Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007-2013 CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Potęgowie ID grupy: 96/43_MP_G1 Kompetencja: przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: semestr drugi /rok szkolny 2010/2011

3 Rozwój przez kompetencj e Temat: Czy wiem co jem?

4 MY

5 UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ

6 JAMA USTNA PRZEŁYK JELITO GRUBE ŻOŁĄDEK JELITO CIENKI E ODBYT

7 J AMA USTNA Początkowy odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego. Pobieranie pokarmu Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu Wstępne trawienie cukrów Ślinianki wytwarzają ślinę, która nawilża pożywienie, ma również właściwości bakteriobójcze i uczestniczy w trawieniu cukrów.

8 P RZEŁYK Przesuwa pokarm do żołądka Skurcze mięśni przełyku zachodzą niezależnie od naszej woli.

9 Ż OŁĄDEK Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego Może gromadzić przed krótki czas większą ilość pokarmu Gromadzi i miesza pokarm Częściowo trawi białka Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki działaniu enzymu (pepsyny)

10 D WUNASTNICA Jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości 25-30 cm. Jest organem, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczów i cukrów.

11 J ELITO CIENKIE Ma 6 metrów długości – jest najdłuższym narządem w ciele człowieka Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pokarm Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów Zachodzi proces wchłaniania glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie

12 J ELITO GRUBE Usuwa niestrawione resztki w postaci kału Zachodzi proces wchłaniania – wody, soli mineralnych i niektórych witamin W anatomii końcowy otwór przewodu pokarmowego.

13 WĄTROBA TRZUSTKA WYROSTEK ROBACZKOWY

14 W ĄTROBA Przekształca trujące substancje w obojętne Gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu Wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki

15 T RZUSTKA Wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego Wytwarza hormony i insulinę Reguluje poziom glukozy we krwi

16 ANALIZA ANKIETY: CZY WIEM CO JEM? Przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów klas III gimnazjum. W ankiecie brało udział 15 kobiet i 24 mężczyzn. Ankietę przeprowadziliśmy w październiku 2010 r. Wyniki ankiety przeprowadzonej w naszej szkole zostały wywieszone na gazetce szkolnej.

17 Czy jesteś aktywny fizycznie: Kobiety Mężczyźni

18 Jak oceniasz stan swojego zdrowia: Kobiety Mężczyźni

19 Jaki posiłek w ciągu dnia jest dla Ciebie najważniejszy: Kobiety Mężczyźni

20 Ile spożywasz posiłków w ciągu dnia: Kobiety Mężczyźni

21 Dlaczego jesz? Kobiety

22 Czy często jesz owoce i warzywa: Kobiety Mężczyźni

23 Czy podczas oglądanie telewizji pod ręką masz jakąś przekąskę: Kobiety Mężczyźni

24 Jaki rodzaj przekąsek wybierasz?: Kobiety Mężczyźni

25 Jakie napoje najczęściej spożywasz: Kobiety najczęściej piją: -herbatę -wodę -soki A najrzadziej piją: -kawę Mężczyźni najczęściej piją: -wodę -herbatę -coca-cole A najrzadziej piją: -wino czerwone -piwo

26 Czy uważasz, że w szkole powinniśmy pić mleko: Mężczyźni Oto kilka przykładów uzasadnień: NIE: Bo w domu jest lepsze, jest nie dobre TAK: Bo jest zdrowe, wzmacnia kości, Tak by było fajnie Kobiety Oto kilka przykładów uzasadnień: TAK: Jest zdrowe, wzmacnia kości, jest smaczne. NIE: Nie każdy lubi mleko

27 Czy uważasz, że w sklepiku szkolnym powinny być owoce?: Kobiety Mężczyźni

28 Co według Ciebie powinno znajdować się w sklepiku szkolnym: Mężczyźni Kobiety

29

30 Jadłospis nieprawidłowy: Śniadanie: Herbata Pieczywo z masłem Miód lub dżem Obiad: Zupa ziemniaczana Kotlet wieprzowy Kapusta zasmażana Ziemniaki Herbata, pączek Kolacja: Herbata Pieczywo, masło Wędlina

31 Jadłospis prawidłowy: I Śniadanie: Herbata z mlekiem Pieczywo razowe Bułka, margaryna Kama lub masło Wędlina drobiowa, pomidor II Śniadanie: Kanapka – chleb razowy Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki Napój owocowy Obiad: Barszcz czerwony z fasolką Ryba duszona w jarzynach Sur ó wka z kapusty pekińskiej z koperkiem Ziemniaki Kolacja: Kasza gryczana Sur ó wka z marchwi, jabłka i chrzanu

32 B UDOWA I ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43 CZY WIESZ CO JESZ?

44 O KONIECZNOŚCI ZDROWEGO ODŻYWIANIA I SKUTKI NIEWŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA INFORMOWALIŚMY NA ULOTKACH … I PLAKATACH.

45 C ZY WIESZ CO JESZ ? Skutki niewłaściwego odżywiania: choroby układu krążenia nowotwory cukrzyca choroby jelita grubego kamica żółciowa próchnica zębów osteoporoza otyłość bulimia, anoreksja

46 Z APOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE Grupy ludnościOgółem [kcal] Chłopcy 10-12 lat2600 Dziewczęta 10-12 lat2300 Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300 Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800 Młodzież męska 16-20 lat3200-3700 Młodzież żeńska 16-20 lat2500-2700 Mężczyźni 21-64 lat praca lekka2400-2600 Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka3500-4000 Kobiety 21-59 lat praca lekka2100-2300 Kobiety 21-59 lat praca ciężka2900-3200 Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)2800 Kobiety karmiące3400 Mężczyźni 65-75 lat2300 Kobiety 60-75 lat2200

47 Wylicz swój BMI (Body Mass Index)

48 P ODANE ZAKRESY ODNOSZĄ SIĘ OSÓB W WIEKU 14 LAT.

49 fotosyntezę oddychanie tlenowe fermentację mlekową fermentacją alkoholową E NERGIA MOŻE BYĆ UWALNIANA DO ORGANIZMU POPRZEZ : S POSOBY DOSTARCZANIA ENERGII DO ORGANIZMU

50 FOTOSYNTEZA 6H 2 O + 6CO 2 + (energia świetlna) C 6 H 12 O 6 + 6O 2

51 Z NACZENIE PROCESU FOTOSYNTEZY Jest to jedna z najważniejszych przemian biochemicznych na ziemi: zapewnia stałe dostawy tlenu do atmosfery przyczynia się do wzrostu ilości węgla organicznego w puli węgla zwiększając masą materii organicznej, kosztem materii nieorganicznej. poprzez fotosyntezę odżywia się większość gatunków roślin

52 C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O P ROCES ODDYCHANIA TLENOWEGO

53 Proces fermentacji mlekowej C 6 H 12 O 6 + bakterie mlekowe 2CH 3 CHOHCOOH Cukier prosty Kwas mlekowy energia

54 Fermentacja alkoholowa Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikozy.

55 ŻEBY ŻYCIE MIAŁO SMACZEK RAZ JABŁUSZKO RAZ BURACZEK !

56

57


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google