Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych."— Zapis prezentacji:

1 Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych

2 Dlaczego chleb pleśnieje ?
Chleb pleśnieje, ponieważ jest w nim dużo substancji chemicznych . Dawniej gdy chleb wypiekano bez dodatków nie pleśniał on, tylko czerstwiał . Chemiczne dodatki zatrzymują proces wysychania wody. Chleb z wodą zmienia się w idealny pokarm dla pleśni .

3 Czy i dlaczego pleśń jest niebezpieczna dla zdrowia ?
Pleśnie wykorzystywane do dodawania smaku serów nie są niebezpieczne . Lecz pleśń np. na chlebie jest niebezpieczna, ponieważ wydziela dużą ilość toksyn, które są niebezpieczne dla zdrowia .

4 Jak długo trwa proces pleśnienia chleba ?
Proces pleśnienia chleba trwa od trzech do pięciu dni . W zależności od tego w jakich warunkach jest przechowywany chleb .

5 Choroby związane z pleśnią
Grzyby pleśniowe to jedna z podstawowych grup alergenów inhalacyjnych. Wywołują one reakcje alergiczne w górnych drogach oddechowych .

6 Jakie warunki sprzyjają powstawaniu pleśni
Do powstawania pleśni jest potrzebna wysoka wilgotność oraz odpowiednia temperatura około stopni Celsjusza .

7 Ile występuje rodzajów pleśni
Liczbę rodzajów pleśni określa się na około Z tego kilkadziesiąt jest mocno alergetyzujących .

8 Plusy i minusy pleśni Plusy : dodaje smaku do serów pleśniowych.
Minusy : jest niebezpieczna dla zdrowia , niszczy pożywienie , może wywołać alergie .


Pobierz ppt "Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych."

Podobne prezentacje


Reklamy Google