Do najważniejszych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy kompleksowa ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz zapobieganie.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Przegląd wytycznych i zalecanych rozwiązań wykorzystania oceny ryzyka w ustawodawstwie Unii Europejskiej i Stanów Zjednoczonych Na podstawie informacji.
Advertisements

ORGANY I INSTYTUCJE WŁAŚCIWE W SPRAWACH EPIDEMII, EPIZOOTI I EPIFITOZ
PIELĘGNIARKA Opiekuje się chorymi i niesie pomoc cierpiącym. Na zlecenie lekarza wykonuje różnorodne zabiegi, które pozwalają określić stan zdrowia pacjentów.
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
Warszawa, 19 wrzesień 2008 r. Transition Facility Szkolenia z zakresu monitoringu jakości wody dla przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Small water supplies Workshop under Component 2, Activity Warsaw June 17 – 19, 2009 Monitoring i zarządzanie małymi zakładami wodociągowymi na poziomie.
Joanna Skowron Kierownik Projektu Główny Inspektorat Sanitarny
Projekt „Zapobieganie zakażeniom HCV”
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Ramowe założenia realizacji programu pt.
Opracowali: Pastuch Karolina Sosulska Elżbieta Teichert Tomasz
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Zagrożenia: Zatrucia pokarmowe Choroby zakaźne i zakażenia w tym skóry
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WODY 2011.
Warunki pracy osób niepełnosprawnych w świetle kontroli Państwowej Inspekcji Pracy przeprowadzonych w roku 2005 Warszawa. kwiecień 2006 r.
NADZÓR SANITARNO EPIDEMIOLOGICZNY
Podsumowanie dyskusji w grupach i wnioski
Organizacja lodowisk przyszkolnych na terenach gmin
Jakość żywności w Polsce
Szkolenie aktywu związkowego
Założenia Powiatu Świeckiego do Strategii Rozwoju Województwa Kujawsko – Pomorskiego do 2020 roku
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego Lubuska Strategia Ochrony Zdrowia na lata 2010 – 2013.
Narada Kierowników Higieny Komunalnej
1 HCV można pokonać – program szkoleń dla pracowników medycznych województw: kujawsko-pomorskiego, małopolskiego, mazowieckiego, opolskiego i wielkopolskiego.
SKUTKI PALENIA TYTONIU KLASA VI A ZAJĄCE NIEPALĄCE
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
CZYNNIKI SZKODLIWE I UCIĄŻLIWE W ŚRODOWISKU PRACY
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
„Kleszcz mały czy duży – nic dobrego nie wróży”
Czym jest zdrowie?.
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
STOP niskiej emisji – nauka poprzez realizację programów edukacyjnych Waldemar Miśko – Przewodniczący Zarządu ZMiGDP.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Infrastruktura podmiotów leczniczych w województwie lubuskim
STAN PRAC NAD AKTAMI WYKONAWCZYMI DO NOWELIZACJI USTAWY O UTRZYMANIU CZYSTOŚCI I PORZĄDKU W GMINACH Bernard Błaszczyk Podsekretarz Stanu Częstochowa, 1.
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Ołtarzew:
PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W WEJHEROWIE Informacja o stanie bezpieczeństwa sanitarnego miasta Wejherowa w roku 2013.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Przedstawienie Regulaminu Konkursu na projekt edukacyjny promujący aktywne uczestnictwo rodziców w realizacji programu edukacyjnego pt.”Trzymaj Formę!”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
1 Prof.zw.dr hab. Włodzimierz Rydzkowski Deregulacja i liberalizacja transportu w Polsce.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Program Operacyjny PL13 – Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu Tytuł projektu: „Równe szanse w zdrowiu – program profilaktyki i promocji zdrowia.
Ministerstwo Zdrowia - decyzja o lokalizacji bazy w Gorzowie Wlkp. - POIiŚ: zakup śmigłowca- medicoptera (29 mln zł) Marszałek Województwa Lubuskiego.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Wnioski i uwagi wynikające z kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej Małgorzata Stodolak Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wlkp.
Regionalny Program Zdrowotny Województwa Pomorskiego
Działania podejmowane na rzecz dzieci romskich w ramach Programu na rzecz społeczności romskiej w Polsce na terenie woj. lubuskiego.
1 Wojewódzki Szpital Specjalistyczny dla Nerwowo i Psychicznie Chorych
Informacja o stanie bezpieczeństwa na obszarze kolejowym za 2016 rok.
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Informacja realizacji zadań w zakresie Ochrony Przeciwpożarowej na terenie Powiatu Łomżyńskiego
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
PODSTAWY PRAWNE ZWALCZANIA EPIDEMII
Działalność Straży Miejskiej w 2017 r.
Bezpieczeństwo w Dzielnicy Targówek 2017
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Program polityki zdrowotnej dotyczący prewencji cukrzycy typu 2
Bezpieczeństwo w Dzielnicy Targówek 2017/2018
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Program dla dzieci w wieku przedszkolnym
Stanowisko Departamentu Matki i Dziecka w Ministerstwie Zdrowia w sprawie zapobiegania i zwalczania wszawicy u dzieci i młodzieży.
Informacja o stanie bezpieczeństwa na obszarze kolejowym za 12 miesięcy 2018 roku Warszawa, luty 2019 r.
Zapis prezentacji:

Do najważniejszych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy kompleksowa ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz zapobieganie chorobom, w tym zakaźnym i zawodowym. Z satysfakcją muszę stwierdzić, iż dzięki zaangażowaniu pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz coraz lepszej współpracy z naszymi partnerami, zwłaszcza podległymi Wojewodzie Lubuskiemu instytucjami administracji zespolonej, poziom bezpieczeństwa sanitarnego w województwie lubuskim stale poprawia się. Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny lek. med. Dorota Konaszczuk Gorzów Wlkp. 5 lutego 2014 r. PAŃSTWOWA INSPECJA SANITARNA Raport z działań zrealizowanych w 2013 roku

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna 11 Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych obejmujących: - 12 powiatów ziemskich (PSSE w Nowej Soli obejmuje dwa powiaty: nowosolski i wschowski) - 2 powiaty grodzkie (Zielona Góra i Gorzów Wlkp.)  Liczba ludności objęta nadzorem:  Obszar objęty nadzorem: km kw.  Obsada kadrowa pracowników: 564 etaty  Budżet: zł.  Struktura Państwowej Inspekcji Sanitarnej w woj. lubuskim:

BIEŻĄCY NADZÓR SANITARNY

 Obiektów w ewidencji – ,  Kontrole – ,  Decyzje – ,  w tym merytorycznych,  Postanowienia – 401,  Tytuły wykonawcze – 45,  Mandaty – 865 na kwotę zł,  Wnioski o ukaranie – 4,  Kary pieniężne – 39 na kwotę zł. Nadzorowane obiekty

BIEŻĄCY NADZÓR SANITARNY Liczba kontroli w poszczególnych obszarach działalności

NADZÓR ZAPOBIEGAWCZY

Rodzaj działaniaLiczba wydanych Rok 2012Rok 2013 Decyzje merytoryczne Opinie Kontrole Odbiory inwestycji budowlanych Odbiory inwestycji drogowych 1720 Odbiory statków02

* Jedenastokrotnie zwiększyła się liczba chorych na grypę i zachorowania grypopodobne (zgłoszono zachorowań). * Do szpitali skierowano 100 osób, w tym 88 z objawami ze strony układu oddechowego, 11 z objawami ze strony układu krążenia. Zgłoszono 3 zgony z powodu grypy potwierdzonej laboratoryjnie (2 typu A oraz 1 typu AH1N1) oraz 1 podejrzenie zgonu z powodu zachorowania grypopodobnego. SYTUACJA EPIDEMIOLOGICZNA Sytuacja epidemiologiczna dotycząca chorób zakaźnych w 2013 roku należy uznać za stabilną. Nie stwierdzono epidemicznego występowania chorób zakaźnych.  W 2013 r. zaobserwowano ponad osiemnastokrotny wzrost zachorowań na różyczkę.  Zarejestrowano 2153 zachorowania (w 2012 r ).  Zachorowania dotyczyły mężczyzn oraz 378 kobiet.  Ponad 62 % zachorowań dotyczyło młodych mężczyzn w wieku lat (1 342 zachorowania).

 Nadzór nad obiektami żywnościowo- żywieniowych.  Przeprowadzono kontrole w obiektach. 568 kontroli (8%) wynikało z interwencji konsumentów.  Zbadano próbki żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków, z których zdyskwalifikowano 42 tj.2,3 % (nieznacznie mniej niż w 2012 r.)  Jakość zdrowotna środków spożywczych kwestionowano najczęściej z uwagi na zanieczyszczenia mikrobiologiczne – 16 próbek (0,9 % zbadanych), w tym osiem próbek stanowiły zanieczyszczone pałeczką Salmonella (produkty z grupy „drób, produkty drobiarskie, jaja i przetwory“). NADZÓR NAD ŻYWNOŚCIĄ I ŻYWIENIEM

 Spadek liczby działań w kraju w systemie RASFF o przeszło 30 % w stosunku do roku 2012  Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. przekazał W 2013 r. do systemu RASFF 18 powiadomień (dwukrotnie więcej niż w roku 2012), w tym:  Zgłoszenie dotyczące zanieczyszczonego trutką na szczury mleka w proszku i wafelków z niego wyprodukowanych  zgłaszano najczęściej przypadki stwierdzenia obecności pałeczki Salmonella, a także enterotoksyny gronkowcowej w mięsie drobiowym, mięsie wieprzowym oraz niespełnienia przez materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością wymagań w zakresie migracji metali ciężkich - ołowiu i kadmu, PAAs i formaldehydu. ZGŁOSZENIA W SYSTEMIE WCZESNEGO OSTRZEGANIA O NIEBEZPIECZNYCH PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH ORAZ PASZACH (RASFF) –

Nadzór nad jakością wody przeznaczonej do spożycia  Nadzór nad 406 wodociągami publicznymi oraz 183 indywidualnymi ujęciami wody  Skontrolowano wszystkie wodociągi i 97% ujęć indywidualnych  Zbadano blisko 2,5 tys. próbek wody przeznaczonej do spożycia  PPIS wydali 25 decyzji o okresowym braku przydatności (w 2012 r.- 12 decyzji) Wodociągi/indywidualne ujęcia, w których stwierdzono w 2013 r.okresowy brak przydatności wody do spożycia

 W 2013 r. skontrolowano ponad 2,5 tysiąca obiektów użyteczności publicznej  W związku ze zmianą od 1 lipca 2013 r. ustawowych obowiązków w zakresie utrzymania i czystości i porządku w gminach, w II półroczu ub.r. nasilono nadzór nad gospodarką odpadami stałymi:  105 interwencji w zakresie nieprawidłowości w zakresie gospodarki odpadami komunalnymi dotyczących:  braku pojemników na odpady stałe,  zbyt małej liczby pojemników  niskiej częstotliwości opróżniania pojemników przez firmy wywozowe,  przepełnionych pojemników i zanieczyszczonego terenu wokół nich.  Najwięcej interwencji i nieprawidłowości w zakresie gospodarki odpadami komunalnymi stwierdzono na terenie Gorzowa Wlkp.  Kontrole wykazały również problemy dotyczące braku mycia i dezynfekcji pojemników po ich opróżnieniu oraz zaleganie odpadów wielogabarytowych.  PPIS nie stwierdzili zagrożenia epidemicznego na nadzorowanym terenie, wynikającego z niewłaściwej gospodarki odpadami komunalnymi. NADZÓR NAD HIGIENĄ ŚRODOWISKA

* Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzorowała stałe placówki nauczania i wychowania (m.in. szkoły na różnych poziomach kształcenia, przedszkola, żłobki, placówki z pobytem całodobowym) oraz 427 turnusów wypoczynku dzieci i młodzieży. * Przeprowadzono kontrole, wydano 608 decyzji administracyjnych, w tym 319 merytorycznych. KONTROLA SZKÓŁ I INNYCH PLACÓWEK OŚWIATOWO WYCHOWAWCZYCH

* Kontrolowano miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży – przeprowadzono:  112 kontroli na 83 turnusach podczas ferii zimowych,  197 kontroli na 185 turnusach podczas wakacji. KONTROLA MIEJSC WYPOCZYNKU DZIECI I MŁODZIEŻY

 Państwowa Inspekcja Sanitarna w woj. lubuskim nadzoruje zakładów pracy, w których zatrudnionych jest ponad 127 tys. pracowników. W 2013 r. przeprowadzono kontroli w zakładach, zatrudniających ponad 63,7 tys. osób.  W warunkach przekroczonych normatywów higienicznych pracowało 8074 pracowników (wzrost o ok. 1 %).  W 2013 r. zmalała o 32 %, w porównaniu do roku wcześniejszego, liczba stwierdzonych chorób zawodowych. Biorąc jednak pod uwagę analizę wieloletnią, tendencja w tym zakresie pozostaje na stałym poziomie.  Najwięcej przypadków stwierdzanych chorób zawodowych dotyczy boreliozy, co jest spowodowane znacznym zalesieniem terenu województwa. Choroba zawodowa2013 Pylice płuc1 Astma oskrzelowa1 Alergiczny nieżyt nosa2 Przewlekłe choroby narządu głosu5 Nowotwory złośliwe1 Choroby skóry4 Przewlekłe choroby układu ruchu wywołane sposobem wykonywania pracy 4 Przewlekłe choroby obwodowego układu nerwowego wywołane sposobem wykonywania pracy 7 Trwały ubytek słuchu3 Zespół wibracyjny1 Choroby zakaźne lub pasożytnicze, w tym:21 - boreliozy18 - WZW B1 - WZW C1 - gruźlica1 RAZEM50 NADZÓR NAD ŚRODOWISKIEM PRACY

 Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp. wydał 53 decyzje zezwalające na uruchomienie i stosowanie aparatów oraz 32 decyzje zezwalające na uruchomienie pracowni rentgenowskich.  Każda nowo uruchamiana pracownia oraz nowe urządzenie radiologiczne to poprawa w zakresie dostępu do badań rentgenodiagnostycznych oraz warunków diagnozowania pacjentów na terenie województwa lubuskiego.  Przeprowadzono 121 kompleksowych kontroli sanitarnych w 138 obiektach wykorzystujących aparaturę rentgenowską do celów medycznych oraz urządzenia wytwarzające pole i promieniowanie elektromagnetyczne.  Wydano 102 decyzje merytoryczne i 139 decyzji opłatowych. OCHRONA PRZED PROMIENIOWANIEM JONIZUJĄCYM I NIEJONIZUJĄCYM

BADANIA LABORATORYJNE

* Kampanie, akcje

PROMOCJA ZDROWIA

 125 kontroli przed rozpoczęciem imprezy,  10 interwencji  Działalność oświatowo–zdrowotna:  utworzenie strefy wolnej od dymu tytoniowego pn. „STOP uzależnieniom”,  przeprowadzenie „PATROLU ZDROWIA” na terenie dworców PKP/PKS,  uruchomienie punktu informacyjno – edukacyjnego,  nieodpłatne pomiary: tkanki tłuszczowej, ciśnienia tętniczego i cukru we krwi,  uruchomienie kącika aromaterapii w trosce o zdrowie psychiczne uczestników. ZABEZPIECZENIE SANITARNE IMPREZ MASOWYCH - PRZYSTANEK WOODSTOCK

Dziękuję za uwagę