Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Konkurs EKO-BIURO. Rok 2012 mija pod has ł em anga ż owania si ę naszej placówki w dzia ł ania skoncentrowane wokó ł promocji odnawialnych ź róde ł energii,
Advertisements

Bogactwa naturalne.
OKR Ę GOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE Dyrektor dr Zygmunt Adrianek.
Dofinansowanie zadań związanych z efektywnością energetyczną z uwzględnieniem OŹE ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Składniki odżywcze.
Wpływ rolnictwa na skażenie wód Polski Konferencja dla doradców Radom 12 czerwca
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Wykładnia art. 96 nowej ustawy o odpadach Danuta Binkowska WIOŚ POZNAŃ Poznań, 3 października 2013r.
Realizacja wspólnych przedsięwzięć Lasów Państwowych i samorządów współfinansowanych ze środków zewnętrznych w perspektywie kwiecień 2015.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
ZRÓWNOWAŻONE STOSOWANIE PESTYCYDÓW W ŚWIETLE DYREKTYWY 2009/128/WE Dr inż. Henryk Skórnicki.
 Najliczniejsza grupa związków organicznych złożonych jedynie z atomów węgla i wodoru,  Mogą być gazami, cieczami albo ciałami stałymi,  Dzielą się.
Budżet miasta Gdańska na rok 2004 Opracowanie Uchwały Nr XIX/553/04 RMG z dn. 24 stycznia 2004.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ DEMONSTRACYJNYCH NAD ZWALCZANIEM PATOGENÓW GLEBOWYCH W UPRAWIE WARZYW, PRZEPROWADZONYCH W RAMACH PROJEKTU LIFE W ROKU 2011 Czesław Ślusarski.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Budowa Instalacji Prosumenckich. Program prezentacji  Definicje  Instalacje prosumenckie – fotowoltaika i kolektory słoneczne  Doświadczenia, realizacje.
NADLEŚNICTWO CHEŁM HISTORIA. O nadleśnictwie Teren nadleśnictwa to około 21,6 tysięcy hektarów lasów. Wśród drzew bardzo ważnymi elementami składowymi.
Czy spalanie biomasy jest neutralne w kontekście CO 2 ? Wydział Przyrodniczo-Technologiczny Instytut Inżynierii Rolniczej Studenckie Koło Naukowe BioEnergia.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Plan Gospodarki Niskoemisyjnej Godów, 2015 Prezentacja w ramach przygotowania Planu Gospodarki Niskoemisyjnej dla Gminy Godów, realizowanego w ramach konkursu.
Perspektywy dla branży Hodowla zwierząt Struktura regionalna produkcji zwierzęcej w 2014 roku w tysiącach ton.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
EWALUACJA PROJEKTU WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIE J „Wyrównywanie dysproporcji w dostępie do przedszkoli dzieci z terenów wiejskich, w.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Katowicki Holding Węglowy S.A. Opracowanie technologii zgazowania węgla dla wysokoefektywnej produkcji paliw i energii elektrycznej 1.
Dr Piotr SZAJNER IERiGZ-PIB ul. Świętokrzyska Warszawa Tendencje w produkcji mleka w Polsce.
Ekoefektywność – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT Marta Bocianowska Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
GOSPODARKA ODPADAMI KOMUNALNYMI NA TERENIE GMINY MIASTO OŁAWA W ASPEKCIE UDZIAŁU GMINY W ZWIĄZKU MIĘDZYGMINNYM ŚLĘZA-OŁAWA (PODSUMOWANIE 2 LAT FUNKCJONOWANIA.
W razie awarii bardzo dotkliwie skaża środowisko stanowi doskonały cel ataków terrorystycznych Efekt Cieplarniany poprzez emisję do atmosfery dwutlenku.
Nitrowanie glikolu dietylowego przy zwiększeniu ilości wody pozwala na oddzielenie mieszaniny poreakcyjnej od produktu, zwiększa wydajność i zmniejsza.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
 PODSUMOWANIE PROJEKTU „POSTAW NA SŁOŃCE”. Energia konwencjonalna : ● - spalanie paliw kopalnych ● - promieniowanie pierwiastków Energia Odnawialna:
Gleba i inne odpady uzyskane podczas procesu oczyszczania buraków. Metody zagospodarowania, przepisy prawne.
Artur Szymon Michalski – Zastępca Prezesa Zarządu NFOŚiGW Warszawa Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Aktualna oferta finansowa.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Uwarunkowania innowacyjności kobiet w biznesie Ewa Lisowska Szkoła Główna Handlowa.
Badanie ewaluacyjne finansowane jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawko-Pomorskiego.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
Woda O tym, dlaczego powinniśmy ją oszczędzać Jan Stasiewicz, kl. II C.
Jakość wody w gospodarstwach rolnych, w świetle wyników monitoringu prowadzonego w ramach Programu Wieloletniego ITP Stefan Pietrzak Konferencja.
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Projekt procesowy otrzymywania Bisfenolu A Budzich Emilia, Dąbrowska Agnieszka, Głuszek Małgorzata, Korytkowska Katarzyna, Ufnalska Iwona Najniższa temperatura.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
ODDZIAŁYWANIE EKOLOGICZNEGO I INTEGROWANEGO SYSTEMU UPRAWY NA ZAWARTOŚĆ ŻELAZA, CYNKU I MANGANU W BULWACH ZIEMNIAKA 1Barbara Sawicka, 2Piotr Barbaś 1Pracowania.
Dlaczego przeszedłem na ekologiczną uprawę?
OKRĘGOWA STACJA CHEMICZNO-ROLNICZA GLIWICE
Nowoczesne metody zwiększenia produkcji biogazu z komunalnych osadów ściekowych Andrzej LEWICKI Poznań r.
Zasoby i zużycie wody w Polsce i NA ŚWIECIE
CYKORIA (Cichorium L.) xx Grupa xx, ekonomia III.
dr inż. Wojciech Czekała
Wskaźniki oceny jakości ścieków i metody ich określania
OPERACJA OGÓLNOPOLSKA
Promnice, Zameczek Myśliwski
3. WSTĘPNE WYNIKI OBLICZEŃ
Prof. Zygfryd Witkiewicz Wojskowa Akademia Techniczna
Osady ściekowe Osady ściekowe są produktem oczyszczania ścieków i powstają na skutek szeregu procesów fizycznych, fizyczno-chemicznych i biologicznych.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
„Polskie gospodarstwa rolnicze w pierwszych latach członkowstwa”
Zapis prezentacji:

Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa

Wykonawcy projektu: Instytut Ogrodnictwa – Zakład Uprawy i Nawożenia Warzyw, Skierniewice Instytut Technologii Eksploatacji PIB, Radom – Zakład Technik Włókienniczych, Łódź

Budżet Projekt realizowany z udziałem Instrumentu Finansowego LIFE+ Unii Europejskiej i dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Finansowanie z KE – 50% Dofinansowanie z NFOŚiGW -45% Środki własne - 5% Okres realizacji projektu: 01.01.2012 – 31.12.2014

Cel projektu Rolnictwo jest jednym z głównych źródeł zanieczyszczenia środowiska. Celem projektu jest redukcja zanieczyszczenia gleb i wody w rejonach intensywnej uprawy warzyw szklarniowych i polowych oraz rewitalizacja ekosystemu glebowego.

Uprawy szklarniowe Ograniczenie emisji składników mineralnych do gleby i wód gruntowych w otwartych bezglebowych systemach upraw szklarniowych Ograniczenie zanieczyszczenia środowiska odpadami z wełny mineralnej poprzez wykorzystanie naturalnych odpadów włóknistych do produkcji biodegradowalnych podłoży w bezglebowej uprawie warzyw w szklarniach i ograniczenie uprawy w wełnie mineralnej

Zawartość składników mineralnych w wodach drenarskich mg.dm-3 Zużycie pożywki i składników mineralnych w bezglebowej uprawie pomidora Zawartość składników mineralnych w wodach drenarskich mg.dm-3 Ilość pożywki M 3/ha Ilość czystego składn. t/ha Pożywka 10220,8 9,49 Przelew 3082,5 4,65 N-NO3 P K Ca Mg Na 439 76 522 402 121 36 Cl SO4 Fe Mn Cu Zn 17 583 3,51 0,61 0,38 2,60 Zawartość azotu azotanowego i potasu w wodach gruntowych

Podłoża biodegradowalne WBKT – wełna bawełna, kokos, trociny WBKP – wełna, bawełna, kokos, paździerze

Wpływ rodzaju podłoża na plon pomidorów odmiany Growdena F1 Rodzaj podłoża Plon kg.m-2 wczesny handlowy owoców dojrzałych ogólny WBKT 15,34 51,82 52,87 53,11 WBKP 14,87 49,96 50,86 51,20 Grodan-Grotop 13,77 51,71 52,55 52,92

Zagospodarowanie wód drenarskich poprzez Impregnowanie surowców organicznych Słoma Trociny

Ogólna zawartość składników mineralnych w podłożu po uprawie w % Zagospodarowanie pouprawowych podłoży biodegradowalnych Ogólna zawartość składników mineralnych w podłożu po uprawie w % N-ogólny P K Mg Ca 6,15% 0,87% 0,56% 0,3% 3,3% Fe Mn Cu Zn B 0,31% 0,03 0,012 0,05 0,003 rozdrobnione podłoże pouprawowe

Uprawy polowe Gleby ubogie w próchnicę o zawartości poniżej 2% stanowią od 40 do 72% gruntów rolnych Zawartość próchnicy w glebach na terenie naszego kraju spadła o około 40% i jest najniższa w UE Udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych (pH poniżej 5,5) sięga 47%

Nawozy roślinne w projekcie BIOREWIT Ekofert K – granulowany nawóz z suszu z koniczyny. Masa objętościowa – 604 g/1 L Ekofert L – granulowany nawóz z suszu z lucerny. Masa objętościowa – 703 g/L Możliwe i łatwe do stosowania przedwegetacyjnego i pogłównego

Mikroskładniki w mg/kg s.m. Średnia zawartość składników pokarmowych w roślinnych nawozach organicznych typu Ekofert Rodzaj nawozu Makroskładniki w % s.m. N P K Mg Ca Nawóz organiczny z koniczyny (Ekofert K) 3,13 0,19 3,03 0,29 1,47 Nawóz organiczny z lucerny (Ekofert L) 3,47 0,23 3,10 1,63 Mikroskładniki w mg/kg s.m. Fe Mn Cu Zn B 115,2 31,1 13,9 30,5 33,9 157,0 32,1 15,0 46,5 51,6

Dawki nawozów Ekofert K i Ekofert L stosowane w badaniach polowych Dawka N ogólnego (kg/ha) Dawka nawozu (t/ha) Gatunek warzywa w badaniach 60 2 Seler eko, ogórek eko 120 4 Cebula, kapusta, seler Ogórek eko, seler eko 180 6 240 8

Wpływ nawożenia nawozami Ekofert na plon handlowy selera i kapusty (2012)

Wpływ rodzaju i dawki nawozów Ekofert na plonowanie cebuli (2012)

Wpływ nawożenia selera nawozem Ekofert K na zawartość N-NO3 w glebie (mg/L)

Wpływ nawożenia selera nawozem Ekofert K na zawartość N-NO3 w glebie (mg/L)

Wpływ nawożenia selera nawozem Ekofert K na zawartość N-NO3 w warstwie gleby 60 – 90 cm

3. Biodegradowalne włókniny z dodatkiem suszu z roślin bobowatych

Makroskładniki w g/m2 włókniny Ilość składników pokarmowych wprowadzonych do włókniny z suchą masą roślin motylkowatych (g/1m2) Rodzaj włókniny Makroskładniki w g/m2 włókniny N P K Mg Ca Covelana - Covelana K (koniczyna) 0,31 0,02 0,30 0,03 0,15 Covelana L (lucerna) 0.35 0,16 Masa całkowita włóknin – około 200 g/m2; Masa suszu roślinnego około 100 g/m2

Wpływ ściółkowania gleby na plon handlowy selera i kapusty (2012)

Wpływ nawożenia i ściółkowania gleby na plonowanie selera w uprawie ekologicznej (Chwałowice) (nawozy Ekofert i włókniny Covelana)

Rola ściółki Covelana K w ograniczeniu zachwaszczenia uprawy selera

Wpływ ściółkowania uprawy selera na zawartość N-NO3 w glebie (mg/L)

Wpływ ściółkowania uprawy selera na zawartość N-NO3 w glebie (mg/L)

Wpływ ściółkowania uprawy selera na zawartość N-NO3 w glebie (mg/L)

wnioski Opracowane podłoża biodegradowalne posiadają dobre właściwości fizyko-chemiczne i mogą stanowić alternatywę dla wełny mineralnej w bezglebowych uprawach szklarniowych. Pouprawowe podłoża biodegradowalne mogą być wykorzystane jako nawozy organiczne do uprawy rozsad lub polowej uprawy. Zastosowanie granulatów nawozowych Ekofert K i Ekofert L, uzyskanych z preparowanej biomasy roślin motylkowatych, bogatej w związki azotowe (koniczyna, lucerna), miało korzystny wpływ na plonowanie warzyw (cebula, kapusta, ogórek, seler). Włókniny biodegradowalne z odpadowych surowców włókienniczych (Covelana) ograniczały znacząco zachwaszczenie upraw przez cały sezon wegetacyjny, co obniżyło koszty robocizny poniesione na odchwaszczanie. Łączne stosowanie włóknin Covelana i roślinnych nawozów organicznych Ekofert było zabiegiem bardzo korzystnym dla warzyw o wysokich wymaganiach pokarmowych, uprawianych z rozsady. Stosowane dawki nawozów organicznych nie miały wpływu na zanieczyszczenie wód gruntowych składnikami pokarmowymi wymywanymi w głąb profilu glebowego.

Dziękuję za uwagę