Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie CEL GŁÓWNY
CELE SZCZEGÓŁOWE Pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka
Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywnieniem, odpowiednią jakością zdrowotną i aktywnością fizyczną
Dostarczanie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych
ADRESACI PROGRAMU Uczniowie szkół podstawowych (V-VI) Uczniowie szkół gimnazjalnych (I-III) Rodzice uczniów
UCZESTNICY PROGRAMU Dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna Władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych Pielęgniarki środowiska szkolnego
CZAS TRWANIA II EDYCJI Rok szkolny 2007/2008
ORGANIZATORZY PROGRAMU Stowarzyszenie “Polska Federacja Producentów Żywności” Główny Inspektorat Sanitarny
KOORDYNATORZY PROGRAMU Poziom szkolny- dyrekcja szkół Szkolni koordynatorzy Poziom wojewódzki-Anna Kulesza Poziom powiatowy- Zofia Lipka
PARTNERZY PROGRAMU Instytut Żywności i Żywienia Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Sportu Instytut Matki i Dziecka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie Miesiecznik “Lider”
MATERIAŁY I POMOCE DYDAKTYCZNE Materiały dla młodzieży i rodziców dotyczące zbilansowanej diety i znaczenia aktywności fizycznej
Poradnik dla szkolnych koordynatorów
Zalecenia dotyczące sprzedaży produktów spożywczych w obiekatch szkolnych Podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne dla pionu żywienia w szkołach
Plakat piramida zdrowia dla dzieci w wieku gimnazjalnym
Plakat piramida zdrowia
Interaktywna strona edukacyjna
TREŚCI PROGRAMOWE Żywienie młodzieży- zbilansowana dieta Rozkład posiłków w ciagu dnia i % dobowego zapotrzebowania na energię Dzienne zalecenia żywnieniowe dla młodzieży
Rola podstawowych składników odżywczych Zasady zdrowego żywnienia (10 zasad) Alternatywne sposoby żywnienia na przykładzie diety wegetariańskiej
Otyłość Nadwaga Niedobór masy ciała BMI Anoreksja, bulimia - pomoc specjalistyczna
Wybrane elementy edukacji konsmenckiej Prawa konsumenta Znakowanie etykiet z żywnością
Aktywnośc fizyczna Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia Pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży Test wydolności fizycznej (ćwiczenia) Test sprawności fizycznej (ćwiczenia)
Przykłady z omówieniem metodycznym: Ćwiczenia mięśni brzucha Ćwiczenie mięśni bioder Ćwiczenie mięśni grzbietu Ćwiczenia mięśni klatki piersiowej Ćwiczenia oddechowe Ćwiczenia utrzymania poprawnej postawy ciała Ćwiczenia marszu
METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: Doskonalenie szkolnych koordynatorów programu Wykonawcy: - PSSE - WSSE - reginalni i lokalni partnerzy Termin: XI-XII 2007
Dostarczenia materiałów do szkół Wykonawcy: -PSSE Termin -XI 2007
Prowadzenie działań edukacyjnych skierowanych do młodzieży i rodziców (konkursu na scenariusze zajęć i tworzenie prozdrowotnych warunków w szkołach). Realizacja programu w szkołach odbywania się metodą projektu. Wykonawcy: - nauczyciele szkolni - pielęgniarki środowiska szkolnego - eksperci z zewnątrz
Nadzorowanie i monitorowanie przebiegu programu Wykonawcy: - pracownicy pionu OZ i PZ Termin: -IX 2007-VI 2008
Dziękuję za uwagę!