Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Jak przygotować dietetyczne spaghetti ?
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
Zapiekanka z pstrąga na szpinaku
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
Książeczka kucharska:
Kulinarne smaki Francji
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Potrawy w Polsce 1.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Nie każdy wie, że istnieje kilkadziesiąt gatunków kwiatów, które nadają się do jedzenia. I nie są to jedynie kwiaty kalafiora. Kilka przydatnych porad Ogólna zasada - kwiaty warzyw i ziół można jeść bezpiecznie ale nie powinno się spożywać kwiatów oberżyny, papryki, pomidorów, szparagów i ziemniaków. Zawsze należy sprawdzić czy dany gatunek kwiatów nadaje się do jedzenia. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, nie jedzmy ich. Nie jedzmy kwiatów z bukietów zakupionych w kwiaciarniach. Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że były spryskiwane środkami chemicznymi, np. pestycydami. Pamiętajmy - niektóre kwiaty są trujące! Należą do nich m.in. azalie, barwinki, glicynie, hiacynty, hortensje, irysy, jaskry, konwalie, krokusy, lobelie, naparstnice, oleandry, rododendrony, wilce, zawilce, żonkile i kwiaty groszku ozdobnego.

ROBINIA AKACJOWA Robinia pseudoaccia Z kwiatostanów można robić herbatkę lub smażyć placuszki z ciastem naleśnikowym. Można je też jeść na surowo - mają słodkogroszkowy smak. Pozostałe części robinii są trujące.

Kwiatostany akacji w cieście: Zebrać całe grona kwiatowe, umyć i otrząsnąć. Do dwóch jajek dodać tyle mąki, wody, soli i cukru, aby powstało ciasto nieco tylko gęściejsze od naleśnikowego. Rozbić widelcem lub zmiksować, W zrobionym cieście maczać grona kwiatowe, trzymając je za ogonek i razem z ciastem układać je na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem. Placuszki z akacją: 4 żółtka utrzeć z 4 łyżeczkami cukru, dodać 8 łyżek mąki i 2-3 łyżki przegotowanego mleka. Na koniec dodać 4 białka ubite na pianę. Lekko wymieszać i dodawać stopniowo opłukane kwiaty akacji (pojedynczo w ilości około 2 szklanek). Po wymieszaniu wlewać ciasto łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron.

Akacja w cieście

Konfitura z akacji według M.Disslowej, autorki ksiązki „Jak gotować“, z początku XX wieku. Wziąć ½ kg kwiatu akacji, 1½kg cukru. „Świeżo zebrany kwiat akcji oczyścić z zielonych korzonków, zważyć, po czym włożyć z miałkim cukrem do kamiennej miski, ucierać wałkiem na masę, złożyć do słoja, obwiązać papierem. Używać do ciast, zwłaszcza z dodatkiem innej konfitury lub masy”.

Kwiatostan bzu czarnego można przyrządzić podobnie do kwiatostanu akacji. Uwaga! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik zwany sambunigryną. Podczas smażenia ulega ona rozkładowi i staje się nieszkodliwa.

Zupa z czarnego bzu (na 3-4 osoby), 4-5 baldachów z owocami, 1łyżka mąki ziemniaczanej, śmietana, cukier do smaku, Baldachy z owocami opłukać. Włożyć je do małej ilości wrzątku i po krótkim obgotowaniu przetrzeć przez sito.Dolać wody, dosłodzić do smaku.Zagotować. Dodać mąki ziemniaczanej rozmieszanej w kilku łyżkach zimnej wody i jeszcze raz zagotować. Po ostygnięciu można doprawić śmietaną i podawać na zimno lub na gorąco np z makaronem. Do zupy można dodać, na koniec, kawałki obgotowanych owoców np, gruszek, jabłek.

Fiołki - To przede wszystkim idealna dekoracja - nie tylko ciast i tortów, również sałatek, galaretek. Zawierają bardzo dużo wit.C (liście mają jej więcej niż wszelkie warzywa. Można dodawać je do sałatek). Mogą także stanowić składnik syropów, sosów sałatkowych oraz aromatyzowanych i owocowych herbat.

Syrop fiołkowy: 4 filiżanki kwiatów włóż do szklanego słoja i zalej wrzątkiem. Po 5 min. zakryj płótnem i odstaw na 48 godzin. Odcedź, zmierz ilość płynu i dodaj 2 filiżanki cukru na filiżankę naparu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 10 min. potem wlej do słoików. Do użytku nadaje się po tygodniu przechowywania w ciepłym miejscu.

Coctail fiołkowy: 2-3 kostki lodu, 2 łyżki stołowe syropu fiołkowego zalej wodą i zamieszaj.

Fiołki w cukrze : Ubij białko na sztywną pianę i rozprowadź pędzelkiem na kwiatach. Przy pomocy szczypiec obtocz każdy w drobnoziarnistym cukrze, strząśnij nadmiar, obtocz ponownie. Wysusz na pergaminie w temperaturze nie wyższej niż 90 st. C. Przechowuj w szczelnych słoikach, poszczególne warstwy oddzielone pergaminem. Są efektowną dekoracją (jadalną oczywiście).

Koniczyna biała (Trifolium repens L.) i Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) Kwiaty można dodawać do sałatek i surówek. Kwiaty koniczyny można przeznaczyć na orzeźwiającą herbatkę lub przyrządzać jak szpinak. Można też uzupełniać nimi nadzienie naleśników. W latach głodu w Irlandii kwiaty suszono i mielono na mąkę, którą "fałszowano" mąkę do wypiekanu chleba. Kwiaty i liście koniczyny nie mają własnego smaku ale są bardzo sycące z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.

STOKROTKA POSPOLITA (Bellis prennis) Kwiaty stokrotek pospolitych są idealnym dodatkiem do sałatek. Małe kwiatki dodaje się całe, z dużych obrywa się tylko płatki.

Stokrotki wykorzystuje się jako dodatek do zup, sałatek, past, omletów i zapiekanek. Ich kwiaty charakteryzują się smakiem o lekko miętowo-koniczynowej nucie. Ponadto można je stosować jako składnik omletów, past, zapiekanek oraz różnego rodzaju nadzienia. Napary ze stokrotki działają wykrztuśnie i leczą choroby skóry. Stokrotkami można także ozdabiać torty i słodkie desery.

SYROP STOKROTKOWY 250 g kwiatów stokrotki, pół cytryny, 40 g cukru, 3-4 szklanki wody. Kwiaty parzymy wrząca wodą, dodajemy do nich cząstki nie obranej cytryny i pozostawiamy aż puszczą sok. Następnego dnia sok odcedzamy przez płótno, słodzimy cukrem i podgrzewamy aż zgęstnieje.

Zupa grzybowa ze stokrotkami 1-1,2 l wywaru (także z kostki bulionowej), kilka suszonych grzybów, szczypta kminku, 1 łyżka kaszy manny, garść listków i kwiatów stokrotki, pęczek młodej cebuli (dymki) ze szczypiorem, sól, pieprz, szczypiorek, 4 jaja, 2 łyżki masła. Grzyby ugotować w wywarze razem z kminkiem. Gdy zmiękną, dodać kaszę mannę zarumienioną na suchej patelni i gotować 10 minut. Dodać wypłukane, drobno pokrajane stokrotki i zagotować. Zupę przyprawić drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na maśle jajecznicę. Posiekać dymkę razem ze szczypiorkiem. Nałożyć do głębokich talerzy po łyżce jajecznicy, posypać posiekaną dymką i na to wlać zupę ze stokrotek.

Zupa grzybowa ze stokrotkami

są bardzo delikatnymi kwiatami, najczęściej w kolorze fioletu, boczne i dolny – żółte. W kuchni wykorzystuje się kwiatki, które zbieramy od kwietnia do października. Dobrze komponują się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach, sałatkach owocowych, może być również zatopiony w kostkach lodu i podany do napoju Można nimi garnirować półmiski z deserami. Kwiaty mają delikatny, lekko słodki smak.

Kwiaty czosnku – mogą być doskonałym dodatkiem do pikantnych potraw. Kwiaty nadają daniom świeży, lekko czosnkowy smak.

Kwiaty szczypiorku - jego kwiaty podobnie, jak kwiaty czosnku, idealnie nadają się jako dodatek do pikantnych potraw. Mają lekko cebulowy smak.

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) nazywany błędnie mleczem. Młode kwiaty są pysznym dodatkiem do sałatek Po zebraniu, trzeba je szybko zjeść, ponieważ później nie nadają się już do spożycia. Kwiaty mniszka mają słodki smak, przypominający nieco miód. Wywar z gotowanych kwiatów mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy. Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie. Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów. Pąki kwiatowe bez nasady szypuły można blanszować lub obsmażaćw oleju. Można też zrobić z kwiatów puree

Spaghetti z mniszkiem lekarskim Składniki na 1 porcję: makaron spaghetti 1-2 garści nierozwiniętych koszyczków kwiatowych mniszka lekarskiego 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów 1 łyżka pasty sezamowej tahini gruba sól morska (1-2 szczypty) świeżo zmielony czarny pieprz 3-4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą (możemy delikatnie spryskać oliwą, żeby się nie posklejał). Koszyczki kwiatów mniszka oczyszczamy z listków i myjemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kwiaty. Smażymy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Solimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz pastę tahini, świeżo zmielony pieprz. Całość jeszcze chwilę przesmażamy. Przekładamy na talerz i od razu podajemy. Źródło; kolorowakuchnia

Wino z mniszka lekarskiego Przepis na około 4 litry wina: g płatków kwiatowych mniszka 0,45kg koncentratu winogronowego lub rodzynek 0,9kg cukru 15g kwasu cytrynowego lub winowego 1g taniny (zalecam najwyżej 0,5g) 2g pożywki drożdże winne woda do objętości 4 litrów Zbierz kwiatki, gdy są zupełnie dojrzałe. Użyj tylko żółtych płatków kwiatowych, nie używaj żadnych zielonych części. Włóż płatki do plastikowego sitka, zanurz w ciepłej wodzie, dodaj cukru. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Mieszaj baniakiem razy dziennie, tak by płatki kwiatów były ciągle zwilżone. Gdy fermentacja ma się ku końcowi, wyjmij z baniaka sitko z kwiatami i ściągnij wino znad osadu. Źródło;forum producentów alkoholi domowych

jokoretsina, oprac. na podst.WEBMe to you+Flowers...