Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Advertisements

Profilaktyka antyalkoholowa No promil No problem.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
Podstawa zdrowia dzieci. Formuła zachowania zdrowia dziecka składa się z jego harmonijnego wzrostu i rozwoju organizmu. Firma Vision opracowała serię.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.
Rodzaje upraw pomidorów: Hodowanie pomidorów w szklarniach Hodowanie pomidorów w gruncie Hodowanie pomidorów w doniczkach Hodowanie pomidorów,,do góry.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Program Przedszkolnej Edukacji Antytytoniowej „Czyste powietrze wokół nas”
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Nordic Walking Przygotowała: Małgorzata Kurek. Co to jest Nordic Walking? Nordic Walking jest ciekawą i przyjemną formą odpoczynku. Polega on na marszu.
Czyli często nieuzasadniony strach.
CZAS NA ZDROWIE.
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DARY SYBERII DLA ZDROWEGO UŚMIECHU. UŚMIECH – jest najważniejszym elementem w kontaktach międzyludzkich i jest wizytówką współczesnego człowieka!
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
DOPALACZE mswia.gov.p l. Co to są dopalacze? Grupa różnych substancji lub ich mieszanek o rzekomym lub faktycznym działaniu psychoaktywnym, nie znajdujących.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
PROMIENIOWANIE UV - niekorzystne działanie na skórę Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
Depresja jest stanem charakteryzującym się długotrwale obniżonym nastrojem oraz szeregiem innych objawów psychicznych i somatycznych.
Dzieci i szkolnictwo w Mali. Warunki życia dzieci Jednym z największych problemów w kraju jest bardzo wysoki współczynnik umieralności dzieci do 5. roku.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
UZALEŻNIENIA STRZEŻ SIĘ!. UZALEŻNIENIE NABYTY STAN ZABURZENIA ZDROWIA PSYCHICZNEGO ALBO FIZYCZNEGO, KTÓRY CHARAKTERYZUJE SIĘ OKRESOWYM LUB STAŁYM PRZYMUSEM.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Budowa chemiczna organizmów
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Mgr Grzegorz Sudoł AWF KRAKÓW BRĄZOWY MEDALISTA Mistrzostw Świata SREBRNY MEDALISTA Mistrzostw Europy.
LEKKI PLECAK. - droga do szkoły i (do wiedzy) nie musi być ciężka. Dbaj o to aby Twój plecak był jak najlżejszy - Ile waży Twój plecak ? Lżejszy plecak.
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Żelazo.
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
Cukrzyca typu 1.
Witaminy.
Zapis prezentacji:

Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka

WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci, reguluje aktywność tkanki kostnej w tym zębów, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, warunkuje rozwój komórek rozrodczych, czynnik wzrostu - zwłaszcza u dzieci, udział w odbieraniu bodźców wzrokowych. Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci, reguluje aktywność tkanki kostnej w tym zębów, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, warunkuje rozwój komórek rozrodczych, czynnik wzrostu - zwłaszcza u dzieci, udział w odbieraniu bodźców wzrokowych.

Źródła witaminy A Tran Wątroba wołowa Wątroba drobiowa Marchew Natka pietruszki Masło Szpinak Dynia Jajko Sałata Pomidor Tran Wątroba wołowa Wątroba drobiowa Marchew Natka pietruszki Masło Szpinak Dynia Jajko Sałata Pomidor

Pamiętajmy o tym, aby spożywać witaminy w odpowiedniej ilości ! Niedobór witaminy A Najczęstszymi problemami związanymi z niedoborem witaminy A są: problemy ze skórą i naskórkiem (kruche paznokcie, łuszczyca, rogowacenie dłoni i stóp, wysypki), problemy z włosami (suche, łamliwe włosy, łysienie plackowate), problemy ze wzrokiem (pogorszenie wzroku, kurza ślepota - ślepota zmierzchowa), porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny, zahamowanie wzrostu u dzieci. Niedobór witaminy A Najczęstszymi problemami związanymi z niedoborem witaminy A są: problemy ze skórą i naskórkiem (kruche paznokcie, łuszczyca, rogowacenie dłoni i stóp, wysypki), problemy z włosami (suche, łamliwe włosy, łysienie plackowate), problemy ze wzrokiem (pogorszenie wzroku, kurza ślepota - ślepota zmierzchowa), porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny, zahamowanie wzrostu u dzieci. Przedawkowanie witaminy A W przypadku nadmiernego spożywania witamy przez dłuższy czas mogą wystąpić zatrucia przewlekłe. Na początku zbyt duża ilości witaminy A w organizmie objawia się: drażliwością, zmniejszonym apetytem, swędzeniem, Przedawkowanie witaminy A W przypadku nadmiernego spożywania witamy przez dłuższy czas mogą wystąpić zatrucia przewlekłe. Na początku zbyt duża ilości witaminy A w organizmie objawia się: drażliwością, zmniejszonym apetytem, swędzeniem,

WITAMINA Funkcje witaminy B wspomagają układ nerwowy, wpływają na pracę układu krwionośnego, uczestniczą w procesach utleniania, działają pozytywnie na samopoczucie, Funkcje witaminy B wspomagają układ nerwowy, wpływają na pracę układu krwionośnego, uczestniczą w procesach utleniania, działają pozytywnie na samopoczucie,

Źródła witaminy B

WITAMINA Funkcje witaminy C zwiększa odporność organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania), wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Funkcje witaminy C zwiększa odporność organizmu (mniejsze ryzyko przeziębień i krótszy czas ich trwania), wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu (służy do produkcji tkanki łącznej), przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków czy krwawienia z dziąseł, odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu, poprawia przyswajalność żelaza, uczestniczy w regeneracji witaminy E, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi.

Ważna odpowiednia ilość Niedobór witaminy C Najpoważniejszym zagrożeniem związanym z brakiem witaminy C w organizmie jest szkorbut. Ze szkorbutem wiążą się zaburzenia w pracy układu krwionośnego, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, obrzęk i krwawienie z dziąseł. Możliwe jest również wypadanie zębów. Na szczęście szkorbut związany jest z długotrwałym (około 70 dniowym) brakiem witaminy C w organizmie. Co jest raczej niemożliwe przy stałym dostępie do pokarmu w tym warzyw i owoców. Inne zaburzenia związane z brakiem witaminy C to: zaburzenia w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie się ran, zmniejszona odporność na infekcje (częstsze i dłuższe przeziębienia), bóle mięśniowe i stawowe, zmęczenie, apatia, brak apetytu, schorzenia żołądka i zapalenie błony śluzowej. Niedobór witaminy C Najpoważniejszym zagrożeniem związanym z brakiem witaminy C w organizmie jest szkorbut. Ze szkorbutem wiążą się zaburzenia w pracy układu krwionośnego, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, obrzęk i krwawienie z dziąseł. Możliwe jest również wypadanie zębów. Na szczęście szkorbut związany jest z długotrwałym (około 70 dniowym) brakiem witaminy C w organizmie. Co jest raczej niemożliwe przy stałym dostępie do pokarmu w tym warzyw i owoców. Inne zaburzenia związane z brakiem witaminy C to: zaburzenia w produkcji kolagenu, co przekłada się na wolniejsze gojenie się ran, zmniejszona odporność na infekcje (częstsze i dłuższe przeziębienia), bóle mięśniowe i stawowe, zmęczenie, apatia, brak apetytu, schorzenia żołądka i zapalenie błony śluzowej. Nadmiar witaminy C Witamina C nie jest toksyczna, jednak jej nadmiar może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Może też wywołać dolegliwości żołądkowe, nudności i wymioty, biegunkę czy wysypkę na skórze. Najczęściej jednak nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem. Nadmiar witaminy C Witamina C nie jest toksyczna, jednak jej nadmiar może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Może też wywołać dolegliwości żołądkowe, nudności i wymioty, biegunkę czy wysypkę na skórze. Najczęściej jednak nadmiar witaminy C wydalany jest z moczem.

Źródła witaminy C Czarna porzeczka Papryka Brukselka Kalafior Szpinak Truskawki Kapusta czerwona Cytryny Pomarańcze Pomidory Kapusta kwaszona Czarna porzeczka Papryka Brukselka Kalafior Szpinak Truskawki Kapusta czerwona Cytryny Pomarańcze Pomidory Kapusta kwaszona

WITAMINA D Funkcje witaminy D wpływa na mineralizację kości i funkcjonowanie układu kostnego, decydując o właściwym stanie kostek ucha wewnętrznego, działa na komórki szpiku kostnego, odpowiada za gęstość i stan uzębienia, reguluje gospodarkę wapniowo - fosfornową, reguluje wydzielanie insuliny i wpływa na poziom cukru we krwi, działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu nowotworów – korzystnie wpływa na układ nerwowy, skurcze mięśni i serca. Funkcje witaminy D wpływa na mineralizację kości i funkcjonowanie układu kostnego, decydując o właściwym stanie kostek ucha wewnętrznego, działa na komórki szpiku kostnego, odpowiada za gęstość i stan uzębienia, reguluje gospodarkę wapniowo - fosfornową, reguluje wydzielanie insuliny i wpływa na poziom cukru we krwi, działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu nowotworów – korzystnie wpływa na układ nerwowy, skurcze mięśni i serca.

WARTO WIEDZIEĆ Niedobór witaminy D Niedobór witaminy D w organizmie może być spowodowany zbyt niskim jej spożyciem połączonym z małą ekspozycją na działanie promieni słonecznych (UVB). Skutki niedoboru witaminy D w organizmie to: ogólne osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności, osłabienie i wypadanie zębów, stany zapalne skóry, zapalenie spojówek, wzrost ryzyka powstania komórek nowotworowych, dysfunkcje układu nerwowego i mięśniowego, u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę, u osób dorosłych może prowadzić do odwapnienia i rozmiękczenia kości, u osób w podeszłym wieku przyczynia się do powstania osteoporozy, Niedobór witaminy D Niedobór witaminy D w organizmie może być spowodowany zbyt niskim jej spożyciem połączonym z małą ekspozycją na działanie promieni słonecznych (UVB). Skutki niedoboru witaminy D w organizmie to: ogólne osłabienie organizmu i zmniejszenie odporności, osłabienie i wypadanie zębów, stany zapalne skóry, zapalenie spojówek, wzrost ryzyka powstania komórek nowotworowych, dysfunkcje układu nerwowego i mięśniowego, u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę, u osób dorosłych może prowadzić do odwapnienia i rozmiękczenia kości, u osób w podeszłym wieku przyczynia się do powstania osteoporozy, Nadmiar witaminy D Witamina D nie należy do witamin toksycznych dlatego rzadko mamy doczynienia z hiperwitaminozą. Do przedawkowania witaminy D dochodzi przy przekroczeniu 50 tys. IU na dobę, wtedy mogą się pojawić objawy typu: bóle głowy, brzucha, oczu, bóle szczęk, stawów i mięśni, osłabienie i szybkie męczenie się, nudności i wymioty, brak apetytu oraz utrata wagi ciała, biegunka, wzmożone oddawanie moczu, u dzieci opóźnienia w rozwoju psychomotorycznym. Nadmiar witaminy D Witamina D nie należy do witamin toksycznych dlatego rzadko mamy doczynienia z hiperwitaminozą. Do przedawkowania witaminy D dochodzi przy przekroczeniu 50 tys. IU na dobę, wtedy mogą się pojawić objawy typu: bóle głowy, brzucha, oczu, bóle szczęk, stawów i mięśni, osłabienie i szybkie męczenie się, nudności i wymioty, brak apetytu oraz utrata wagi ciała, biegunka, wzmożone oddawanie moczu, u dzieci opóźnienia w rozwoju psychomotorycznym.

ŹRÓDŁA WITAMINY D Tran Masło Jaja Żółty ser Tran Masło Jaja Żółty ser

MINERAŁY MIKROELEMENTY Magnez - najbardziej popularny pierwiastek Potas - składnik soli organizmu Wapń - niezbędny dla wzrostu Fosfor- składnik DNA i RNA Sód - utrzymuje potencjał błon komórkowych Chlor - dba o gospodarkę wodną Wanad - pomaga obniżyć ciśnienie krwi Magnez - najbardziej popularny pierwiastek Potas - składnik soli organizmu Wapń - niezbędny dla wzrostu Fosfor- składnik DNA i RNA Sód - utrzymuje potencjał błon komórkowych Chlor - dba o gospodarkę wodną Wanad - pomaga obniżyć ciśnienie krwi MAKROELEMENTY Chrom - reguluje poziom cholesterolu Żelazo - pomaga wytwarzać hemoglobinę Cynk - wpływa na rozwój płodu Jod - wspomaga pracę tarczycy Selen - wzmacnia układ odpornościowy Kobalt - pomaga w leczeniu nowotworów Chrom - reguluje poziom cholesterolu Żelazo - pomaga wytwarzać hemoglobinę Cynk - wpływa na rozwój płodu Jod - wspomaga pracę tarczycy Selen - wzmacnia układ odpornościowy Kobalt - pomaga w leczeniu nowotworów