Zastosowanie: - do wytwarzania artykułów przemysłowych - w przemyśle kosmetycznym - do produkcji aromatów do ciast - w przemyśle farmaceutycznym
ALKOHOL to środek odurzający, silnie wpływający na psychikę, funkcjonowanie organizmu i zachowanie człowieka.
Jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie jest piwo. Ten napój alkoholowy charakteryzuje się niską zawartością alkoholu, zazwyczaj ok. pięciu procent. Pozyskiwany jest w procesie fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż, najczęściej jęczmienia. Nie jest prawdą, że piwo uzyskuje się z procesu fermentacji chmielu, jak sądzi wielu. Chmiel nie ulega temu procesowi, jest tylko dodawany, jako jeden ze składników piwa, nadając mu charakterystyczny, gorzkawy smak. Istnieje wiele rodzajów piwa - ciemne, jasne, smakowe, niepasteryzowane, pszeniczne, a nawet bezalkoholowe.
Kolejnym alkoholem są wina, które dzieli się na białe, czerwone i różowe, które mogą być wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie – w zależności od ilości cukru. Oddzielną kategorię stanowią wina musujące, które można podzielić na szampany, wina szampańskie i najbardziej popularne wina musujące, potocznie zwane szampanami. Istnieją również wina wzmacniane mocniejszym alkoholem, np. porto czy sherry.
Wódka, to wysokoprocentowy napój alkoholowy, uzyskiwany w procesie destylacji. Co ciekawe sama nazwa tego alkoholu jest polska. Wódki dzieli się na czyste, gatunkowe - np. grappa, gin, ale też rum, whisky oraz bimber - bardzo często pędzony w domowym zaciszu na własny użytek. Wódkę produkuje się głównie z ziemniaków, zboża i buraków cukrowych.
Alkohol zmienia świadomość, nastrój, wpływa na sposób myślenia, mówienia, poruszania się. Jego działanie ma skutki krótko- i długoterminowe. Alkohol zakłóca funkcjonowanie komórek nerwowych i mózgu, Powoduje zaburzenia pamięci, utrudnia przypominanie sobie czegoś i zapamiętywanie nowych informacji, wywołuje zakłócenia równowagi, osłabia refleks, uniemożliwia koncentrację, utrudnia podejmowanie decyzji. Zakłóca działanie zmysłów - wzroku, słuchu, powonienia, smaku i dotyku, może nawet wywołać halucynacje.
Po alkoholu człowiek często robi rzeczy, których normalnie nigdy by nie zrobił, zakłóceniu ulega bowiem zdroworozsądkowa i moralna ocena rzeczywistości. Niektórzy po alkoholu wpadają w przygnębienie i depresję, inni przeciwnie - stają się podnieceni, a nawet agresywni. Nawet jeśli po niewielkiej ilości alkoholu młody człowiek poczuje się rozluźniony, to po jakimś czasie dobre samopoczucie przechodzi w oszołomienie i otępienie.
Według wywiadu przeprowadzonego przez dr med. Bohdana Tadeusza Woronowicza ludzie sięgają po alkohol: aby się lepiej odprężyć, aby się dobrze poczuć, aby złagodzić stresującą sytuację w domu, aby chronić się przed depresją (łagodzić jej objawy), aby się pobudzić, gdy się jest zmęczonym, aby złagodzić nudę, aby ugasić pragnienie, dlatego, że ktoś proponuje, ponieważ taki jest zwyczaj towarzyski, ponieważ alkohol pomaga zasnąć, aby uzyskać pozycję w grupie rówieśniczej, aby wyrazić bunt (przeciwko rodzicom, władzy itp.) aby się dobrze bawić, ponieważ alkohol smakuje (sic! - redakcja), aby złagodzić kaca, z powodu uzależnienia od alkoholu, aby wzmóc potencję, gdyby nie było co pić, to by się nie piło, z żadnego konkretnego powodu
- MÓZG uszkodzenie naczyń krwionośnych prowadzące do wylewu niszczenie komórek nerwowych prowadzące do obniżenia sprawności umysłowej i zaburzeń psychicznych
- SERCE arytmia nadciśnienie uszkodzenie mięśnia serca
- WĄTROBA stłuszczenie Stany zapalne uszkodzenie regulacji poziomy we krwi
- PRZEWÓD POKARMOWY nieżyt przełyku owrzodzenie dwunastnicy i żołądka stany zapalne trzustki uszkodzenie wchłaniania pokarmu w jelitach
A także: ZWIĘKSZONA PODATNOŚĆ NA CHOROBY AWITAMINOZA OBNIŻENIE SPRAWNOŚCI SEKSUALNEJ BEZPŁODNOŚĆ USZKODZENIE PŁODU
Objawy: Silna, natrętna potrzeba spożywania alkoholu (głód alkoholowy). Upośledzona zdolność kontrolowania picia alkoholu Picie alkoholu w celu złagodzenia albo zapobieżenia alkoholowemu zespołowi abstynencyjnemu oraz subiektywne poczucie skuteczności takiego postępowania. Zmieniona (najczęściej zwiększona) tolerancja alkoholu (ta sama dawka alkoholu nie przynosi oczekiwanego efektu, potrzeba spożywania większych dawek alkoholu dla wywołania oczekiwanego efektu). Postępujące zaniedbywanie alternatywnych do picia przyjemności, zachowań i zainteresowań. Picie alkoholu mimo oczywistej wiedzy o jego szczególnej szkodliwości dla zdrowia pijącego. Alkoholizm - zaburzenie polegające na utracie kontroli nad ilością spożywanego alkoholu.
Zaburzenia życia rodzinnego Problemy w kontaktach z ludźmi Problemy finansowe Przemoc wobec bliskich Problemy z prawem (karalność)
Źródła: - google.grafika - Wikipedia.org.pl - Zadane.pl - Ściąga.pl - Psychiatria.mp.pl - Inne.
Dziękujemy za uwagę ! Prezentację przygotowali: Patrycja Mrozowicz oraz Krystian Stefanik, kl. 3c.