KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Advertisements

 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Raffaello. Składniki: budyń śmietankowy kostka masła 250g wiórki kokosowe 100g herbatniki ok. 50 szt.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
PRZYKŁADY WEBQUESTÓW DLA KLAS I – III SZKOŁY PODSTAWOWEJ „Cztery pory roku” Projekt „Razem i osobno” Stowarzyszenie Nauczycieli Edukacji Początkowej Projekt.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zdrowe odżywianie to codzienność. Osoby z nadwagą mogą schudnąć, Osoby, które mają złe oceny na lekcji WF, mogą podnieść się, gdy tylko będą regularnie.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
Poczta elektroniczna – e- mail Gmail zakładanie konta. Wysyłanie wiadomości.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Paweł Zadka, Marcin Karpiński i Piotr Wicha
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
STUDENCKIE KOŁO HONOROWYCH DAWCÓW KRWI I POTENCJALNYCH DAWCÓW SZPIKU AKCJE ODDAWANIA KRWI I REJESTRACJI POTENCJALNYCH DAWCÓW SZPIKU.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Czy umiesz się uczyć? Relacja z konferencji Profesora Tony’ego Buzana.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
15 X 2015 KLASA 3A W BIBLIOTECE REJONOWEJ. Najpierw „wybrali ś my si ę ” na wycieczk ę do lasu, która by ł a wytworem naszej dzieci ę cej wyobra ź ni.
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Patryk Grygierzec i Szymon Kwadrans Id  13-latek powinien dziennie spożywać od 2000 do 2500 kcal.
Typow ą portugalsk ą potraw ą jednogarnkow ą jest caldeirada. Jest to typowa potrawa rybna, a jej ostateczny sk ł ad zale ż y od pomys ł owo ś ci gospodyni.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Konkurs kulinarny Sałatka owocowa. Kucharze z Przedszkola nr 17: Grupa „Muchomorki”
Wielka księga potraw z miodem
Przedświąteczne zajęcia w grudniowe wieczory
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Mazurek Wielkanocny.
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Fizyka da się lubić 2016 Część eksperymentalna 1.
System komputerowego wsparcia liczenia głosów
Zasady zdrowego odżywiania
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
JAK POWSTAJE CZEKOLADA?
Przepis na babeczki mech The recipe for moss cupcakes
Shrek cake Ciasto „Szrek”
Ciasto Drożdżowe.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim

G RUSZKI W CZEKOLADZIE Składniki: 2gruszki (najlepiej odmiany konferencja), witamina B1 i B3 2 ł y ż ki pra ż onych p ł atków migda ł owych, witamina B i B1 pól tabliczki gorzkiej czekolady (50g), witamina A 25g mas ł a witamina A i D Składniki: 2gruszki (najlepiej odmiany konferencja), witamina B1 i B3 2 ł y ż ki pra ż onych p ł atków migda ł owych, witamina B i B1 pól tabliczki gorzkiej czekolady (50g), witamina A 25g mas ł a witamina A i D

Narzędzia: garnek, nó ź, patelnia Narzędzia: garnek, nó ź, patelnia

Sposób przygotowania: Gruszki obiera ć ze skórki, pozostawiaj ą c ogonek. Usun ąć gniazda nasienne. Owoce gotowa ć na ma ł ym ogniu-na parze lub w syropie z wody i cukru-dosy ć krótko, aby si ę nie rozpad ł y. Rozpuszczamy czekolad ę w k ą pieli wodnej, dodajemy mas ł o i dok ł adnie mieszamy. Gor ą ce gruszki polewamy ciep ł ym sosem i posypujemy upra ż onymi na suchej patelni p ł atkami migda ł owymi. Serwujemy na ciep ł o. SMACZNEGO ! Sposób przygotowania: Gruszki obiera ć ze skórki, pozostawiaj ą c ogonek. Usun ąć gniazda nasienne. Owoce gotowa ć na ma ł ym ogniu-na parze lub w syropie z wody i cukru-dosy ć krótko, aby si ę nie rozpad ł y. Rozpuszczamy czekolad ę w k ą pieli wodnej, dodajemy mas ł o i dok ł adnie mieszamy. Gor ą ce gruszki polewamy ciep ł ym sosem i posypujemy upra ż onymi na suchej patelni p ł atkami migda ł owymi. Serwujemy na ciep ł o. SMACZNEGO !

Składniki: 3/8 l (375 g) kwa ś nej ś mietany 300 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 4 jajka 375 g m ą ki 1 opakowanie proszku do pieczenia (ma ł e) szczypta soli Do ozdoby: 1 kg agrestu 250 g czerwonej porzeczki

Oprócz tego: 100 g mas ł a 100 g cukru 75 g kwa ś nej ś mietany 100 g p ł atków migda ł owych (mo ż na nie dawa ć )

Sposób przyrządzenia: Ś mietan ę (3/8 l) ubija ć, a ż zg ę stnieje (nie za d ł ugo, bo zrobi si ę mas ł o), nast ę pnie doda ć cukier, sól, cukier waniliowy i kolejno jajka. Dodawa ć m ą k ę wymieszan ą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wy ł o ż y ć do du ż ej blachy wy ś cielonej pergaminem. Obrany, umyty i osuszony agrest pokroi ć na po ł ówki i wysypa ć na ciasto. Piec wst ę pnie minut w temp. 200 st. C. Nast ę pnie ciasto posypa ć porzeczkami, pola ć polew ą ś mietanow ą (Polewa: ś mietan ę, mas ł o i cukier zagotowa ć, ew. wymiesza ć z p ł atkami migda ł owymi). Piec ponownie minut. SMACZNEGO !

SKŁADNIKI:WITAMINY: po 1 torebce galaretki agrestowej, pomara ń czowej i truskawkowej B1 i D po 15 dag agrestu, porzeczek czarnych i czerwonych Witamina B1 i B3 200 ml kremówki Witamina A I D 1 ły ż ka cukru waniliowego jajka po 2 ły ż kach cukru pudru i ż elatyny Narz ę dzia: Miska,Garnuszek,Salaterka Miska,Garnuszek,Salaterka

P rzygotowanie: Ka ż d ą galaretk ę rozpu ś ci ć oddzielnie w 500 ml gor ą cej wody, odstawi ć do ostygni ę cia, owoce opłuka ć, oczy ś ci ć, os ą czy ć. Jajka wbi ć do miski lub garnuszka, doda ć cukier puder i waniliowy, wstawi ć do wi ę kszego garnka z gor ą c ą wod ą, ubi ć na puszyst ą mas ę. Ż elatyn ę rozpu ś ci ć w małej ilo ś ci wody, ostudzi ć, kremówki ubi ć na sztywno, poł ą czy ć delikatnie z mas ą jajeczn ą i ż elatyn ą. Do salaterki wlewa ć na przemian warstwy kolorowych galaretek i owoców oraz pianki. Przed wylaniem nowej warstwy poprzedni ą wystudzi ć. SMACZNEGO ! P rzygotowanie: Ka ż d ą galaretk ę rozpu ś ci ć oddzielnie w 500 ml gor ą cej wody, odstawi ć do ostygni ę cia, owoce opłuka ć, oczy ś ci ć, os ą czy ć. Jajka wbi ć do miski lub garnuszka, doda ć cukier puder i waniliowy, wstawi ć do wi ę kszego garnka z gor ą c ą wod ą, ubi ć na puszyst ą mas ę. Ż elatyn ę rozpu ś ci ć w małej ilo ś ci wody, ostudzi ć, kremówki ubi ć na sztywno, poł ą czy ć delikatnie z mas ą jajeczn ą i ż elatyn ą. Do salaterki wlewa ć na przemian warstwy kolorowych galaretek i owoców oraz pianki. Przed wylaniem nowej warstwy poprzedni ą wystudzi ć. SMACZNEGO !

PRZYRZ Ą DY: Deska nó ż ły ż ka wykałaczki

Przygotowanie: 1.Bagietk ę kroimy na dwie cz ęś ci. Nacinamy od góry. Do 1 cz ęś ci wkładamy gotowane jajko robimy oczka z pieprzu, a nosek i czapeczk ę z rzodkiewki. 2.Plastry rzodkiewki przymocowujemy kawałkami wykałaczki w lokomotywie i wagonikach jako kółka. W lokomotywie dokładamy kółka z marchewki, a w wagonikach z kukurydzy. Z marchewki wycinamy komin, reszt ę kroimy w kostk ę. 3.Do wagoników wkładamy plasterki szynki. Jeden wagonik wypełniamy marchewk ą, drugi kukurydz ą. Lokomotyw ę dekorujemy listkami sałaty.

Wykonała Kamila J. kl. VI b