Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Fenyloalanina Fenyloalanina (nazwa skrótowa stosowana w biochemii – Phe, nazwa systematyczna: kwas 2-amino-3-fenylopropionowy ), jest jednym z 20 aminokwasów.
Advertisements

Prezentacja na lekcję chemii
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Monika Kotłowska Paulina Górka
BUDOWA, WŁAŚCIWOŚCI ORAZ ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIŹMIE
Agnieszka Jędrzejowska
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
Składniki odżywcze.
Szymon Gruszczyński Dominki Szady Mateusz Konciak Norman Kominiarczyk.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
WYKORZYSTANIE ROŚLIN STRĄCZKOWYCH I MOTYLKOWYCH W ŻYWIENIU ZWIERZĄT
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
AMINOKWASY część I.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Litowce – sód -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze związki sodu -Ogólna charakterystyka litowców - Właściwości sodu - Ważniejsze.
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Edukacja dla Bezpieczeństwa Aleksandra Czakon. Zanieczyszczenie środowiska przyrodniczego (gleby, wody, powietrza) albo organizmu ludzkiego czy zwierzęcego.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.
AMINOKWASY część II.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Woda Cud natury.
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Reakcje charakterystyczne w chemii organicznej – identyfikacja związków i grup funkcyjnych -Grupy hydroksylowe, -Grupa aldehydowa, -Grupa ketonowa -Grupa.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Laura Andrzejczak oraz Marta Petelenz- Łukasiewicz z klasy 2”D”
Równowaga rynkowa w doskonałej konkurencji w krótkim okresie czasu Równowaga rynkowa to jest stan, kiedy przy danej cenie podaż jest równa popytowi. p.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Alkohole polihydroksylowe
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Tlenki, nadtlenki, ponadtlenki
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Wpływ wiązania chemicznego na właściwości substancji -Związki o wiązaniach kowalencyjnych, -Związki jonowe (kryształy jonowe), -Kryształy o wiązaniach.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Zastosowanie cyklodekstryn w różnych dziedzinach przemysłu
WODA.
Reakcje związków organicznych wielofunkcyjnych
WYKŁAD
Wykład Monograficzny [2]– Naturalne Związki Organiczne aminokwasy
Kwasy karboksylowe.
Alkohole jednowodorotlenowe
WYKŁAD
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Zapis prezentacji:

Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA BIAŁKA i AMINOKWASY Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA

AMINOKWASY Organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH

STRUKTURY AMINOKWASÓW Ze względu na to, że aminokwasy zawierają w cząsteczce zarówno grupę kwasową jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas – zasada.

WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW Właściwości kwasowo-zasadowe: aminokwasy są związkami amfoterycznymi, co oznacza, że mogą reagować jak kwasy lub zasady, w zależności od środowiska reakcji.

WŁAŚCIWOŚCI AMINOKWASÓW  Rozpuszczalność i temperatura topnienia -większość aminokwasów białkowych jest rozpuszczalna w wodzie, prawie wszystkie, są trudno lub w ogóle nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych. -wykazują wysokie temperatury topnienia, które wynikają z ich budowy.(200-300oC)

PODZIAŁ AMINOKWASÓW Aminokwasy alifatyczne Aminokwasy zawierające grupę hydroksylową Aminokwasy siarkowe Aminokwasy aromatyczne Aminokwasy amidowe Aminokwasy kwasowe Aminokwasy zasadowe dalej

AMINOKWASY ALIFATYCZNE powrót

AMINOKWASY ZAWIERAJĄCE GRUPĘ HYDROKSYLOWĄ powrót

AMINOKWASY SIARKOWE powrót

AMINOKWASY AROMATYCZNE powrót

AMINOKWASY AMIDOWE powrót

AMINOKWASY KWASOWE powrót

AMINOKWASY ZASADOWE powrót

AMINOKWASY BIAŁKOWE Aminokwasy są podstawowymi elementami budowy białek. Wszystkie aminokwasy białkowe należą do grupy α – aminokwasów

WŁAŚCIWOŚCI FIZJOLOGICZNE AMINOKWASÓW BIAŁKOWYCH Zapach i smak Właściwości toksyczne dalej

ZAPACH I SMAK -aminokwasy pierwszorzędowe -większość bezwonna -słodki lub gorzki smak powrót

AMINOKWASY TOKSYCZNE LEUCYNA Nadmiar leucyny w organizmie z równoczesnym niedomiarem tryptofanu wywołuje pelagrę zwaną również rumieniem lombardzkim.

AMINOKWASY TOKSYCZNE Fenyloalanina Jego nadmiar powoduje wystąpienie objawów podobnych do fenyloketonurii. 

AMINOKWASY TOKSYCZNE Aspartam (C14H18O5N2 ) należy do grupy tzw. substancji intensywnie słodzących, są to związki, które wykazują dużą siłę słodzącą w porównaniu do sacharozy. 

AMINOKWASY TOKSYCZNE

AMINOKWASY TOKSYCZNE Tryptofan Cysteina Metionina Ogólne badania wykazały że najbardziej szkodliwe dla naszego organizmu są aminokwasy pochodzące z grupy hydrofobowych, natomiast te które są polarne oraz dobrze rozpuszczalne w wodzie, zwykle są nieszkodliwe. powrót

AMINOKWASY EGZOGENNE Walina leucyna izoleucyna treonina metionina + cysteina  fenyloalanina + tyrozyna  tryptofan  lizyna

AMINOKWASY ENDOGENNE alanina arginina glicyna histydyna kwas asparaginowy  kwas glutaminowy  prolina  seryna

BIAŁKA Białka, wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln) biopolimery zbudowane z reszt aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym, występujące we wszystkich organizmach roślinnych i zwierzęcych.

Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. 

FUNKCJE BIAŁEK są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek. Zajmują pierwsze miejsce wśród stałych składników są źródłem energii są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych,  biorą udział w odtruwaniu organizmu. 

PODZIAŁ BIAŁEK BIAŁKA PROSTE BIAŁKA ZŁOŻONE Albuminy Globuliny Gluteliny  Prolaminy  Skleroproteiny  Histony  Protaminy Chromoproteidy  Fosfoproteidy  Nukleoproteidy  Lipoproteidy  Glikoproteidy  Metaloproteidy

PRÓBA KSANTOPROTEINOWA Reakcja charakterystyczna białek zawierających aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi ze stężonym kwasem azotowym (V). W wyniku znitrowania aromatycznych ugrupowań powstaje trwałe, żółte zabarwienie.

BIBLIOGRAFIA http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Bia%C5%82ka&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1440&bih=742 http://portalwiedzy.onet.pl/68064,,,,bialka,haslo.html http://gimwronki.pl/Weronika/bialka.html http://www.chemorganiczna.com/content/view/143/13/ Chemia Podręcznik zakres podstawowy i rozszerzony Operon