Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą
KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier do smaki Rychtowanie: Do gorka wlać wodę, a zaś potem wrzucić pokrojony w kostkę korbol i ździebko soli. Gotujemy tak długo, aż będzie durch miętki i kwirlać kwirlejką. Pyry trzemy na tarce, zaś trzeba je wycisnąć bez szmatkę (gazę), żeby były gęste jak ciasto. Wew rękach kulamy kulki i ćpamy je do gotującego się korbola. Trzeba cołki czas mieszać, na koniec gichnąć mleko i cukier.
NAWORKA Składniki: -litr wody -pół litra mleka -6 łyżek żytniej mąki -ździebko soli Rychtowanie: Do gotującej się, osolonej wody gichej powoli mąkę, mieszając cołki czas kopystką, aż zrobią się kluberki. Dodać mleka i zamotać.
POLEWKA Składniki: -2 litry wody -kwaterka kwaśnej śmietany -kwaterka maślanki -ździebko mąki -kminek, sól do smaki Rychtowanie: Śmietanę i maślankę wymerdać zez mąką, gichnąć do osolone wody, dodać ździebko kminku i chwilkę gotować. Polewkę podaje się zez pyrami ugotowanymi w łupinach.
SZARE JAJA Składniki: -4 jaja -dwie łyżki cukru -kilo pyrów -ździebko maryjanki, sól Rychtowanie: W rondelku cukier upalić na karmel i zaś gichnąć wodę (kwaterkę). Pomyrdać i zagotować. Jaja rozbić i po jednym ćpać na gotującą się wodę zez karmelem; dodać przyprawy. Podawać zez tartymi pyrami.
PARZYBRODA LUB FUSLAPY Składniki : -główka włoskiej kapusty -kawoł chabasy -funt pyrów, włoszczyzna -3 litry wody, łyżeczka kminku -ździebełko soli Rychtowanie: Do gotującej, osolonej wody wećpij chabas i niech się przewroco zez pół godziny. Zaś po tym wrzuć pokrojone: włoszczyznę, kapustę, pyrki i kminek. Zupa musi być gęsta, jak zaś wszyćko będzie durch miętkie to w sam rychtyn do jedzenia.
PLENDZE Składniki: - 1 kg zatartych na tarce pyry - 2 jaja - 3 łyżki mąki - zatarta na tarce cebula - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia Rychtowanie: Wszystkie składniki wymerdać. Chochlą nabierać ciasta i kłaść je na rozgrzany olej. Smażyć ok. 3 min z każdej strony. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem z betek, gulaszem, chabasem, gzikiem lub wedle siebie.
PYRY ZEZ GZIKIEM Składniki: -kilo pyrów -funt białego sera -kwaterka śmietany -dwie cebule -sól, pieprz do smaku Rychtowanie: Pyry ugotować w mundurkach. Biały ser wymotać zez śmietaną i pokrojoną wew kostkę cebulą, solą i pieprzem. Obrane pyry każdy se myro zez gzikiem(serem).
SZAGÓWKI Składniki: -kilo pyrów -30 deko białego sera -2 szklanki mąki -1 jajo -1 cebula -sól, pieprz -tłuszcz Rychtowanie : Pyry ugotować w łupinach, jak ostygną obrać i razem zez serem mielić bez maszynkę do chabasu. Dodać mąkę, jajko, wymerdać, zaś potem ukulać długiego węża i ciąć co 5 cm na szage. Ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą ugotowane, polać tłuszczem z cebulą.
KOMPOT Z KORBOLA Składniki: -pół kilo korbola -kilka goździków -cukier -litr wody -łyżka octu Rychtowanie: Korbol ostrugać i pokroić w kostkę. Gichnąć go do gotującej się wody, zaś wsypać cukier i goździki, po chwili ocet. Jak korbol będzie miętki- kompot gotowy.
BABA WIELKANOCNA Składniki: -50 g drożdży -2/3 szklanki mleka (ciepłego, ale nie gorącego) -350 g mąki – najlepiej tortowej -½ szklanki cukru pudru (lub zwykłego cukru) -szczypta soli, miałki cukier -4-5 jaj -100 g masła do ciasta+10 g do wysmarowania formy Rychtowanie: Drożdże pośrupać na kawałki, dodać 1/3 ciepłego mleka, ździebko cukru, szczyptę soli. Wszystko razem kopyścią wymyrdać. Dodać 1 szklankę mąki i ciasto ugdulać, pozostawić do garowania. Potem wlać resztę mleka, dodać jaja i odstawić. Gdy ciasto wyrośnie dodać stopione i ostudzone mleko i ponownie caluchne ciasto ugdulać. Narychtuj bratkaste do 200°C. Po upieczeniu posyp babę miałkim cukrem.
SMACZNEGO