Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Prowadzisz zdrowy tryb życia i odżywiania, gdy: -utrzymujesz prawidłową masę ciała; -nie palisz tytoniu -unikasz alkoholu Kiedy tryb życia i odżywiania jest „zdrowy”?
- jesteś aktywny fizycznie (co najmniej I godzinę wysiłku fizycznego dziennie, np. 1 godzina szybkiego spaceru ) oraz dodatkowo 1 godzina intensywnego wysiłku raz w tygodniu (np. pływanie, bieganie) -stosujesz odpowiednią dietę, tzn. taką, która pokrywa zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki pokarmowe oraz jest urozmaicona.
Jakie korzyści dla mojego zdrowia może mieć realizacja zdrowego trybu życia? -duże znaczenie dla ogólnej zdrowotnej i psychicznej kondycji -zapobieganie wielu chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu, cukrzyca i nowotwory złośliwe.
- staraj się jeść urozmaicone pożywienie i rozkładać je równomiernie w ciągu dnia (najlepiej 5 razy dzienni) -spożywaj g warzyw i owoców (świeże i mrożone) codziennie przez cały rok Jakie są wskazówki dotyczące prawidłowego żywienia?
-spożywaj w ciągu dnia g produktów zbożowych i innych produktów będących źródłem węglowodanów złożonych (najlepiej ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze -nie spożywaj źle przechowywanej żywności ( np. w temperaturze pokojowej, czy też wilgoci)
-ograniczaj spożycie mięsa czerwonego (wieprzowina, wołowina). Mięso białe jest zdrowsze. Wybieraj ryby chude i tłuste oraz drób. - ograniczaj spożycie tłustych produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Wybieraj oleje roślinne najlepiej olej rzepakowy, oliwę z oliwek. Co warto ograniczyć! Co warto ograniczyć!
Co warto ograniczyć? - ogranicz spożycie potraw i produktów solonych oraz używanie soli kuchennej (maksymalnie 1 płaska łyżeczka dziennie). - ogranicz się do spożycia jedynie okazjonalnie pieczonych, grillowanych i wędzonych ryby oraz mięs.
Których produktów bogatych w tłuszcz zwierzęcy i cholesterol należy szczególnie unikać? masło tłuszcze mięsa wędliny boczek słonina jajasmalec tłuste sery śmietana
Co oznacza prawidłowa masa ciała? Jak ją kontrolować? Prostym i polecanym przez Światową Organizacje Zdrowia (WHO) wskaźnikiem określającym masę ciała jest tzw. Body Mass Index (BMI), czyli wskaźnik masy ciała (w kg) do wzrostu w (m). BMI= Prawidłowa masa ciała jest wówczas, gdy BMI zawiera się pomiędzy 18,5 a 24,9 kg/. Zależność pomiędzy masa ciała a ryzykiem zgonu przedstawia tabela. ( )
Tabela BMI KLASABMI (kg/m²)RYZYKO ZGONU zawał, udar, nowotwór Niedowaga<18,5Niskie Waga należna18,5-24,9Przeciętne Nadwaga25,0-29,9Nieznacznie zwiększone OTYŁOŚĆ KLASABMI (kg/m²)RYZYKO ZGONU zawał, udar, nowotwór Klasa I30,0-34,9Umiarkowane Klasa II35,0-39,9Wysokie Klasa III>40,0Bardzo wysokie
Przykład jak sprawdzić swój wskaźnik BMI Wzrost Ani w centymetrach wynosi171, a jej waga to 55 kilogramach. Obliczenia: cm = 1,71 m - 1,71m x 1,71m= 2,9241m² BMI =55kg/ 2,9241m² BMI= 18,8 Wskaźnik Ani kształtuje się na poziomie klasy wagi należnej.
KONIEC DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Literatura: Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie prof. J. Dzieniszewski doc. M. Jarosz Opracowała: Jadwiga Chmiel Kl. III TD