BIAŁKA PROSTE BIAŁKA ZŁOŻONE Albuminy Globuliny Gluteliny Prolaminy Skleroproteiny Histony Protaminy Chromoproteidy Fosfoproteidy Nukleoproteidy Lipoproteidy Glikoproteidy Metaloproteidy
PRÓBA KSANTOPROTEINOWA Reakcja charakterystyczna białek zawierających aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi ze stężonym kwasem azotowym (V). W wyniku znitrowania aromatycznych ugrupowań powstaje trwałe, żółte zabarwienie.
BIBLIOGRAFIA http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Bia%C5%82ka&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1440&bih=742 http://portalwiedzy.onet.pl/68064,,,,bialka,haslo.html http://gimwronki.pl/Weronika/bialka.html http://www.chemorganiczna.com/content/view/143/13/ Chemia Podręcznik zakres podstawowy i rozszerzony Operon