Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą. KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść
Advertisements

Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Kuchnia średniowieczna Kroniki opisują kuchnię polską jako obfitą, ciężką, korzenną z dużą ilością mięsa i kasz. Dawna kuchnia polska opierała się na.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
 Ciekawostki o ziołach  Zadania  Ankiety naszych uczniów  Potrawy  Zioła w naszych okolicach ZAPRASZAMY.
KUCHNIA BAWARSKA Jarosław Szawala.
Nieregularnik Szalonego Adasia Wydanie świąteczne! Grudzień - Styczeń.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Natalia – MAZUREK WIELKANOCNY NATALIA ADAMCZAK Mazurek wielkanocny wg przepisu Babci Zosi Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki wrocławskiej, 1 całe.
NIEZWYKŁY ŚWIAT JAJKA JAJKO- SYMBOL ŚWIATA Jajko - symbol świata Jajko - symbol świata Starożytni filozofowie uważali, że jajko stanowi doskonały symbol.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
„Zdrowe odżywianie na Lubelszczyźnie – czytanie ze zrozumieniem”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
 Karpatka, to wyrób z ciasta: a) kruchego b) parzonego c) drożdżowego d) biszkoptowego.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
 Przygotowanie zakwasu Składniki :  400 g mąki żytniej (razowej lub zwykłej)  400 g letniej wody Przygotowanie : W słoiku wymieszać ze sobą 100 g maki.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
Chleb orkiszowy to bardzo zdrowy chleb. Należy kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Wykonałam go z przepisu umieszczonego w naszym podręczniku. Parę.
Ӧsterreich Kϋche Ӧsterreich Kϋche. Kiedy 16-letni uczeń szefa kuchni Franz Sacher stworzył ten tort na dworze księcia Metternicha w 1832 roku, niewiele.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Izolacja DNA z cebuli. MATERIAŁY: CEBULA SÓL KUCHENNA SPIRYTUS PŁYN DO MYCIA NACZYŃ MOŹDZIERZ LEJEK FILTR DO KAWY WODA NACZYNIA: SZKLANKA, PROBÓWKA LÓD.
KSIĄŻKA KUCHARSKA Szkoła Podstawowa nr 29 w projekcie ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” przepisy różne - wersja w j. polskim.
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
Kilka słów od redaktorek… Witamy serdecznie wszystkich czytelników naszej gazetki. Ponownie oddajemy do rąk Państwa nasz kolejny numer. Przedstawiamy w.
Małopolska – kraina historyczna Polski, obejmująca obecnie południowo- wschodnią część kraju, w górnym i częściowo środkowym dorzeczu Wisły oraz w dorzeczu.
Filozofia na lata jesieni
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Czy wiesz, co jesz?. Cel projektu Projekt miał na celu badanie żywności, którą młodzież na co dzień spożywa. Do przygotowania projektu posłużyliśmy się.
Fast Food Agata Nikonowicz i Aleksandra Bartkowiak.
Zadania testowe  Zadanie 1 Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o wymiarach 8cm x 10 cm. Oblicz objętość tego walca (rozważ dwie.
Paula Florczak. English cuisine - the art of cooking derived from England, forming part of a broader British cuisine.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Niedługo święta wielkanocne
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
MIESZANINY SUBSTANCJI
Warsztaty kulinarne w grupie „Sówki”
Stowarzyszenie K.L.A.R. Kawcze
Jakie czynniki wpływają na szybkość rozpuszczania się cukru w wodzie?
Mazurek Wielkanocny.
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Tradycyjne potrawy Chorwackie 
Menu weekend ski Kanapki: Tartiflette,
Kali Orexi ~~ Smacznego :)
Wielka przygoda Karolka, Ignasia i Jasia z Gąską
Litry i mililitry – marzec 2015
SZKOLNY KONKURS KULINARNY SMAKI KUCHNI GÓRALSKIEJ
Wykonanie: Gabriela Pawluczyk i Krzysztof Świsłocki
Książka Kucharska pt: Szlakiem kuchni polskiej
Kuchnia na wsi.
Potrawy w Polsce 1.
Książka kucharska Przygotowane posiłki zawierają
Tradycje kulinarne mojej rodziny
PRZEPISÓW KULINARNYCH
opracowała Katarzyna Chojnacka KUCHNIA GÓRALSKA W tradycyjnej kuchni góralskiej króluje kapusta oraz ziemniaki, zwane grulami. Góralki z grul przyrządzały.
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Wojtas i Hi r a s po prostu pichcą

KORBOL ZEZ KULANKAMI Składniki: - 2 litry wody -2 kilo pyrów -1 i pół kilo korbola - pół litra mleka, sól, cukier do smaki Rychtowanie: Do gorka wlać wodę, a zaś potem wrzucić pokrojony w kostkę korbol i ździebko soli. Gotujemy tak długo, aż będzie durch miętki i kwirlać kwirlejką. Pyry trzemy na tarce, zaś trzeba je wycisnąć bez szmatkę (gazę), żeby były gęste jak ciasto. Wew rękach kulamy kulki i ćpamy je do gotującego się korbola. Trzeba cołki czas mieszać, na koniec gichnąć mleko i cukier.

NAWORKA Składniki: -litr wody -pół litra mleka -6 łyżek żytniej mąki -ździebko soli Rychtowanie: Do gotującej się, osolonej wody gichej powoli mąkę, mieszając cołki czas kopystką, aż zrobią się kluberki. Dodać mleka i zamotać.

POLEWKA Składniki: -2 litry wody -kwaterka kwaśnej śmietany -kwaterka maślanki -ździebko mąki -kminek, sól do smaki Rychtowanie: Śmietanę i maślankę wymerdać zez mąką, gichnąć do osolone wody, dodać ździebko kminku i chwilkę gotować. Polewkę podaje się zez pyrami ugotowanymi w łupinach.

SZARE JAJA Składniki: -4 jaja -dwie łyżki cukru -kilo pyrów -ździebko maryjanki, sól Rychtowanie: W rondelku cukier upalić na karmel i zaś gichnąć wodę (kwaterkę). Pomyrdać i zagotować. Jaja rozbić i po jednym ćpać na gotującą się wodę zez karmelem; dodać przyprawy. Podawać zez tartymi pyrami.

PARZYBRODA LUB FUSLAPY Składniki : -główka włoskiej kapusty -kawoł chabasy -funt pyrów, włoszczyzna -3 litry wody, łyżeczka kminku -ździebełko soli Rychtowanie: Do gotującej, osolonej wody wećpij chabas i niech się przewroco zez pół godziny. Zaś po tym wrzuć pokrojone: włoszczyznę, kapustę, pyrki i kminek. Zupa musi być gęsta, jak zaś wszyćko będzie durch miętkie to w sam rychtyn do jedzenia.

PLENDZE Składniki: - 1 kg zatartych na tarce pyry - 2 jaja - 3 łyżki mąki - zatarta na tarce cebula - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia Rychtowanie: Wszystkie składniki wymerdać. Chochlą nabierać ciasta i kłaść je na rozgrzany olej. Smażyć ok. 3 min z każdej strony. Podawać z cukrem, śmietaną, sosem z betek, gulaszem, chabasem, gzikiem lub wedle siebie.

PYRY ZEZ GZIKIEM Składniki: -kilo pyrów -funt białego sera -kwaterka śmietany -dwie cebule -sól, pieprz do smaku Rychtowanie: Pyry ugotować w mundurkach. Biały ser wymotać zez śmietaną i pokrojoną wew kostkę cebulą, solą i pieprzem. Obrane pyry każdy se myro zez gzikiem(serem).

SZAGÓWKI Składniki: -kilo pyrów -30 deko białego sera -2 szklanki mąki -1 jajo -1 cebula -sól, pieprz -tłuszcz Rychtowanie : Pyry ugotować w łupinach, jak ostygną obrać i razem zez serem mielić bez maszynkę do chabasu. Dodać mąkę, jajko, wymerdać, zaś potem ukulać długiego węża i ciąć co 5 cm na szage. Ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą ugotowane, polać tłuszczem z cebulą.

KOMPOT Z KORBOLA Składniki: -pół kilo korbola -kilka goździków -cukier -litr wody -łyżka octu Rychtowanie: Korbol ostrugać i pokroić w kostkę. Gichnąć go do gotującej się wody, zaś wsypać cukier i goździki, po chwili ocet. Jak korbol będzie miętki- kompot gotowy.

BABA WIELKANOCNA Składniki: -50 g drożdży -2/3 szklanki mleka (ciepłego, ale nie gorącego) -350 g mąki – najlepiej tortowej -½ szklanki cukru pudru (lub zwykłego cukru) -szczypta soli, miałki cukier -4-5 jaj -100 g masła do ciasta+10 g do wysmarowania formy Rychtowanie: Drożdże pośrupać na kawałki, dodać 1/3 ciepłego mleka, ździebko cukru, szczyptę soli. Wszystko razem kopyścią wymyrdać. Dodać 1 szklankę mąki i ciasto ugdulać, pozostawić do garowania. Potem wlać resztę mleka, dodać jaja i odstawić. Gdy ciasto wyrośnie dodać stopione i ostudzone mleko i ponownie caluchne ciasto ugdulać. Narychtuj bratkaste do 200°C. Po upieczeniu posyp babę miałkim cukrem.

SMACZNEGO