Zdrowe i niezdrowe jedzenie Dominika Przybyla Aleksander Kral
Jak zdrowo się odżywiać? Właściwe odżywianie polega na spożywaniu czterech – pięciu posiłków w ciągu dnia, z dodatkiem warzyw i owoców najlepiej o stałych porach. Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie składniki pokarmowe: cukry, tłuszcze, białka, witaminy, sole mineralne, a także wodę. Ważne jest zachowanie odpowiedniej ilości spożywanego pokarmu, a także zachowanie odpowiednich proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi (M. Makarowska,2013).
Złe nawyki żywieniowe Pośpiech w trakcie jedzenia powoduje zaburzenia trawienia, zaparcia, ból brzucha, niejadanie śniadania powoduje zaburzenia koncentracji, bóle głowy, omdlenia, dzieci gorzej się uczą, brak rodzinnych obiadów byt obfita kolacja powoduje zaburzenia snu,rganizm zamiast się regenerować jest zajęty trawieniem. nieregularne posiłki czyli pomijanie niektórych posiłków przyczynia się do osłabienia (max. 4 godzin przerwy pomiędzy posiłkiem),(M.Makarowska,2013). http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,8161424,Batoniki_z_ostrzezeniem.html
Zdrowe słodzenie Biały cukier jest jak biała oczyszczona mąka. Nie ma żadnych wartości i wcale nie krzepi! Powinniśmy zamienić biały cukier na naturalne słodziki: - Melasa buraczana – bogactwo żelaza, kwasu foliowego i mikroelementów, http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,Melasa-zdrowa-czy-nie.html
Zdrowe słodzenie Syrop z agawy – złocisty, o delikatnym smaku, wytwarzany z kaktusa http://www.dobramarka.com.pl/Slodkiego_zycia!_Syrop_z_agawy_Sunny_Bio,artykul-423.html http://urodelka.pl/co-zamiast-cukru-cz-ii-syrop-z-agawy/index.htm https://pl.wikipedia.org/wiki/Agawa_parryi
Zdrowe słodzenie - Cukier trzcinowy- zawiera sporo minerałów https://www.google.pl/search?q=zdrowe+i+niezdrowe+jedzenie&biw=1366&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Ok-iVdD5EYmsU6zfgdgI&sqi=2&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=cukier+trzcinowy&imgrc=KR7b82AUqoA5eM%3A
Zdrowe słodzenie - Syrop klonowy – bogaty w witaminy - Miód – silne właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność https://sites.google.com/site/zdrowiewnaturze/proste-sposoby-na-choroby/warzywa-lekiem-na-choroby/miod/czy-znasz-wlasciwosci-lecznicze-miodu-pszczelego http://syrop-klonowy-sklad-kalorie-cena.blogspot.com/2014/05/przepis-syrop-klonowy-nalesniki.html
Niezdrowe i zdrowe przekąski http://straga.pl/przekaski-i-przystawki/przekaski-zdrowe-niezdrowe/
Zdrowe przekąski Orzechy, migdały, żurawina Suszone jabłka Świeże owoce Obrana marchewka Chipsy marchewkowe lub jabłkowe Prażone pestki dyni Batoniki musli http://www.echodnia.eu/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=ED&Date=20120417&Category=ZDROWIEIURODA010303&ArtNo=120418961&Ref=AR&border=0&MaxW=280 http://natemat.pl/89791,czipsy-i-piwo-nie-tym-razem-10-zdrowych-przekasek-na-wieczor
Zdrowe zamienniki http://ephe.pl/medycyna/zdrowe-zamienniki-w-zywnosci-t15140.html
Dlaczego warto jeść ryby Rybie mięso dostarcza minerały, witaminy i składniki budulcowe. Tłuste ryby (łosoś, halibut, śledź) są źródłem kwasów omega-3, istotnych dla rozwoju układu nerwowego i mózgu, zwiększania odporności. Wybierajmy ryby świeże lub mrożone, rzadziej wędzone,(M.Makarowska,2013). http://zaradna-mama.pl/2013/ryba-na-talerzu-czyli-jak-zlowic-dobry-okaz-dla-dziecka/
Negatywny wpływ fast foodów w diecie dziecka Fast food, czyli szybka żywność, to rodzaj posiłku przygotowywanego i serwowanego w ciągu kilku minut (hot-dogi, hamburgery, smażone ryby z frytkami, kanapki, chipsy i wiele innych),(M. Makarowska,2013). Jedzenie typu fast food zwane jest nierzadko „śmieciowym”. Dania te przyrządzane są z produktów o niskiej jakości i bez zachowania dostatecznej higieny, (M.Makarowska,2013). Tego typu dieta zwiększa wrażliwość na stres, ma działanie rakotwórcze, ponadto sztuczne barwniki i konserwanty przyczyniają się do nadpobudliwości i zaburzeń uwagi, (M.Makarowska,2013).
Powinniśmy zrezygnować ze słodzonych napojów kolorowych na rzecz wody lub rozcieńczonych świeżych soków owocowych! http://www.eurotest.pl/produkt/zestawy-edukacyjne/zasady-zdrowego-zywienia.html
Nasze dzieci jedzą śmieci! http://londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=7530
Źródło: M. Makarowska, Jedz pysznie razem z dzieckiem, Feeria, Łódź 2013