(1/2) Ochrona przyrody i środowiska Nawozy a środowisko przyrodnicze Pestycydy a środowisko przyrodnicze Produkcja rolnicza a gazy cieplarniane Wpływ freonów.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Składniki odżywcze.
Advertisements

Sole w kuchni.
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
Obowiązki pracodawcy dotyczące zapewnienia pracownikom profilaktycznej ochrony zdrowia, właściwego postępowania w sprawach wypadków przy pracy oraz chorób.
Prof. dr hab. Marek Mrówczyński Instytut Ochrony Roślin – PIB ul. Władysława Węgorka Poznań PODSTAWY INTEGROWANEJ OCHRONY ROŚLIN.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI Lekcja 7: Charakterystyka pojęć: energia, praca, moc, sprawność, wydajność maszyn (1 godz.) 1. Energia mechaniczna 2. Praca 3.
Zakaz reklamy i promocji tytoniu oraz sponsoringu przez firmy tytoniowe.
OPTYSIL Skuteczny partner w integrowanej produkcji roślin.
Szulbe ®. 1.Rys historyczny a)1806 r. - J. Berzelius wprowadził nazwę „związki organiczne” dla wszystkich substancji występujących w organizmach roślinnych.
KWASY Justyna Loryś.
Nowe środki ulepszania gleby do redukcji zanieczyszczeń i rewitalizacji ekosystemu glebowego. Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski Instytut Ogrodnictwa.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Pojawiające się nowe choroby lub inne przybierające niebezpieczne formy stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jednak postęp medycyny jest tak.
Zajęcia 1-3 Układ okresowy pierwiastków. Co to i po co? Pojęcie masy atomowej, masy cząsteczkowej, masy molowej Proste obliczenia stechiometryczne. Wydajność.
Zagospodarowanie wysłodków problem czy szansa?. W warunkach polskiego rolnictwa rośliną z której można uzyskać duże plony biomasy są buraki cukrowe. Przez.
ŚRODOWISKO PONAD WSZYSTKO Mała bateria-duży problem.. Co roku w Polsce sprzedaje się około 300 mln baterii. Wyrzucanie ich do kosza negatywnie wpływa.
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
 Miąższość -grubość warstwy, kompleksu warstw lub innych struktur geologicznych, mierzona pomiędzy stropem a spągiem.  Barwa -zabarwienie gleby, a dokładnie.
Stężenia Określają wzajemne ilości substancji wymieszanych ze sobą. Gdy substancje tworzą jednolite fazy to nazywa się je roztworami (np. roztwór cukru.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Znakowanie butli Kod barwny (PN-EN ) Cechowanie (PN-EN )
2.49. Zależności między organizmami w biocenozie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
„ Kwaśna bateria” czyli jak działają akumulatory?.
Czynniki występujące w środowisku pracy.. Cele lekcji Po zajęciach każdy uczeń: - Nazywa i wymienia czynniki występujące w środowisku pracy, - Wymienia.
Nawożenie wysokoprodukcyjnej plantacji rzepaku ozimego - wiosna
Przemiana chemiczna to taka przemiana, w wyniku której z kilku (najczęściej dwóch) substancji powstaje jedna nowa lub dwie nowe substancje o odmiennych.
Blok I: PODSTAWY TECHNIKI
Wyk. Karolina Zarzycka Kl. ITE. Terminem żywność ekologiczna określa się żywność, którejsposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu.
Scenariusz lekcji chemii: „Od czego zależy szybkość rozpuszczania substancji w wodzie?” opracowanie: Zbigniew Rzemieniuk.
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C. Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości.
Wyk. Karolina Zarzycka I TE. GMO czyli Organizmy Modyfikowane Genetycznie są to rośliny lub zwierzęta, które dzięki modyfikacji w ich genomie - materiale.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Dwuskładnikowy fungicyd z nową substancją czynną do ochrony ziemniaka.
Elektrownie Joanna Orłowska Kamila Boguszewska II TL.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
Jak sobie z nim radzić ?.
Wodorotlenki.
Przygotowały: Basia Wojtal i Róża Stangreciak kl. II c.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Co to jest GMO ? GMO to organizm inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony w sposób nie zachodzący w warunkach naturalnych.
Hartowanie ciała Wykonała Maria Szelągowska. Co to jest hartowanie? Hartowanie Hartowanie – proces adaptowania ciała do niekorzystnych warunków zewnętrznych.
Dzień Ekologii Dnia 26 maja 2009r. w naszej szkole odbył się Dzień Ekologii, nasza klasa II „D” dostała za zadanie odwiedzić Zakład Doświadczalny Instytutu.
Nauczyciel funkcjonariuszem publicznym Opracował Sierż. Jacek Palarz Komisariat Policji w Rydułtowach.
Nadleśnictwo w Złotym Potoku. Co to jest nadleśnictwo? Nadleśnictwo – podstawowa jednostka gospodarcza i organizacyjna w strukturze Lasów Państwowych.
Finansowanie wybranych działań w parkach narodowych przy udziale środków funduszu leśnego - zakres merytoryczny Warszawa, 06 kwietnia 2016 r.
Analiza spektralna. Laser i jego zastosowanie.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Magdalena Ocińska Jessica Nowicki Otalora IIA
Op racowanie Bernarda Kowalska Spotkanie z pszczelarzem.
ZNACZENIE WIARYGODNOŚCI DANYCH O WARUNKACH GLEBOWYCH DLA POTRZEB OKREŚLENIA WARTOŚCI GRUNTÓW W PROCESIE SCALENIA I WYMIANY Anna Bielska Katedra Gospodarki.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Bezpieczeństwo przy pracy z ciekłym azotem
Tlenek węgla(IV) – pożyteczny czy szkodliwy?
SZKOLNY OŚRODEK BADANIA ŚRODOWISKA
Biogaz, gaz wysypiskowy - gaz palny, produkt fermentacji anaerobowej związków pochodzenia organicznego (np. ścieki, m.in. ścieki cukrownicze, odpady komunalne,
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
INTERMAG Przedsiębiorstwo INTERMAG Sp. z o.o. firma Polska na rynku od 1988 roku produkcja z zakresu chemii nieorganicznej dla potrzeb rolnictwa i ogrodnictwa.
Rodzaje i źródła zanieczyszczeń wód naturalnych Adrian Andrzejczyk Klasa II „b”
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Rośnie góra śmieci!!. Menu  1.Jak jest pojemność standardowych pojemników na śmieci w Twoim miejscu zamieszkania? Jak często są opróżnianie?  2. Ile.
Co to są tlenki? budowa tlenków, otrzymywanie tlenków,
Promieniowanie jonizujące. Co to jest promieniotwórczość?
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Myśl ekologicznie Żyj fantastycznie.
Zapis prezentacji:

(1/2) Ochrona przyrody i środowiska Nawozy a środowisko przyrodnicze Pestycydy a środowisko przyrodnicze Produkcja rolnicza a gazy cieplarniane Wpływ freonów na warstwę ozonową

Nawozy a środowisko przyrodnicze Rodzaje nawozów Naturalne  Organiczne: obornik, kompost, gnojowica, gnojówka, nawozy zielone, torf wysoki  Nieorganiczne: zmielone kopaliny: wapienie, kreda, dolomity, apatyty, mączka kostna Sztuczne  Azotowe: mocznik [CO(NH 2 ) 2 ], salmiak – chlorek amonu [NH 4 Cl], siarczan(VI) amonu [(NH 4 ) 2 SO 4 ], saletry – azotany(V) {amonowa [NH 4 NO 3 ], sodowa [NaNO 3 ], wapniowa [Ca(NO 3 ) 2 ], potasowa [KNO 3 ], magnezowa [Mg(NO 3 ) 2 ]  Potasowe: kainit – sól potasowa, chlorek potasu [KCl], siarczan(VI) potasu [K 2 SO 4 ], saletra potasowa [KNO 3 ],  Fosforowe: superfostat potrójny – dwuwodoroortofosforan(V) wapnia [Ca(H 2 PO 4 ) 2 ], precipitat – wodorortofosforan(V) wapnia [CaHPO 4 ]

Nawozy a środowisko przyrodnicze  Procentowa zwartość składników pokarmowych w nawozach – określona zawartość określonego składnika pokarmowego jest jednoznaczna z ilością składnika w 100g nawozu (w przeliczeniu na czysty składnik: N, P 2 O 5, K 2 O)  Przykłady: Mocznik – nawóz 46% N  46 kg N w 100 kg nawozu Superfosfat – nawóz 46% P 2 O 5  46 kg P 2 O 5 /100kg Kainit – nawóz 12% K 2 O  12kg K 2 O/100kg Obornik mieszany N – 0,50%; P 2 O 5 – 0,20%; K 2 O – 0,60%; CaO – 0,50%; MgO – 0,15% W 1 tonie obornika: 5kg - N; 2kg – P 2 O 5 ; 6kg – K 2 O; 5kg – CaO; 1,5kg – MgO Stosunek N : P : K  1 : 0,4 : 1,2

Rola składników pokarmowych Azot / NO 3 -, CO(NH 2 ) 2  niezbędnym i podstawowym makroelementem odżywczym roślin, jest składnikiem protoplazmy, wchodzi w skład białek  rośliny motylkowe żyjące w symbiozie w bakteriami brodawkowymi (Rhizobium) wykorzystują azot atmosferyczny Fosfor / PO 4 3-  jeden z składników pokarmowych, sest składnikiem związków organicznych dzięki czemu jest wykorzystywany do akumulacji energii oraz przemian zachodzących w roślinach Potas / K +  składnik regulujący gospodarkę wodną rośliny odpowiadając za utrzymanie odpowiedniego turgoru oraz sterowanie aparatami szparkowymi, odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie procesów fotosyntezy

Nawozy a środowisko przyrodnicze  Wpływ nawożenia na glebę:  Nawozy odkwaszające – podnoszą pH roztworu glebowego Wapniowe i magnezowe Fizjologicznie zasadowe (sole mocnych zasad i słabych kwasów (fosfaty i superfosfaty)  Fizjologicznie kwasowe – obniżają pH roztworu glebowego  Sole pochodzące od mocnych kwasów i słabych zasad sole amonowe [chlorek amonu, siarczan(VI) amonu]  Fizjologicznie obojętne - nie zmieniają pH gleby Obornik, sole mocnych kwasów i mocnych zasad [saletra sodowa, potasowa, siarczan(VI) potasu, sól potasowa]

Nawozy a środowisko przyrodnicze  Błędy w nawożeniu:  Nawożenie w uprawie roślin powinno być stosowane na podstawie: analizy chemicznej gleby lub materiału roślinnego potrzeb nawozowych konkretnych gatunków roślin  Nie ma możliwości przenawożenia obornikiem, jest nawozem pełnoskładnikowym, wolno działającym, składniki pokarmowe w proporcji N:P:K (1: 0,4 : 1,2) są zrównoważone  Przenawożenie prowadzi do degradacji gleb, wypłukiwanie przez opady, nawadnianie składniki (głównie aniony NO 3 - PO 4 3- ) z wodami gruntowymi dostają się do wód otwartych,  Najsłabiej ulega sorpcji NO 3 -, jest najszybciej wypłukiwany z gleby  W zbiornikach wodnych przyczyniają się do intensywnego rozwoju glonów i eutrofizacji wód (wypłycanie zbiorników, wymieranie zwierząt wodnych – ryb, skorupiaków)

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  Pestycydy – syntetyczne lub naturalne substancje chemiczne stosowane do ochrony roślin, zwierząt hodowlanych, wyrobów (drewno, malowidła, preparaty biologiczne – na których mogą żerować szkodniki lub rozwijać się grzyby i bakterie) Podział pestycydów Fungicydy – grzybobójcze Zoocydy Algicydy – glonobójcze Insektycydy – owadobójcze Nematocydy – nicieniobójcze Bakteriocydy – bakteriobójcze Moluskocydy – mięczakobójcze Akaracydy – roztoczobójcze Herbicydy – chwastobójcze Rodentycydy – gryzoniobójcze Repelenty – odstraszające

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  Allelopatia -szkodliwy lub korzystny wpływ substancji chemicznych wydzielanych przez rośliny lub grzyby danego gatunku lub pochodzących z rozkładu tych roślin.  Allelopatia odnosi się głównie do substancji chemicznych wydzielanych do podłoża, które wpływają na wzrost innych organizmów w bezpośrednim otoczeniu, głównie roślin i bakterii.  Substancje mogą pobudzać lub hamować kiełkowanie, a także wzrost i rozwój innych gatunków roślin żyjących w bliskim sąsiedztwie lub zajmujących bezpośrednio po nich to samo miejsce.  Przykład allelopatii: zapach marchwi – odstrasza śmietkę cebulankę, zapach cebuli – odstrasza połyśnicę marchwiankę

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  Przepisy regulujące stosowanie pestycydów:  Prewencja (okres prewencji) jest to czas, który musi upłynąć między zabiegiem z użyciem środka ochrony roślin, a pierwszym oblotem roślin kwitnących przez pszczoły, zapobiegający ich zatruciu. Okres prewencji, jeśli obowiązuje dla danego środka, jest zawsze podany w instrukcji stosowania.  Karencja jest to czas, który musi upłynąć od ostatniego zabiegu z zastosowaniem środka ochrony roślin do momentu bezpiecznego zbioru roślin przeznaczonych do spożycia (owoców lub warzyw). Okresy karencji różnią się zarówno w zależności od rodzaju rośliny jak i preparatu ochrony roślin i są zawsze podane w instrukcji stosowania.  Zarówno karencja i prewencja dotyczy nie tylko bezpośrednio opryskiwanych roślin, ale także wszystkich innych roślin (także chwastów), które mogły być przypadkowo opryskane środkiem ochrony roślin

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  Klasy toksyczności pestycydów  Każdy preparat zawiera związek stanowiący substancję czyn­ną. Pod względem tok­sykologicznym najbardziej istotne znaczenie ma substancja czyn­na danego preparatu.  Zależnie od siły działania środki ochrony podzielone zostały na pięć klas określających ich toksyczność

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  Przyroda na nasze działanie odpowiada kontrdziałaniami.  procesu selekcji ras odpornych agrofagów nie da się uniknąć, ale można go w istotny sposób spowalniać (opóźniać) poprzez przestrzeganie kilku ważnych zasad:  stosowanie ś.o.r. tylko wtedy kiedy jest to absolutnie konieczne (w przypadku szkodników, po przekroczeniu progów zagrożenia);  używanie pestycydów zgodnie z ustalonymi w trakcie badań dawkami;  przestrzeganie rotacji preparatów – czyli stosowanie przemiennie tych o różnym mechanizmie działania;  zaprzestanie wykonywania zabiegów środkami o podobnym mechanizmie działania jeżeli stwierdzono odporność lokalnej populacji agrofagów na związki z danej grupy chemicznej;

Nawozy a środowisko przyrodnicze  ochrona fauny pożytecznej, a przede wszystkim drapieżców i parazytoidów, ponieważ odgrywają one bardzo istotną rolę w ograniczaniu liczebności gatunków roślinożernych, bez względu na stopień ich odporności;  jeżeli jest to możliwe, uprawianie przede wszystkim odpornych odmiany roślin – metoda hodowlana (genetyczna);  unikanie (a wręcz wykluczanie) stosowania środków chemicznych (nie tylko ochrony roślin) stymulujących rozwój niektórych grup szkodników;  stosowanie integrowanego zwalczania agrofagów, które jest racjonalnym działaniem długofalowym minimalizującym tempo selekcji, gdyż metoda ta umożliwia zmniejszenie liczby zabiegów jak i wolumenu zużycia pestycydów, a tym samym zmniejsza presję selekcyjną.

Pestycydy a środowisko przyrodnicze  BI 58 - Środek owadobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu żołądkowym i kontaktowym, przeznaczony jest do zwalczania szkodników ssących i gryzących w roślinach rolniczych, warzywnych, sadowniczych i zielarskich. W roślinie działa układowo  Zawartość substancji biologicznie czynnej: dimetoat (związek z grupy fosforoorganicznych) g w 1 litrze środka. Substancje nie będące substancją biologicznie czynną: ksylen, cykloheksanon. Określenie toksyczności dla ludzi - szkodliwy dla pszczół – bardzo toksyczny dla organizmów wodnych – toksyczny. Środki ostrożności  Zabrania się stosowania środka w strefie bezpośredniej ochrony ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych i rezerwatów,  Nie dopuścić do przedostania się środka do zbiorników i cieków wodnych

Bi – 58 (cd) ZAKRES STOSOWANIA, TERMINY I DAWKI  Rośliny sadownicze  drzewa ziarnkowe i pestkowe.  mszyce, szpeciele, owocnice, miodówki.  Zalecana dawka: 1,5-2,25 l/ha.  Najczęściej zalecana ilość wody: l/ha. UWAGI:  Środek działa najskuteczniej w temperaturze powyżej 15 o C.  Środka nie stosować w ogrodach działkowych i przydomowych.  Na odmianach truskawki i maliny powtarzających owocowanie nie stosować środka po pierwszym zbiorze owoców.  Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać przez 2 tygodnie zwierząt gospodarskich.  Środek bardzo szkodliwy dla owadów pożytecznych.

Bi – 58 (cd) UWAGI: (cd)  Środka nie stosować w roślinach stanowiących pożytek dla pszczół (nektar, pyłek, spadź) oraz w bliskim ich sąsiedztwie, a także na roślinach, których kwitnienie może się rozpocząć przed upływem prewencji dla pszczół. OKRES KARENCJI  okres od dnia ostatniego zabiegu do dnia zbioru i przeznaczenia do konsumpcji): 21 dni porzeczka czarna (opryskiwanie) - 30 dni PREWENCJA  DLA PSZCZÓŁ (okres zapobiegający zatruciu): 14 dni.  DLA LUDZI (okres zapobiegający zatruciu): 48 godzin ŚRODKI OSTROŻNOŚCI  (S1/2) Przechowywać pod zamknięciem i chronić przed dziećmi.  (S13) Nie przechowywać razem z żywnością, napojami i paszami dla zwierząt.  (S20/21) Nie spożywać posiłków i napojów oraz nie palić tytoniu podczas stosowania środka.  (S23) Nie wdychać rozpylonej cieczy użytkowej.