Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Izomeria optyczna.
Advertisements

Alkany CnH2n Cykloalkany CnH2n
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Spis treści: Charakterystyka grupy karboksylowej
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Chemia w życiu codziennym
Alkohole Alkohole - są związkami o ogólnym wzorze R-OH, gdzie R jest dowolną podstawioną lub nie podstawioną grupą alkilową. Nazewnictwo alkoholi.
Stereochemia W naszym życiu codziennym spotykamy wiele przedmiotów, których lustrzane odbicie nie daje się nałożyć na ten przedmiot. Przykładem może być.
Alkohole Typ wody.
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
BUDOWA, OTRZYMYWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Hydroliza Hydrolizie ulegają sole:
Agnieszka Jędrzejowska
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Alkohole jednowodorotlenowe
WĘGLOWODORY.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Fenole.
ALKINY.
Sole w życiu człowieka.
Alkohole.
WYBRANE ZAGADNIENIA Z CHEMII ORGANICZNEJ
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Alkohole monohydroksylowe
Typy reakcji w chemii organicznej
Izomeria związków organicznych
Benzyna otrzymywanie, właściwości, liczba oktanowa,
ALDEHYDY I KETONY Błażej Włodarczyk kl. IIIc. CZYM SI Ę DZISIAJ ZAJMIEMY? -Czym są Aldehydy i Ketony? -Otrzymywanie -Właściwości -Charakterystyczne reakcje.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Alkohole polihydroksylowe
Aldehydy alifatyczne - budowa aldehydów,
Kwasy karboksylowe -Budowa i klasyfikacja kwasów karboksylowych
Wodorotlenki i zasady -budowa i nazewnictwo,
Cykloalkany Budowa, Szereg homologiczny,
Reakcje estryfikacji i estry
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Właściwości chemiczne alkenów
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Aminokwasy Budowa aminokwasów, Aminokwasy endo- i egzogenne,
Kwasy dikarboksylowe i aromatyczne -Kwasy dikarboksylowe -Kwas szczawiowy - etanodiowy -Kwasy aromatyczne -Kwas benzoesowy -benzenokarboksylowy.
Kliknij, aby dodać tekst Aminy. Aminy - pochodne amoniaku, w którego cząsteczce atomu wodoru zostały zastąpione grupami alkilowymi lub arylowymi. amoniakwzór.
Kwasy halogenokarboksylowe i nienasycone kwasy karboksylowe
Reakcje związków organicznych – jednofunkcyjne pochodne węglowodorów
Pozostałe rodzaje wiązań
Zestawienie wiadomości wodorotlenkach
Powtórka chemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Reakcje związków organicznych
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Reakcje w chemii organicznej
Halogenki kwasowe – pochodne kwasów karboksylowych
Alkohole polihydroksylowe
Etery, wodoronadtlenki i nadtlenki
Jednofunkcyjne pochodne węglowodorów i alkohole monohydroksylowe
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Izomeria optyczna Związki optycznie czynne Stereoizomery enancjomery,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz.II)
Aminokwasy amfoteryczny charakter aminokwasów,
Aldehydy i ketony.
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Aminokwasy budowa aminokwasów, aminokwasy endo- i egzogenne,
Metody otrzymywania wybranych związków organicznych (cz. III)
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Fenole (cz. I) Struktura i nazewnictwo fenoli Właściwości fizyczne
Zapis prezentacji:

Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo, -otrzymywanie hydroksykwasów, -właściwości fizyczne hydroksykwasów, właściwości chemiczne hydroksykwasów izomeria optyczna , zastosowanie hydroksykwasów

Budowa hydroksykwasów Hydroksykwasy – (dwufunkcyjne) pochodne węglowodorów zawierających w cząsteczkach dwie grupy funkcyjne: karboksylową (– COOH) i hydroksylową (– OH) Hydroksykwasy monokarboksylowe HO - CH2 – COOH kwas hydroksyetanowy (hydroksyoctowy) 3CH3 – 2CH – 1COOH kwas 2-hydroksypropanowy | (mlekowy) OH HO - 3CH2 – 2CH2 – 1COOH kwas 3-hydroksypropanowy 4CH3 – 3CH2 – 2CH – 1COOH kwas 2-hydroksybutanowy | 4CH3 – 3CH – 2CH2 – 1COOH kwas 3-hydroksybutanowy HO – 4CH2 – 3CH2 – 2CH2 – 1COOH kwas 4-hydroksybutanowy

Budowa hydroksykwasów cd Hydroksykwasy dikarboksylowe HOOC – CH2 – CH – COOH kwas hydroksybutanodiowy | (jabłkowy) OH HOO1C – 2CH – 3CH – 4COOH kwas 3,4-dihydroksybutanodiowy | | (winowy) OH OH Hydroksykwasy trikarboksylowe OH kwas 3-hydroksy-3-karboksypentanotriowy | (cytrynowy) HOO5C – 4CH2 – 3C – 2CH2 – 1COOH | COOH

Rodzaje izomerii hydroksykwasów – izomery kwasu hydroksybutanowego Izomeria pozycyjna 4CH3 – 3CH2 – 2CH – 1COOH kwas 2-hydroksybutanowy | OH 4CH3 – 3CH – 2CH2 – 1COOH kwas 3-hydroksybutanowy HO – 4CH2 – 3CH2 – 2CH2 – 1COOH kwas 4-hydroksybutanowy Izomeria szkieletowa (łańcuchowa) HO – 3CH2 – 2CH– 1COOH kwas 3-hydroksy-2-metylopropanowy CH3

Izomeria optyczna Izomeria optyczna jest rodzajem izomerii geometrycznej (przestrzennej) – związki posiadające asymetryczny (chiralny [*] – cztery różne podstawniki) atom węgla mają zdolność skręcania światła spolaryzowanego – są substancjami optycznie czynnymi . Cząsteczka kwasu mlekowego posiada dwa izomery optyczne ( parę enancjomerów ) będące lustrzanymi odbiciami. COOH HOOC | | *C ….. OH HO …..*C H3C CH3 H H Kw. D-(-) -mlekowy L-(+)-mlekowy

Izomeria optyczna cd Kwas L-(+)-mlekowy jest prawoskrętny, powstaje w mięśniach z glikogenu w wyniku fermentacji mlekowej na skutek niedotlenia w trakcie dużego wysiłku fizycznego. Powoduje uczucie zmęczenia i bóle mięśni – kłucie. Kwas D-(-)-mlekowy jest lewoskrętny, powstaje w procesie fermentacji katalizowanej przez bakterie – Bacillus acidi laevolactici – w trakcie kwaśnienia mleka, kwaszenia kapusty, ogórków. Otrzymywany syntetycznie kwas mlekowy jest mieszaniną racemiczną – racematem (racemat zawiera obie formy w stężeniach równomolowych, przez co jest optycznie nieczynny).

Otrzymywanie hydroksykwasów Częściowe utlenienie dioli (alkoholi dihydroksylowych) CH3–CH–CH2 –OH + 2[O]  CH3–CH–COOH + H2O | | OH OH propano-1,2-diol kwas 2-hydroksypropanowy Utlenienie kwasów aromatycznych COOH COOH OH + H2O2  + H2O kwas benzoesowy kwas salicylowy

Otrzymywanie hydroksykwasów cd Hydroliza halogenopochodnych kwasów karboksylowych w środowisku zasadowym CH2Cl – COOH + NaOH  HO – CH2-COOH + NaCl kwas chloroetanowy kwas hydroksyetanowy Hydratacja (uwodnienie) nienasyconych kwasów karboksylowych CH2 = CH – COOH + H-OH  OH- CH2 – CH2 – COOH Kwas propenowy kwas 3-hydroksypropanowy Uwaga: jeżeli atom węgla z wiązaniem podwójnym jest połączony z grupą karboksylową, to reakcja addycji wody przebiega niezgodnie z regułą Markownikowa.

Właściwości fizyczne hydroksykwasów Hydroksykwasy monokarboksylowe są bezbarwnymi lepkimi cieczami lub ciałami stałymi, natomiast dikarboksylowe to ciała stałe, krystaliczne lepiej rozpuszczalne w wodzie niż odpowiednie kwasy karboksylowe. Obecność grup hydroksylowych powoduje powstawanie wiązań wodorowych między cząsteczkami i powstawanie asocjatów, a tym samym podwyższenie temp. topnienia i wrzenia. Zdolność tworzenia wiązań wodorowych z cząsteczkami wody wpływa na ich dobrą rozpuszczalność w wodzie

Zastosowanie hydroksykwasów Kwas mlekowy – stosowany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, skórzanym. Kwas cytrynowy – stosowany w przemyśle spożywczym, skórzanym i tekstylnym. Kwas salicylowy – substancja stała, krystaliczna, w zimnej wodzie słabo rozpuszczalna, dobrze rozpuszcza się w wodzie gorącej i etanolu, reaguje (tak jak fenol) z jonami Fe3+ dając filetowo-granatowy związek kompleksowy, stosuje się do produkcji barwników, farmaceutyków ( leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, przeciwgruźlicze, dezynfekujących) oraz środków zapachowych i konserwacyjnych

Właściwości chemiczne hydroksykwasów Hydroksykwasy wykazują silniejsze właściwości kwasowe niż odpowiednie kwasy karboksylowe, wchodzą w typowe reakcje dla kwasów hydroksylowych – tworzą sole, alkoholany, estry amidy: Reakcja z zasadami: CH3–CH(OH)–COOH + NaOH  CH3-CH(OH)-COONa+H2O kwas mlekowy mleczan sodu Reakcja z aktywnymi metalami CH3 – CH – COOH + 2Na  CH3 – CH – COONa + H2 | | OH ONa kwas mlekowy (sól będąca jednocześnie alkoholanem i solą kwasu karboksylowego) Reakcja z alkoholami (reakcje estryfikacji w obecności H+) CH3–CH(OH) – COOH + HO-CH3  CH3-CH(OH)-CO-O-CH3 + H2O kwas mlekowy metanol mleczan metylu

Właściwości chemiczne hydroksykwasów cd Dehydratacja międzycząsteczkowa  laktyd O // H3C O H3C – CH – C \ / \ | \ H - C C = O O H O H  | | + 2H2O H O O H C C – CH3 \ | // \ / C – CH – CH3 O O // O temp. kwas mlekowy + kwas mlekowy  laktyd kwasu mlekowego

Właściwości chemiczne hydroksykwasów cd Dehydratacja wewnątrzcząsteczkowa – estryfikacja wewnątrzcząsteczkowa  lakton O // H2C - CH2 CH2 – CH2 – CH2 – C  / \ | \ H2C C = O + H2O O H OH \ / kwas 4-hydroksybutanowy lakton Dehydratacja 3-hydroksykwasów  nienasycony kwas karboksylowy H2C – CH – COOH  H2C = CH – COOH + H2O | | OH H kwas 2-hydroksypropanowy  kwas propenowy