SKŁAD NAPOJÓW
Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu oraz przygotowanie prezentacji, w której umieścimy wyniki naszej pracy.
Skala pH i wskaźniki
Skala pH Określa stężenie jonów [H + ] i [OH - ]. Jest ona miarą kwasowości i zasadowości roztworów.
ODCZYN ROZTWORU Cecha określająca zależność między stężeniem kationów wodorowych (H + ), a stężeniem anionów wodorotlenkowych (OH - )
WSKAŹNIKI To substancje, które zmieniają barwę w roztworach kwasów i zasad. Za ich pomocą można stwierdzić obecność określonych jonów w roztworze. Przykładowe wskaźniki: -papierek kapuściany, -fenoloftaleina -oranż metylowy, -wywar z czerwonej kapusty.
DOŚWIADCZENIE
BADANIE ODCZYNU WYBRANYCH NAPOJÓW Przygotowanie wywaru z czerwonej kapusty oraz papierków wskaźnikowych, Przygotowanie wody niegazowanej, pomarańczy, cytryny, octu, herbaty, napoju typu cola, Obserwacja zmiany barwy wskaźnika w przygotowanych roztworach, Zestawienie wyników badań np. w formie tabeli.
OCET Barwa wskaźnika: czerwona pH: 1,0 Odczyn: kwasowy
WODA NIEGAZOWANA Barwa wskaźnika: lekko zielona pH: 6,0 Odczyn: kwasowy
SOK Z CYTRYNY Barwa wskaźnika: czerwona pH: 1,0 Odczyn: kwasowy
SOK Z POMARAŃCZY Barwa wskaźnika: lekko pomarańczowa pH: 2,0 Odczyn: kwasowy
NAPÓJ TYPU COLA Barwa wskaźnika: pomarańczowa pH:3,0 Odczyn: kwasowy
HERBATA Barwa wskaźnika: lekko pomarańczowa pH:6,0 Odczyn: kwasowy
ZESTAWIENIE WYNIKÓW W FORMIE TABELKI Napój Barwa papierka wskaźnikowego Wartość pH odczytana z pHmetru OCETCZERWONA1,0 WODA NIEGAZOWANALEKKO ZIELONA6,0 SOK Z CYTRYNYCZERWONA1,0 SOK Z POMARAŃCZYLEKKO POMARAŃCZOWA2,0 NAPÓJ TYPU COLAPOMARAŃCZOWA3,0 HERBATALEKKO POMARAŃCZOWA6,0
Projekt opracowali: Cyprian Szrama Nikola Witkowska Maria Wojtaś