OFERTA BADAŃ ZWIĄZANYCH Z INTELIGENTNYMI SPECJALIZACJAMI REGIONU Jacek Wawrzynowicz Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii Poznań,
Misja CIiTT Wspomaganie rozwoju innowacyjnych i konkurencyjnych rozwiązań opracowywanych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz efektywny transfer utylitarnych wyników badań i prac rozwojowych do gospodarki oraz wspieranie rozwoju nowych firm.
Technologie w procesie komercjalizacji
Internetowa Baza Technologii Science2Business
Internetowa Sieć kompetencji
W YDZIAŁ R OLNICTWA I B IOINŻYNIERI W YDZIAŁ L EŚNY W YDZIAŁ M EDYCYNY W ETERYNARYJNEJ I N AUK O Z WIERZĘTACH W YDZIAŁ T ECHNOLOGII D REWNA W YDZIAŁ O GRODNICTWA I A RCHITEKTURY K RAJOBRAZU W YDZIAŁ N AUK O Ż YWNOŚCI I Ż YWIENIU W YDZIAŁ I NŻYNIERII Ś RODOWISKA I G OSPODARKI P RZESTRZENNEJ W YDZIAŁ E KONOMICZNO -S POŁECZNY
WYDZIAŁ ROLNICTWA I BIOINŻYNIERII Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Przetwarzanie odpadów żywnościowych i innych odpadów organicznych na energię i nawozy w zaawansowanych procesach fermentacji Energetyka i środowisko: Wpływ stosowanych technologii przetwarzania osadów ściekowych i innych bioodpadów na rozkład i migrację zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych do żywności Racjonalna gospodarka osadami ściekowymi w kierunku wytwarzania energii i odzysku metali ciężkich
WYDZIAŁ LEŚNY Logistyka i działalność morska: System planowania przejazdów z określonym ładunkiem, uwzględniając warunki atmosferyczne czy dopuszczalną ładowności. Energetyka i środowisko: Opracowanie specjalistycznych baz danych dla przemysłu energetycznego – możliwość lokalizacji elektrowni wiatrowych. Narzędzie naziemnego skanowania drzewostanów - pozyskiwanie różnych parametrów inwentaryzacyjnych drzew i drzewostanów (np. szacowania biomasy). Skaning laserowy drzewostanów – szacowanie biomasy leśnej i mierzenie opłacalności dla przemysłu
WYDZIAŁ MEDYCYNY WETERYNARYJNEJ I NAUK O ZWIERZĘTACH Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt i poprawa jakości produktów pochodzenia zwierzęcego Zwiększenie dostępności mikro-makroelementów oraz podstawowych składników pokarmowych przez zastosowanie procesów biotechnologicznych w poprawie wartości odżywczej źródeł białka Realizacja zasady 4R (recycle-reduce-repair-reuse) podczas produkcji innowacyjnych materiałów paszowych Wykorzystanie nowych technologii bio-recyklingu odpadów przemysłu rolno- spożywczego w produkcji zwierzęcej
WYDZIAŁ TECHNOLOGII DREWNA Nowoczesne materiały i technologie: Biotworzywa na bazie ligniny i celulozy dla przemysłu budowlanego i samochodowego, produkowane z biomasy leśnej Ekologiczne tworzywo sztuczne na bazie ligniny pozyskanej z przerobu drewna gatunków szybkorosnących Nowoczesne, bioprzyjazne środki ochrony drewna i materiałów drewnopochodnych przed ogniem i korozją biologiczną Rozwiązania zwiększające wykorzystanie auksetyków, biomateriałów pasywnych akustycznie, drewna i papieru w konstrukcjach mebli optymalizujących ich masę i trwałość użytkowania
WYDZIAŁ TECHNOLOGII DREWNA Nowoczesne materiały i technologie: Nowe energooszczędne metody i technologie pozyskania, przetwarzania oraz obróbki biosurowców z odpadów i/lub recyklingu przyjaznych do zintegrowanego projektowania i wytwarzania personalizowanych mebli i artykułów wyposażenia wnętrz Antropotechniczne i biomechaniczne aspekty projektowania oraz konstruowania z regionalnych surowców i komponentów, mebli personalizowanych dla lokalnych użytkowników w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz 65+, korzystnie wpływających na ich stan zdrowia
WYDZIAŁ OGRODNICTWA I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Opracowanie wydajnej technologii produkcji grzybów leczniczych Badania nad modyfikacją procesu kiełkowania roślin jadalnych w celu pozyskiwania substancji o charakterze prozdrowotnym Wykorzystanie markerów stresu do oceny zaburzeń fizjologicznych oraz zanieczyszczeń metalami ciężkimi roślin i produktów spożywczych
WYDZIAŁ OGRODNICTWA I ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Wykorzystanie bioinduktorów w podnoszeniu odporności roślin uprawnych na patogeny Zastosowanie mikoryzy w produkcji drzew, krzewów owocowych i ozdobnych w celu ograniczenia stosowania środków ochrony roślin Zastosowanie substancji pochodzenia naturalnego w ochronie roślin rolniczych i ogrodniczych przed chorobami
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: 34 technologie produkcji żywności prozdrowotnej (nieswoiste zapalenie jelit, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie) Innowacyjne produkty mleczne o zaprojektowanej ilości składników bioaktywnych spełniających wymagania żywności prozdrowotnej 6 technologii związanych z wykorzystaniem odpadowego glicerolu Opracowanie innowacyjnych technologii wytwarzania biopreparatów probiotycznych, prebiotycznych i synbiotycznych przeznaczonych do wytwarzania żywności funkcjonalnej
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Opracowanie innowacyjnych, prozdrowotnych produktów owocowych i warzywnych (z uwzględnieniem produktów typu „ready-to-eat”), opartych na funkcjonalności surowca i dodanych składników, przy wykorzystaniu nowych technik przetwarzania Doskonalenie technologii produkcji wyrobów owocowych i warzywnych (m.in. suszy, mrożonek, soków, dżemów, produktów minimalnie przetworzonych) pod kątem zwiększenia ich potencjału prozdrowotnego
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Modyfikacje metod izolacji ze środowiska szczepów mikroorganizmów o pożądanych cechach Opracowanie innowacyjnych technologii pozyskiwania bioaktywnych peptydów na drodze biokonwersji wysokobiałkowych odpadów przemysłu spożywczego oraz ocena możliwości ich wykorzystania w produkcji żywności funkcjonalnej Opracowanie technologii utrwalania i przechowywania żywności prozdrowotnej zapewniających najwyższą trwałość substancji bioaktywnych Energetyka i środowisko: Wykorzystanie wybranych roślin rekultywacyjnych do produkcji bioetanolu jako elementu innowacyjnej technologii bezodpadowej
WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Produkcja bioproduktów i zdrowej żywności oraz żywności funkcjonalnej - monitoring jakości środowiska agroekosystemów, ze szczególnym uwzględnieniem wody, powietrza i gleby Bezpieczeństwo żywności - środowiskowe zagrożenia produkcji żywności - wykorzystanie bioindykacji w ocenie zagrożeń środowiska Biogospodarka, w tym innowacyjne produkty naturalne - rolnictwo ekologiczne i alternatywne systemy produkcji rolniczej Zagospodarowanie odpadów produkcyjnych i upcykling - rolnicze wykorzystanie odpadów, ścieków i osadów. Gospodarka paliwowo-energetyczna oparta na agrobiomasie - uprawa roślin energetycznych
WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA I GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ ICT, usługi dla biznesu i sektory kreatywne: Zintegrowane systemy usług publicznych (np. inteligentne systemy transportowe, energetyczne, oświetleniowe, gospodarki odpadami z wykorzystaniem Big Data, systemów zarządzania danymi, działania w obszarze Smart City) Rolnicze zagospodarowanie odpadów, produkcja roślin energetycznych Aplikacje i urządzenia poprawiające jakość życia indywidualnych obywateli, w tym aplikacje mobilne Wspomaganie informatyczne działań związanych z kształtowaniem i ochroną środowiska, ochroną przeciwpowodziową Nowe zastosowania, dedykowane produkty i usługi ICT dla innowacyjnych społeczności
WYDZIAŁ EKONOMICZNO-SPOŁECZNY Logistyka i działalność morska: Opracowanie strategii logistycznych dla sektora agrobiznesu - bezpieczeństwo żywnościowe i ochrona środowiska ICT, usługi dla biznesu i sektory kreatywne: Opracowanie zintegrowanego systemu analizy kosztów dla optymalizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwach rolnych Integracja innowacyjnych regionalnych łańcuchów żywnościowych - opracowanie kanałów dystrybucji żywności - rozwiązania e-commerce Energetyka i środowisko: Dobór i optymalizacja technologii produkcji roślin energetycznych na terenach przemysłowych - rekultywacja wraz z zagospodarowaniem odpadów z biomasy
WYDZIAŁ EKONOMICZNO-SPOŁECZNY Biogospodarka (biosurowce), jakość życia i żywność: Modelowe technologie uprawy roślin na cele energetyczne Odbudowa i rozwój krótkich łańcuchów marketingowych (sprzedaż bezpośrednia z gospodarstw rolnych i powiązanie gospodarstw rolnych z lokalnym przemysłem rolno- spożywczym) Wypracowanie optymalnych mechanizmów rozwoju rolnictwa ekologicznego – wspomaganie produkcji; nowoczesny marketing; innowacyjne łańcuchy żywności ekologicznej Opracowanie instrumentów doradztwa oraz wsparcia zachowania i rozwoju produkcji trzody chlewnej
Dziękuję za uwagę Kolegium Rungego ul. Wojska Polskiego Poznań tel. (0)