Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA PROJEKT JABŁKO.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA PROJEKT JABŁKO."— Zapis prezentacji:

1 KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA PROJEKT JABŁKO

2 Jabłko - jadalny, okrągły owoc jabłoni o soczystym i chrupkim miąższu, spożywany na surowo, a także po obróbce kulinarnej.

3 Właściwości odżywcze jabłek Świeże, nieuszkodzone jabłka zawierają pewną ilość witaminy C, większość innych witamin i minerałów, dużą ilość błonnika roślinnego, a także pektynę.

4 Właściwości odżywcze jabłek Przy obróbce cieplnej jabłek witaminy wodorozpuszczalne ulegają rozkładowi. Świeże jabłka są źródłem węglowodanów i lekkostrawnego błonnika, zatem są zdatne do spożywania przez osoby chorujące na cukrzycę lub hipoglikemię.

5 Smak dojrzałych jabłek jest słodko-kwaskowaty, rozmaite odmiany mogą być bardziej lub mniej słodkie lub kwaśne. Jabłka są kształtem zbliżone do kuli, z zagłębieniem na szczycie, z którego wystaje ogonek, na którym jabłko rośnie na drzewie, oraz z wylotem gniazda nasiennego u dołu. Właściwości jabłka

6 Przeciętne jabłko waży około 150 gramów. Miąższ jabłka jest sztywny, chrupki i pełny przezroczystego soku. Po długim przechowywaniu jabłko staje się miękkie i pomarszczone, ale nadal jadalne. Skórka jabłka jest gładka i cienka, ściśle przylegająca do miąższu, dająca się obierać lub polerować. Właściwości jabłka

7 Kolor skórki jabłka występuje w odcieniach zieleni, a po dojrzeniu również żółci lub czerwieni, często zmieszanych ze sobą. Kolor miąższu jest bardzo jasny, zbliżony do białego. Właściwości jabłka

8 Jabłka mogą ulec obiciu, po czym miejsce obicia staje się miękkie i brązowe, a miąższ pod obiciem zaczyna sie psuć i tracić właściwości odżywcze. Po pokrojeniu lub obraniu z dostępem do tlenu miąższ jabłka zaczyna utleniać się na powierzchni, która zmienia kolor na brązowy. Dojrzałe jabłka wydzielają lekko wyczuwalny, słodkawy zapach. Właściwości jabłka

9 Jabłko to u nas najpopularniejszy i najważniejszy owoc. Nie ma innego owocu o tylu odmianach, które daje się tak dobrze przechowywać.

10 Odmiany jabłek Odmiany jabłek znane w Polsce lub na świecie to np. antonówki, koksy, papierówki, renety, Belle de Boskoop, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, McIntosh, Pink Lady.

11 Arlet

12 Boskoop

13 Braeburn

14 Koksa pomarańczowa

15 Elstar

16 Fuji

17 Gala

18 Gloster

19 Golden Delicious

20 Granny Smith

21 Idared

22 Jonagold

23 Arcyksiążę Rudolf

24 Pink Lady

25 Red Delicious

26 Royal Gala

27 Rubinette

28 Topaz

29  "Niedaleko pada jabłko od jabłoni"- popularny w językach europejskich zwrot opisujący cechy rodziców, dziedziczone przez dzieci. Przysłowia i zwroty o jabłkach

30  "Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka"- polski wariant przysłowia o cechach dziedzicznych. Przysłowia i zwroty o jabłkach

31  "Gdy jabłoń drugi raz w roku zakwita, zięć do domu zawita"- przysłowie polskie, związane z płodnością. Przysłowia i zwroty o jabłkach

32  "Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko"- synonim zdrowia w języku polskim. Przysłowia i zwroty o jabłkach

33  "Stłuc kogoś na kwaśne jabłko"- zbić kogoś tak mocno, że będzie tak bezużyteczny jak kwaśne jabłko. Przysłowia i zwroty o jabłkach

34 JABŁKO

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44 Podsumowując PROJEKT JABŁKO zapraszamy na poczęstunek. Smacznego!!!


Pobierz ppt "KLASA 1 A DARIA PILICH KLASA 1 E IWONA ORLIKOWSKA PROJEKT JABŁKO."

Podobne prezentacje


Reklamy Google