Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak, wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak, wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych."— Zapis prezentacji:

1 Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak, wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych

2 Dlaczego chleb pleśnieje ? Chleb pleśnieje, ponieważ jest w nim dużo substancji chemicznych. Dawniej gdy chleb wypiekano bez dodatków nie pleśniał on, tylko czerstwiał. Chemiczne dodatki zatrzymują proces wysychania wody. Chleb z wodą zmienia się w idealny pokarm dla pleśni.

3 Czy i dlaczego pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia ? Pleśnie wykorzystywane do dodawania smaku serów nie są niebezpieczne. Lecz pleśń np. na chlebie jest niebezpieczna, ponieważ wydziela dużą ilość toksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia.

4 Jak długo trwa proces pleśnienia chleba ? Proces pleśnienia chleba trwa od trzech do pięciu dni. W zależności od tego w jakich warunkach jest przechowywany chleb.

5 Choroby związane z pleśnią Grzyby pleśniowe to jedna z podstawowych grup alergenów inhalacyjnych. Wywołują one reakcje alergiczne w górnych drogach oddechowych.

6 Jakie warunki sprzyjają powstawaniu pleśni Do powstawania pleśni jest potrzebna wysoka wilgotność oraz odpowiednia temperatura około stopni Celsjusza.

7 Ile występuje rodzajów pleśni Liczbę rodzajów pleśni określa się na około Z tego kilkadziesiąt jest mocno alergetyzujących.

8 Plusy i minusy pleśni Plusy : dodaje smaku do serów pleśniowych. Minusy : jest niebezpieczna dla zdrowia, niszczy pożywienie, może wywołać alergie.


Pobierz ppt "Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak, wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google