Typy emulsji, Emulgatory Składniki kosmetyków, Działanie kosmetyków

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Mydła, środki czystości, kosmetyki oraz preparaty kosmetyczne.
Advertisements

Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Rodzaje środków czystości
Równowaga chemiczna - odwracalność reakcji chemicznych
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
CZERNIAK ZŁOŚLIWY.
Dodatki do żywności i substancje konserwujące
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Zasada zachowania energii
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Nanotechnologie Iwona Sikora Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, gr. 3.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Środki czystości i kosmetyki
Mechanika płynów. Prawo Pascala (dla cieczy nieściśliwej) ( ) Blaise Pascal Ciśnienie wywierane na ciecz rozchodzi się jednakowo we wszystkich.
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
Według Europejskiego Technicznego Biura Związków Zawodowych ds. ochrony zdrowia i bezpiecznej pracy.
ODŻYWIANIE. METABOLIZM Ogół wszystkich procesów chemicznych i fizycznych zachodzących w komórkach. Metabolizm = anabolizm( synteza) + katabolizm ( rozkład)
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Dlaczego boimy się promieniotwórczości?
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Podstawowe pojęcia termodynamiki chemicznej -Układ i otoczenie, składniki otoczenia -Podział układów, fazy układu, parametry stanu układu, funkcja stanu,
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Właściwości fizyczne: nie przewodzi prądu (czysta bez żadnych zanieczyszczeń), ma dłużą pojemność cieplną tzw. może magazynować ciepło, ma dłużą pojemność.
CHOROBY PASOŻYTNICZE SKÓRY
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Autorzy: Kamil Kawecki IIB Piotr Kornacki IIB Piotr Niewiadomski IIB.
Wodorotlenki.
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Alkohole polihydroksylowe
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
PROMIENIOWANIE UV - niekorzystne działanie na skórę Pracownicy ds. Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.
- nie ma własnego kształtu, wlana do naczynia przybiera jego kształt, - ma swoją objętość, którą trudno jest zmienić tzn. są mało ściśliwe (zamarzając.
Nadleśnictwo w Złotym Potoku. Co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo – podstawowa jednostka gospodarcza i organizacyjna w strukturze Lasów Państwowych.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Alkohole jednowodorotlenowe i wielowodorotlenowe
Czy niemetale są użyteczne?
Własności elektryczne materii
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
-Występowanie i właściwości - Ważniejsze związki fosforu
Budowa chemiczna organizmów
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Dane o polskich palaczach: 9 milionów Polaków to nałogowi palacze. 57 proc. palaczy to mężczyźni. 54 proc. palaczy wypala papierosów dziennie.
Bezpieczne wakacje Pamiętaj, że brązowa skóra wcale nie jest zdrowa !!!
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Powietrze – substancja czy mieszania gazów? -Atmosfera -Składniki gazowe powietrza.
Co wiemy o innych składnikach powietrza?
Sorbenty teoria i praktyka stosowania w zabezpieczeniu na terenie zakładu bryg. mgr inż. Bogusław Dudek Główny specjalista KW PSP w Katowicach Brenna,
Jak oddychamy?.
Zasady zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Typy emulsji, Emulgatory Składniki kosmetyków, Działanie kosmetyków Emulsje i kosmetyki Typy emulsji, Emulgatory Składniki kosmetyków, Działanie kosmetyków

Emulsje Środki czystości i kosmetyki są mieszaninami przynajmniej dwóch substancji: rozpuszczalnika (faza rozpraszająca) i substancji rozpuszczanej (faza rozpraszana) W zależności od średnicy fazy rozpraszanej, mieszaniny dzieli się na (1nm = 10-9m) : roztwory właściwe (rzeczywiste): Ø < 1nm koloidy: 1nm ≥ Ø ≤ 200nm zawiesiny: Ø ≥ 200nm Większość kosmetyków należy do emulsji – rodzaj koloidu, czyli mieszaniny w której substancja nierozpuszczalna jest rozproszona w drugiej substancji z dodatkiem emulgatora, którego zadaniem jest utrzymanie trwałości emulsji

Emulgatory Emulgatory – substancje pośrednicząca miedzy substancją hydrofobową (nielubiącą wody, np. tłuszcz, nafta) a substancją hydrofilową (lubiącą wodę, np. alkohol) Emulgator – składa się z dwóch różnych fragmentów: hydrofilowego (powinowactwo do wody – związków o budowie polarnej) hydrofobowego (powinowactwo do substancji o budowie niepolarnej, np. tłuszcze, nafta) W emulsji, emulgator fragmentem hydrofilowym ustawia się w kierunku substancji polarnej a fragmentem hydrofobowym w kierunku substancji niepolarnej Emulgatorami mogą być mydła, detergenty, lecytna

Emulgatory - cd Ciecze będące składnikami emulsji wzajemnie się rozpraszają, jedna z cieczy jest rozproszona w drugiej cieczy w postaci kropelek Rodzaje emulsji: Emulgator Woda

Płyny dwufazowe i micelarne Płyn dwufazowy – składa się z dwóch faz: faza olejowa – zawiera olejki, których zadaniem jest rozpuszczenie u usunięcie składników kosmetyków do makijażu nierozpuszczalnych w wodzie (np. wodoodporne tusze do rzęs, cienie do powiek) faza wodna – zawiera składniki rozpuszczalne w wodzie (wyciągi roślinne, substancje nawilżające), zadaniem ich jest nawilżenie skóry płyn dwufazowy nie zawiera emulgatora, jest nietrwały i przed użyciem musi być wymieszany. Płyn micelarny – roztwór wodny substancji powierzchniowo czynnej, fragment hydrofobowy wnika w substancje wodoodporne będące składnikami kosmetyków do makijażu tworząc micele i je usuwa ze skóry

Składniki kosmetyków Kosmetyki – produkty przeznaczone do oczyszczania, upiększania i ochrony ciała przed czynnikami atmosferycznymi: promieniowanie słoneczne, wysuszające wiatry i niskie temperatury utrzymanie skóry w dobrym stanie aby mogła pełnić wszystkie biologiczne funkcje, tuszowanie zmian w skórze w wyniku procesu starzenia się organizmu Funkcje środki kosmetycznych: nawilżanie i natłuszczanie skóry, ochrona przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, skuteczność ich działania zależy od zdolności do wnikania do warstwy skóry właściwej.

Budowa skóry Ogólna powierzchnia skóry u człowieka wynosi 1,5-2 m2, a grubość 1,5-5 mm. Naskórek (jasnobrązowy obszar to tzw. warstwa zrogowaciała składająca się z martwych komórek). Żywa część naskórka: zawiera włókna białka – kolagenowe nadające skórze elastyczność i sprężystość, (ciemnobrązowa) jest nazywana warstwą Malpighiego lub warstwą rozrodczą, znajdują się tu melanocyty, które zawierają melaninę, czyli barwnik odpowiadający za kolor skóry. Tkanka podskórna: zbudowana głównie z komórek tłuszczowych

Działanie substancji w kosmetykach na skórę Substancje promieniochronne (filtry) – ochrona przed szkodliwym promieniowaniem uv (ultrafioletowe): chemiczne – pochłaniają cześć promieniowania uv: witaminy: C i E, fizyczne – rozpraszają lub odbijają część promieniowania uv: ZnO, TiO2 Substancje antybakteryjne – hamują rozwój baterii wywołujących podrażnienia skóry (wypryski) i powstawanie nieprzyjemnego zapachu skóry: S, Ag, H3BO3, ZnO Substancje złuszczające i polerujące – składniki past do zębów i peelingów: Ca3(PO4)2, Mg3(PO4)2, CaCO3, NaCl

Działanie substancji w kosmetykach na skórę - cd Substancje barwiące (barwniki) – składniki farb do włosów, szminek, pomadek, różów, cieni do powiek, lakierów do paznokci: C, Cu, Au, Al, ZnO, TiO2, naturalne barwniki roślinne (henna, sok z orzecha włoskiego juglan – składnik samoopalaczy) Substancje nawilżające – wnikają do skóry właściwej, zatrzymują wodę w tej warstwie: glicerol (gliceryna), sacharydy, aminokwasy Substancje konserwujące i antyoksydanty (przeciwutleniające) – utrzymanie składu kosmetyku przez określony czas, zapobieganie rozwojowi drobnoustrojów oraz utlenianiu się (jełczeniu) substancji tłuszczowych: kwas mrówkowy – HCOOH, kwas propionowy CH3-CH2-COOH , witamina E

Działanie substancji w kosmetykach na skórę - cd Substancje zapachowe – nadają określony bukiet zapachowy – dodatek do mydeł, perfum, wody toaletowe, wody kwiatowe, dezodoranty, środki czystości: naturalne – wyciągi w tkanek roślinnych: owoce cytrusowe, jabłka, olejki miętowe, różane, goździków, wydzielin zwierząt – ambra, piżmo, które są stosowane do utrwalenia zapachu syntetyczne – alkohole (heksan-1-ol), ketony, aldehydy, estry, węglowodory

Funkcje kosmetyków Funkcje Rodzaj kosmetyków Oczyszczające (środki higieny osobistej) Mydła, żele do kąpieli, Kremy i pianki do golenia i depilacji, Pasty do zębów, płyny do płukania ust, Dezodoranty i antyperspiranty Pielęgnacja i ochrona Preparaty nawilżające, natłuszczające i ujędrniające skórę, Kremy, żele i balsamy (na cellulit, rozstępy, piegi) Kremy z filtrem, Kremy ochraniające skórę w okresie mrozów Zapachowa Perfumy, wody kwiatowe i toaletowe, kolońskie Upiększające (kosmetyki do makijażu) Cienie do powiek, tusze do rzęs, szminki, lakiery do paznokci, Kosmetyki do makijażu permanentnego, Preparaty do układania włosów (żele, lakiery), Farby do włosów

Klasyfikacja składników kosmetyków Bazowe – rozpuszczalniki dla pozostałych składników (woda, etanol, tłuszcze, talk) Czynne (aktywne) – składniki warunkujące działanie kosmetyków Dodatkowe (pomocnicze) – umożliwiające uzyskanie zakładanej formy preparatu (np. emulgatory), utrzymujące trwałość i skład chemiczny (konserwujące i antyoksydanty), barwiące i nadające określony zapach.