OFERTA BADAŃ ZWIĄZANYCH Z INTELIGENTNYMI SPECJALIZACJAMI REGIONU Jacek Wawrzynowicz Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii Poznań, 26.04.2016.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Arkadiusz Wojciechowski
Advertisements

Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
Biogazownie rolnicze - podstawy prawne
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Uniwersytet Rzeszowski
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
POMCERT Pomorskie Centrum Badań i Technologii Środowiska Pomeranian Centre for Environmental Research & Technology Centrum Zaawansowanych Technologii POMORZE.
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
Energetyka słoneczna w Polsce i w Niemczech, r. Warszawa
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
POZYSKIWANIE FUNDUSZY UNIJNYCH PRZEZ MŚP
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM NA PRZYKŁADZIE
POLITECHNIKA CZĘSTOCHOWSKA
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Współpraca Polski z Bawarią Dynamiczny rozwój stosunków gospodarczych między Bawarią a Polską Wymiana handlowa w ,4 mld EUR (wzrost o 0,5 mld EUR)
Instalacja fermentacji odpadów organicznych
Sprawozdanie Wykorzystanie preparatu ProBio Emów do odwadniania
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
Dyrektor Departamentu Innowacji i Przemysłu
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
KONSULTACJE SPOŁECZNE
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
BIOPALIWA.
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
ODPADY A ŚRODOWISKO.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Kluczowe obszary badań – Uniwersytet Opolski Spotkanie Konsorcjum PROGRES 3 Opole,
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
NA INWESTYCJE W MLECZARSTWIE
Wydział Biologii i Biotechnologii
Katedra Inżynierii Produkcji
P ARK E FEKTYWNOŚCI E NERGETYCZNEJ IM. J ANA S ZCZEPANIKA R OMAN C IEPIELA P REZYDENT M IASTA T ARNOWA K RAKÓW, r.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Możliwości rozwoju Łódzko-Świętokrzyskiej Platformy Zaawansowanych Materiałów Budowlanych Założenia do badania współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.
ZAŁOŻENIA STRATEGII ZAOPATRZENIA W WODĘ WOJEWÓDZTWA ŚLĄSKIEGO dr Krzysztof Wrana – Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, Katedra Badań Strategicznych i.
Inteligentna Specjalizacja Nowoczesne rolnictwo i przetwórstwo spożywcze Kielce, 23 września 2015 r.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Dotacje unijne w praktyce
Możliwości pozyskania dofinansowania dla przedsiębiorców z Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój.
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
26 kwietnia 2016 r. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego Oferta w zakresie badań związanych z inteligentnymi specjalizacjami regionu.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
Zainwestujmy razem w środowisko Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Badania i analizy oraz rozwój technologii energetycznych Żanna.
Lubuska Rada Innowacji, Sulechów, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie Edukacja i działalność badawczo-rozwojowa dla innowacji.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Potencjał innowacyjny Dolnego Śląska i kluczowe kierunki prac B+R pobudzające rozwój innowacyjnej gospodarki w regionie Andrzej Kosiór Wicemarszałek Województwa.
Finansowanie projektów środowiskowych w perspektywie Kwiecień 2014.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
INTELIGENTE SPECJALIZACJE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO – charakterystyka obszarów IS dla projektów realizowanych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego.
Instytut Technologii Drewna Poznań, ul. Winiarska 1 tel.: (+48 61) fax: (+48 61)
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Paczków dnia r..
Jak wspierać transfer technologii
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
ROZWÓJ BAZY B+R POLITECHNIKI KOSZALIŃSKIEJ
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Studia II stopnia (magisterskie) rok akademicki 2018/2019
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Propozycje działań demonstracyjnych
Zapis prezentacji:

OFERTA BADAŃ ZWIĄZANYCH Z INTELIGENTNYMI SPECJALIZACJAMI REGIONU Jacek Wawrzynowicz Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii Poznań,

Misja CIiTT Wspomaganie rozwoju innowacyjnych i konkurencyjnych rozwiązań opracowywanych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz efektywny transfer utylitarnych wyników badań i prac rozwojowych do gospodarki oraz wspieranie rozwoju nowych firm.

Technologie w procesie komercjalizacji

Internetowa Baza Technologii Science2Business

Internetowa Sieć kompetencji

 W YDZIAŁ R OLNICTWA I B IOINŻYNIERI  W YDZIAŁ L EŚNY  W YDZIAŁ M EDYCYNY W ETERYNARYJNEJ I N AUK O Z WIERZĘTACH  W YDZIAŁ T ECHNOLOGII D REWNA  W YDZIAŁ O GRODNICTWA I A RCHITEKTURY K RAJOBRAZU  W YDZIAŁ N AUK O Ż YWNOŚCI I Ż YWIENIU  W YDZIAŁ I NŻYNIERII Ś RODOWISKA I G OSPODARKI P RZESTRZENNEJ  W YDZIAŁ E KONOMICZNO -S POŁECZNY

WYDZIAŁ ROLNICTWA I BIOINŻYNIERII Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Przetwarzanie odpadów żywnościowych i innych odpadów organicznych na energię i nawozy w zaawansowanych procesach fermentacji Energetyka i środowisko:  Wpływ stosowanych technologii przetwarzania osadów ściekowych i innych bioodpadów na rozkład i migrację zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych do żywności  Racjonalna gospodarka osadami ściekowymi w kierunku wytwarzania energii i odzysku metali ciężkich

WYDZIAŁ LEŚNY Logistyka i działalność morska:  System planowania przejazdów z określonym ładunkiem, uwzględniając warunki atmosferyczne czy dopuszczalną ładowności. Energetyka i środowisko:  Opracowanie specjalistycznych baz danych dla przemysłu energetycznego – możliwość lokalizacji elektrowni wiatrowych.  Narzędzie naziemnego skanowania drzewostanów - pozyskiwanie różnych parametrów inwentaryzacyjnych drzew i drzewostanów (np. szacowania biomasy).  Skaning laserowy drzewostanów – szacowanie biomasy leśnej i mierzenie opłacalności dla przemysłu

WYDZIAŁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ I NAUK O ZWIERZĘTACH Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt i poprawa jakości produktów pochodzenia zwierzęcego  Zwiększenie dostępności mikro-makroelementów oraz podstawowych składników pokarmowych przez zastosowanie procesów biotechnologicznych w poprawie wartości odżywczej źródeł białka  Realizacja zasady 4R (recycle-reduce-repair-reuse) podczas produkcji innowacyjnych materiałów paszowych  Wykorzystanie nowych technologii bio-recyklingu odpadów przemysłu rolno- spożywczego w produkcji zwierzęcej

WYDZIAŁ TECHNOLOGII DREWNA Nowoczesne materiały i technologie:  Biotworzywa na bazie ligniny i celulozy dla przemysłu budowlanego i samochodowego, produkowane z biomasy leśnej  Ekologiczne tworzywo sztuczne na bazie ligniny pozyskanej z przerobu drewna gatunków szybkorosnących  Nowoczesne, bioprzyjazne środki ochrony drewna i materiałów drewnopochodnych przed ogniem i korozją biologiczną  Rozwiązania zwiększające wykorzystanie auksetyków, biomateriałów pasywnych akustycznie, drewna i papieru w konstrukcjach mebli optymalizujących ich masę i trwałość użytkowania

WYDZIAŁ TECHNOLOGII DREWNA Nowoczesne materiały i technologie:  Nowe energooszczędne metody i technologie pozyskania, przetwarzania oraz obróbki biosurowców z odpadów i/lub recyklingu przyjaznych do zintegrowanego projektowania i wytwarzania personalizowanych mebli i artykułów wyposażenia wnętrz  Antropotechniczne i biomechaniczne aspekty projektowania oraz konstruowania z regionalnych surowców i komponentów, mebli personalizowanych dla lokalnych użytkowników w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz 65+, korzystnie wpływających na ich stan zdrowia

WYDZIAŁ OGRODNICTWA I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Opracowanie wydajnej technologii produkcji grzybów leczniczych  Badania nad modyfikacją procesu kiełkowania roślin jadalnych w celu pozyskiwania substancji o charakterze prozdrowotnym  Wykorzystanie markerów stresu do oceny zaburzeń fizjologicznych oraz zanieczyszczeń metalami ciężkimi roślin i produktów spożywczych

WYDZIAŁ OGRODNICTWA I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Wykorzystanie bioinduktorów w podnoszeniu odporności roślin uprawnych na patogeny  Zastosowanie mikoryzy w produkcji drzew, krzewów owocowych i ozdobnych w celu ograniczenia stosowania środków ochrony roślin  Zastosowanie substancji pochodzenia naturalnego w ochronie roślin rolniczych i ogrodniczych przed chorobami

WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  34 technologie produkcji żywności prozdrowotnej (nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie)  Innowacyjne produkty mleczne o zaprojektowanej ilości składników bioaktywnych spełniających wymagania żywności prozdrowotnej  6 technologii związanych z wykorzystaniem odpadowego glicerolu  Opracowanie innowacyjnych technologii wytwarzania biopreparatów probiotycznych, prebiotycznych i synbiotycznych przeznaczonych do wytwarzania żywności funkcjonalnej

WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Opracowanie innowacyjnych, prozdrowotnych produktów owocowych i warzywnych (z uwzględnieniem produktów typu „ready-to-eat”), opartych na funkcjonalności surowca i dodanych składników, przy wykorzystaniu nowych technik przetwarzania  Doskonalenie technologii produkcji wyrobów owocowych i warzywnych (m.in. suszy, mrożonek, soków, dżemów, produktów minimalnie przetworzonych) pod kątem zwiększenia ich potencjału prozdrowotnego

WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Modyfikacje metod izolacji ze środowiska szczepów mikroorganizmów o pożądanych cechach  Opracowanie innowacyjnych technologii pozyskiwania bioaktywnych peptydów na drodze biokonwersji wysokobiałkowych odpadów przemysłu spożywczego oraz ocena możliwości ich wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej  Opracowanie technologii utrwalania i przechowywania żywności prozdrowotnej zapewniających najwyższą trwałość substancji bioaktywnych Energetyka i środowisko:  Wykorzystanie wybranych roślin rekultywacyjnych do produkcji bioetanolu jako elementu innowacyjnej technologii bezodpadowej

WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Produkcja bioproduktów i zdrowej żywności oraz żywności funkcjonalnej - monitoring jakości środowiska agroekosystemów, ze szczególnym uwzględnieniem wody, powietrza i gleby  Bezpieczeństwo żywności - środowiskowe zagrożenia produkcji żywności - wykorzystanie bioindykacji w ocenie zagrożeń środowiska  Biogospodarka, w tym innowacyjne produkty naturalne - rolnictwo ekologiczne i alternatywne systemy produkcji rolniczej  Zagospodarowanie odpadów produkcyjnych i upcykling - rolnicze wykorzystanie odpadów, ścieków i osadów.  Gospodarka paliwowo-energetyczna oparta na agrobiomasie - uprawa roślin energetycznych

WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ ICT, usługi dla biznesu i sektory kreatywne:  Zintegrowane systemy usług publicznych (np. inteligentne systemy transportowe, energetyczne, oświetleniowe, gospodarki odpadami z wykorzystaniem Big Data, systemów zarządzania danymi, działania w obszarze Smart City)  Rolnicze zagospodarowanie odpadów, produkcja roślin energetycznych  Aplikacje i urządzenia poprawiające jakość życia indywidualnych obywateli, w tym aplikacje mobilne  Wspomaganie informatyczne działań związanych z kształtowaniem i ochroną środowiska, ochroną przeciwpowodziową  Nowe zastosowania, dedykowane produkty i usługi ICT dla innowacyjnych społeczności

WYDZIAŁ EKONOMICZNO-SPOŁECZNY Logistyka i działalność morska:  Opracowanie strategii logistycznych dla sektora agrobiznesu - bezpieczeństwo żywnościowe i ochrona środowiska ICT, usługi dla biznesu i sektory kreatywne:  Opracowanie zintegrowanego systemu analizy kosztów dla optymalizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwach rolnych  Integracja innowacyjnych regionalnych łańcuchów żywnościowych - opracowanie kanałów dystrybucji żywności - rozwiązania e-commerce Energetyka i środowisko:  Dobór i optymalizacja technologii produkcji roślin energetycznych na terenach przemysłowych - rekultywacja wraz z zagospodarowaniem odpadów z biomasy

WYDZIAŁ EKONOMICZNO-SPOŁECZNY Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność:  Modelowe technologie uprawy roślin na cele energetyczne  Odbudowa i rozwój krótkich łańcuchów marketingowych (sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw rolnych i powiązanie gospodarstw rolnych z lokalnym przemysłem rolno- spożywczym)  Wypracowanie optymalnych mechanizmów rozwoju rolnictwa ekologicznego – wspomaganie produkcji; nowoczesny marketing; innowacyjne łańcuchy żywności ekologicznej  Opracowanie instrumentów doradztwa oraz wsparcia zachowania i rozwoju produkcji trzody chlewnej

Dziękuję za uwagę Kolegium Rungego ul. Wojska Polskiego Poznań tel. (0)