Dodatki do żywności i substancje konserwujące

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zapraszam na prezentację
Advertisements

Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Czy wiem, ile chemii jem?.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Twoja droga do raju!.  Kruchy biszkopt z karmelem, polany czekoladą, w dodatku niskokaloryczny!  Czy może istanieć coś lepszego? 
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Sole w kuchni.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Rodzaje środków czystości
Czyli chemiczne dodatki do żywności.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Domowy tradycyjny naturalny bez konserwantów bez barwników bez sztucznych słodzików wolny od GMO kontrola Inspekcji Handlowej.
„Jesteś tym co jesz” Jak rodzice mogą wpłynąć na racjonalne nawyki żywnieniowe swoich dzieci Opracowała: mgr inż. Joanna Wardęga.
Czyli kwasy w produktach spożywczych.
Substancje dodatkowe w żywności
KWASY Justyna Loryś.
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Nieodwracalny proces powodujący zmiany właściwości białek, polega na zniszczeniu wewnętrznej struktury białek. Denaturację białka spowodować mogą: podwyższona.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Chemia nieorganiczna Sole Nazwy i wzory soli. Kwasy przeciw zasadom.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Typy emulsji, Emulgatory Składniki kosmetyków, Działanie kosmetyków
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
występowanie w przyrodzie i zastosowanie
Środki czystości i kosmetyki
Przykłady i zastosowania soli
ETYKIETY WYNIKI KONTROLI. najta ń sza pó ł ka cenowa, kontrola IH
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
Stanisław Wawro, Radosław Gruska Politechnika Łódzka Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Instytut Chemicznej Technologii Żywności Zakład Cukrownictwa.
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego MINIPRZEDSIĘBIORSTWO „HandY” Healthy and Yummy Tomaszów Mazowiecki.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
Wyższe kwasy karboksylowe i mydła
CZAS NA ZDROWIE ! Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo V LO im. JPII Znajdziesz nas na
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
Twardość wody Twardość węglanowa (przemijająca)
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Wodorotlenki.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Alkohole polihydroksylowe
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
W RAMACH EUROPEJSKIEGO KODEKSU WALKI Z RAKIEM Wykonała: Katarzyna Węglarz.
 Cynk w przyrodzie występuje wyłącznie w formie związanej w postaci minerałów: - ZnS – blenda cynkowa, - ZnCO 3 – smitsonit  Otrzymywanie metalicznego.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
DODATKI DO ŻYWNOŚCI Kiełbasa. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0 PL CC BY-NC-ND 3.0 PL Brzoskwinie na straganie. autor: D. Stodolska, CC BY-NC-ND 3.0.
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
BARWY Wykonała: Oliwia Nowakowska.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Przechowywanie żywności
Drinki bezalkoholowe (mocktaile)
WYKŁAD
WSKAŹNIKI.
Kwasy karboksylowe.
WYKŁAD
Temat: Sporządzanie potraw z ryb duszonych i smażonych
Zapis prezentacji:

Dodatki do żywności i substancje konserwujące barwniki, antyoksydanty, substancje słodzące, aromaty, regulatory kwasowości, substancje zagęszczające i emulgatory substancje konserwujące

Podział dodatków do żywności Dodatki do żywności Naturalne Syntetyczne Identyczne z naturalnymi Sztuczne Otrzymane metodami fizycznymi z surowców naturalnych Otrzymane w procesach syntez chemicznych o tych samych właściwościach jak dodatki naturalne (występują w produktach naturalnych) Nie występują w stanie naturalnym Otrzymuje się wyłącznie w wyniku procesów chemicznych Chlorofil, betanina, karoten Estry o zapachu owoców, Aldehyd benzoesowy o zapachu migdałów Słodziki stosowane jako substytuty sacharydów (cukrów)

Symbole EWG dodatków (INS – International Numbering System) Przykłady Symbol Nazwa Funkcja technolog. E100 Kurkumina Barwnik E250 Azotan (III) sodu Substancja konserwująca E120 Koszenila E140 Chlorofil E260 Kwas octowy E162 Betanina E210 Kwas benzoesowy E301 Askorni- nan sodu Przeciwutleniacz E211 Benzoesan sodu E336 Winian potasu Regulator kwasowości E220 Tlenek siarki(IV) E621 Glutami-nian sodu Wzmacniacz smaku i zapachu

Barwniki Funkcje – nadanie lub przywrócenie barwy żywności Karoten (E160a) – barwnik pomarańczowo-żółty, barwnik pochodzenia roślinnego (występuje w owocach pomidora, dyni, korzeniach marchwi, rozpuszczalny w tłuszczach Koszenila (E120) – naturalny barwnik czerwony, otrzymywany wysuszonych i zmielonych owadów – czerwce kaktusowe Karmel (E105a) – naturalny barwnik brązowy, otrzymywany w wyniku termicznej obróbki sacharozy Chlorofil (E140) – naturalny barwnik zielony, otrzymywany z soku liści żyta, pokrzywy, szpinaku Kurkumina (E100) – naturalny barwnik żółty, otrzymywany z byliny kurkumy, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholu.

Przeciwutleniacze – antyoksydanty Antyoksydanty – substancje spowalniające procesy utleniania substancji zawartych w soku owoców, tłuszczów Witamina C (kwas askorbinowy) - E300 Kwas cytrynowy - E330 Kwas ortofosforowy(V) - E338 Askorbinian sodu - E301 Galusan propylu - E310 Galusan oktylu - E311 Galusan dodecylu - E312 Kwas izoaskorbinowy - E315 Izoaskorbinian sodu - E316

Substancje słodzące Syntetyczne substancje słodzące – zamiennik cukrów w produktach typu light: napoje, jogurty, lody, desery, słodycze Sacharyna – E954, 300-600 razy słodsza od sacharozy Aspartam – E951, 160-200 razy słodszy od sacharozy Acesulfam K – E950, 120-200 razy słodszy od sacharozy

Regulatory kwasowości Stosowane w celu zmiany kwasowości i zwiększenia trwałości produktów spożywczych Kwas etanowy – octowy E260: CH3-COOH Stosowany do produkcji paluszków rybnych, masła, margaryny, serów pleśniowych, przyprawy curry Octan wapnia E263 (CH3-COO)2Ca Produkcja deserów do bezpośredniego spożycia i ciast Kwas mlekowy E270 CH3-CH(OH)-COOH Produkcja przetworów mleka (sery), sałatki, sosy, napoje, przetworów z drobiu Kwas cytrynowy E330 HOOC-CH2-C(OH)(COOH) -CH2-COOH Stosowany w produkcji suszu owocowego, słodkich napojów Kwas winowy E334 HOOC-CH(OH)-CH(OH)-COOH Produkcja pieczywa, cukierków, dżemów, soków i win

Aromaty Przywrócenie aromatu (zapachu) i smaku produktom, które w wyniku obróbki utraciły naturalne walory smakowe i zapachowe na skutek utlenienia lub hydrolizy. Jako aromaty (w formie olejków lub esencji) stosuje się wyciągi olejowe i alkoholowe z organów roślinnych, lub substancje syntetyczne, lub ich mieszaniny: cytryl – owoce cytryny, limonen – owoce limonki migdałowy – nasiona migdałowca

Substancje zagęszczające i emulgatory Emulgatory (lecytyna otrzymywana z żółtek jaja kurzego) - utrzymuje trwałość emulsji O/W i W/O w produktach: lody, margaryny, masła roślinne, czekolada. Substancje zagęszczające – pochłaniają wodę i pęczniejąc powodują zwiększenie objętości produkty lub tworzą żele E406 - Agar - glony morskie Środek żelujący do słodyczy (galaretki, dżemy) E410 - Mączka chleba świętojańskiego – owoce Zagęszczacz do serków homogenizowanych i syropów E416 – Guma arabska – drzewo akacji senegalskiej Emulgator i zagęszczacz wyrobów cukierniczych E440 – pektyna – owoce Zagęszczacz do przetworów owocowych

Substancje konserwujące Substancje konserwujące hamują procesy psucia się żywności po przez ograniczenie rozwoju mikroorganizmów (chlorek sodu, sacharoza). E280 – roztwór kwasu propionowego (propanowego) CH3-CH2-COOH, stosowany do utrwalania pieczywa paczkowanego, wyrobów ciastkarskich, środek przeciw pleśniowy w paszach dla zwierząt. E210 – kwas benzoesowy C6H5-COOH i E211 – benzoesan sodu C6H5COONa hamuje rozwój drożdży i pleśni, stosowany w produkcji marynat, dżemów, soków i napoi orzeźwiających. Może podrażniać nabłonek żołądka i gardło, zakwaszać treść żołądkową.

Substancje konserwujące E260 – roztwór kwasu octowego (etanowego) CH3-COOH, hamuje rozwój drożdży i grzybów pleśniowych, bakterii, ponadto reguluje kwasowość potraw E250 – azotan(III) sodu NaNO2 , E249 – azotan(III) potasu KNO2 (sól peklowa), stosowana do peklowania mięs. E220 – tlenek siarki(IV) SO2 i E221 siarczan(IV) sodu –woda(1/7) Na2SO3∙7H2O, stosowany do produkcji win, suszu owoców i warzyw, musztardy, mrożonych frytek, może działać uczulająco i podrażniać przewód pokarmowy