Produkcja papryki w rejonie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ROLA I ZADANIA OCHRONY ROŚLIN W NOWOCZESNYM ROLNICTWIE CHOROBY ROŚLIN
Advertisements

Czy w Pile warto inwestować w odnawialne źródła energii ?
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Uwarunkowania rozmieszczenia upraw roślin zbożowych na świecie
prezentacja wyników badania marketingowego
Maria Staniszewska Polski Klub Ekologiczny
Tomasz Przybylski nr. tel
Degradacja gleb wywołana działalnością antropogeniczną- przekształcenia chemiczne: Obniżenie zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych.
Wykonała: Hanna Nowakowska
Szkody w rolnictwie w 2013 roku powstałe na skutek niekorzystnych zjawisk atmosferycznych oraz możliwe formy pomocy.
Chcę żyć ekologicznie.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Badania działalności produkcji roślinnej – problemy metodyczne
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
Systemy odwadniająco – nawadniające cz.II – tereny zurbanizowane
NIE DOPUSZCZAJ DO INFEKCJI OKRYWY SUCHĄ ZGNILIZNĄ
  Partner biznesowy   Partner biznesowy.   Partner biznesowy   Partner biznesowy.
dobre zasilanie – lepsze plonowanie
Rolnictwo ekologiczne czy ekologizacja rolnictwa
Gospodarka odpadami w Polsce stan przed przyjęciem KPGO Dr hab. inż. Janusz Mikuła.
LUBELSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO W KOŃSKOWOLI
Zagrożenia cywilizacyjne: dziura ozonowa, efekt cieplarniany, zanieczyszczenie powietrza, wody i gleby, kwaśne deszcze. Grzegorz Wach kl. IV TAK.
Urządzenia do uprawy gleby WebQuest
BIOPALIWA.
Rolnictwo konwencjonalne i ekologiczne
Dnia r. mieliśmy okazję przeprowadzić wywiad z panią Iwoną Ziętkiewicz, która prowadzi rodzinną spółkę a mianowicie sad wiśniowy. Nasze pytania.
Odporność organizmu.
Organizmy zmodyfikowane genetycznie
EKOLOGICZNE GOSPODARSTWA ROLNICZE
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Zarządzanie środowiskiem
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Żyto ozime mieszańcowe a populacyjne
TECHNOLOGIA STAŁYCH ŚCIEŻEK PRZEJAZDOWYCH
NEGATYWNE SKUTKI DZIAŁANIA WYBRANYCH Substancji CHEMICZNYCH NA ŚRODOWISKO PRZYRODNICZE ZWIĄZANE Z ROZWOJEM ROLNICTWA.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
GMO W ROLNICTWIE.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Czy w Pile warto inwestować w odnawialne źródła energii ? Miejsca w regionie Piły z użyciem tej energii.
Średni plon odmiany pszenicy ozimej KBH 1261/00 - KOHELIA w % wzorca w poszczególnych rejonach kraju w latach na poziomie a1.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Autorzy: Adrianna Przybylska
Ul. Basztowa 22, Kraków tel , faks „Informacja dotycząca szacowania strat w gospodarstwach rolnych i działach.
KATEGORIA: Zak ł ady rolne Informacja nt. laureatów Konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne 2015.
FORMY POMOCY DLA ROLNIKÓW W ZWIĄZKU Z WYSTĄPIENIEM SUSZY.
Co to jest ekologia? Ekologia- nauka o budowie i funkcjonowaniu środowiska naturalnego, zajmująca się badaniem zależności pomiędzy organizmami żywymi,
Prof. dr hab. Eberhard Makosz Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych Konferencja Sadownicza: "JABŁKOWE PROBLEMY - SPOSOBY ROZWIĄZANIA„ Lublin, 24 lutego 2016.
Wpływ odkażania gleby na zdrowotność, wzrost i plonowanie truskawek Beata Meszka Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice.
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ DEMONSTRACYJNYCH NAD ZWALCZANIEM PATOGENÓW GLEBOWYCH W UPRAWIE WARZYW, PRZEPROWADZONYCH W RAMACH PROJEKTU LIFE W ROKU 2011 Czesław Ślusarski.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ Standardy produkcji ekologicznej i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2005 roku mgr inż. Grażyna Nachtman,
Adam Sulich Wykorzystanie zbóż do produkcji żywności biofortyfikowanej.
ZMIANY W POPULACJACH MIKROORGANIZMÓW I NICIENI W GLEBIE PO ODKAŻANIU METODAMI KONWENCJONALNYMI I PROEKOLOGICZNYMI P. Sobiczewski 1, B. Meszka 1, H. Bryk.
Produkcja papryki w regionie radomskim. Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie.
Martyna Furtak kl. 1 TT. (Genetically Modified Organisms), to organizmy których geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Według art. 3 ustawy z.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
Konferencja Sadownicza Jabłkowe problemy – sposoby rozwiązania Jak producenci mogą poprawić zorganizowanie naszego rynku jabłek Witold Boguta Krajowy Związek.
Wady i zalety stosowania środków ochrony roślin i nawozów sztucznych w rolnictwie. Wiktoria Malinowska kl. II e.
Analiza zdolności ekonomicznej gminy Nowa Dęba – powiat tarnobrzeski Dominika Pyryt Dorota Bieleń Justyna Buczek Marta Deptuch Zespół Szkół nr 2 w Nowej.
Pożary traw na terenie województwa mazowieckiego w 2014 roku KOMENDA WOJEWÓDZKA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ W WARSZAWIE.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
Efektywność zasiedleń zajęcy w Nadleśnictwie Krzystkowice w oparciu o zwierzęta z kwaterowej hodowli w Nad. Świebodzin Nowogród Bobrzański, 20 grudzień.
Opłacalność uprawy w warunkach reformy [czynniki decydujące] Franciszek Sachs BSO Polska.
Wykonała: Barbara Minczewska
Wykrywanie wirusa Y ziemniaka w bulwach i kiełkach
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Zakład Ogólnej Ekonomiki
Stymulator rozwoju owoców
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

Produkcja papryki w rejonie radomskim

Historia uprawy -Pierwsze próby uprawy papryki w regionie radomskim odbyły się w latach osiemdziesiątych na terenie gminy Przytyk. -18 lat udokumentowanych (w bieżącym roku odbyły się XVIII Dni Papryki w Potworowie);

- 80% produkcji papryki w kraju pochodzi z okolic powiatów: przysuskiego, radomskiego i białobrzeskiego -Produkcja w tych powiatach wynosi około 62 tys. ton owoców papryki rocznie; ha użytków rolnych pod tunelami w tym powiat przysuski dominuje z pow. około 550 ha

Postęp w odmianach(1) -Pierwsze odmiany – z firm holenderskich -Obecnie około 30 odmian w obrocie, -50 odmian w trakcie badań (pod numerami), -Nowe odmiany o ciekawym wybarwieniu,

Postęp w odmianach(2) -Odporność nowych odmian na wirusa mozaiki tytoniu, wirusa mozaiki pomidora, wirusa mozaiki papryki, wirusa brązowej plamistości liści; -Nowe odmiany cenione ze względu na wczesność, plenność i dobrą jakość owoców tj. wyrównanie, bez plam i ordzawień.

Postęp w technologii(1) -Zastosowanie nawozów wieloskładnikowych; -Zastosowanie fertygacji (nawadnianie + nawożenie); -Rezygnacja ze starego sposobu nawadniania tj. zalewania rowków między rzędami na rzecz nawadniania kropelkowego;

Postęp w technologii (2) -Uprawy bezglebowe np. na wełnie mineralnej; -Komputerowe dozowanie pożywek; -Skuteczne środki ochrony roślin;

Postęp w technologii (3) -Wzmocnienie drewnianych konstrukcji tunelowych betonowymi słupkami dzięki czemu istniała możliwość ich poszerzenia; -Coraz częściej spotykane nowoczesne konstrukcje tuneli zblokowanych.

Opłacalność -Obserwowany znaczny wzrost plonu: *1200kg/225m 2 -początki uprawy; *1800kg/225m 2 – obecnie; -Wzrost kosztów produkcji (np. środki ochrony roślin, nawozy);

Problemy producentów z patogenami chorobotwórczymi, szkodnikami oraz chwastami (1) -uprawa papryki w monokulturze (ograniczenie techniczne oraz zbyt małe powierzchnie gospodarstw); -szereg chorób pochodzenia odglebowego (wertycylioza, fuzarioza, rizoktonioza,korkowatość i antraknoza korzeni, zgnilizna twardzikowa).

Podstawowym oraz najpewniejszym sposobem ograniczenia strat powodowanych przez wymienione choroby i szkodniki jest przedwegetacyjne odkażanie podłoża.

Sposoby odkażania -Odkażanie chemiczne; -Odkażanie termiczne; -Zastosowanie metod biologicznych.

Odkażanie chemiczne -Najlepsze efekty; -Nemazin 97 FG, Nemazin 97 XX, Nemasol 510 SC, Metabrom 98 GE, Basamid 97 GR. Odkażanie Metabromem 98 GE wykonują wyłącznie firmy specjalistyczne.

Odkażanie termiczne -Zabieg najczęściej wykonuje się jesienią -Para wodna nagrzewa ziemię do temp ºC przez minut. -Mało popularne ze względu na koszty; -Ograniczenie techniczne (konstrukcje tuneli).

Biologiczna ochrona -Biologiczną ochroną roślin nazywamy proces zmian warunków biotycznych środowiska polegający na wprowadzeniu żywego organizmu w celu eliminacji organizmów chorobotwórczych lub ograniczenia ich potencjału chorobotwórczego -Vital Plus (Trichoderma viride) - Polwersum