BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Advertisements

Krew.
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze
Krew Funkcje i skład.
BIAŁKA.
KOMPUTERA BIAŁKA PROSTO Z...
CUKRY.
Poznajemy składniki żywności !
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Jakub Sikorski, Paweł Frydryk, Dawid Frej
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Temat: Rola białek w organizmie człowieka.
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
Czynność wątroby Fizjologia człowieka.
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
TKANKI Tkanka-zespół komórek o podobnej funkcji wraz z wytworzoną przez nie substancją międzykomórkową.
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ŚWIAT BIAŁEK Wykonały: Iwona Przybyszewska Katarzyna Borkowska.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Białka W diecie człowieka.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
L-Lysine PLUS Uśmiech młodości.
ENZYMY.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Metabolizm i produkty przemiany materii
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Agnieszka Jędrzejowska
„Owoce i warzywa w szkole’’
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Poznajemy składniki żywności.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Zajęcia pozalekcyjno – pozaszkolne z chemii
Woda i składniki mineralne
Biotechnologia a medycyna
Białka 2. Opracowano na podstawie
Białka Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Peptydy i białka Reakcja kondensacji α-aminokwasów Peptydy
Składniki organizmów żywych opracowała Bożena Smolik.
Białka Substancje warunkujące życie Porównanie kształtu i wielkości kilku białek. Od lewej: Przeciwciało (IgG), Hemoglobina, Insulina, kinaza AK1, ligaza.
Budowa chemiczna organizmów
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
(Mg, łac. magnesium) po raz pierwszy został uznany za pierwiastek przez Josepha Blacka, zaś wyodrębniony w formie czystej w 1808 roku przez Humphry’a.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
BIAŁKA Białka – wielkocząsteczkowe biopolimerY, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniAMI. Występują we wszystkich żywych organizmach.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Rozmieszczenie gruczołów dokrewnych w ciele człowieka
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
MNIEJ STRESU, WIĘCEJ ENERGII!
Chemia w organizmie człowieka
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

BIAŁKA – właściwości i znaczenie w organizmie człowieka.

1. Co to są białka? Białka są to zasadnicze elementy budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka oraz wielu związków takich jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białka regulują procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu.

2. Budowa białek. Podstawową jednostką białek są aminokwasy, połączone ze sobą wiązaniami peptydowymi. BIAŁKA PROSTE  zbudowane są tylko z aminokwasów. BIAŁKA ZŁOŻONE  zbudowane są z części niebiałkowej i aminokwasów.

Białka proste dzielą się na: A: HISTONY – białka zasadowe; rozpuszczalne w wodzie; wiążą i stabilizują DNA B: ALBUMINY - rozpuszczalne w wodzie; składniki tkanek stałych i płynów ustrojowych; jest ich dużo w mleku, surowicy krwi, jajach kurzyc, nasionach zbóż

C: GLOBULINY: rozpuszczalne w solach fizjologicznych; wrażliwe na wysoką temperaturę; składnik mięśni, mleka, jaj ptasich, nasion. D: SKLEROPROTEINY: białka fribrylarne; pełnią funkcję mechaniczną

FUNKCJĘ I ZNACZENIE BIAŁEK Białka są głównym elementem budulcowym skóry, mięśni, ścięgien nerwów, krwi, mleka, chrząstek, sierści, paznokci, piór, kopyt, a ponadto niezliczonej ilości enzymów, receptorów, przeciwciał, antybiotyków, toksyn bakteryjnych, jadu węży i wielu hormonów. Do utworzenia i utrzymania przy życiu orgiazmu jest potrzebne wiele dziesiątek tysięcy różnych białek. Znaczenie białek dla organizmu ludzkiego jest olbrzymie. Na nich opiera się zdrowie i witalność człowieka. Chociaż białko po spaleniu może dostarczyć energii, to główną jego rolą jest dostarczenie materiału budulcowego dla komórek i tkanek.

Autorzy 1. Klaudia Cyrankiewicz 2. Sylwia Wlazły 3. Mateusz Ciastuła