Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"— Zapis prezentacji:

1 Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA Publikacja jest współfinansowana przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie

2 Nazwa szkoły: Zespół Szkół w Potęgowie ID grupy: 96/43_MP_G1 Kompetencja: przyrodnicza Temat projektowy: Czy wiem co jem? Semestr/rok szkolny: semestr drugi /rok szkolny 2010/2011

3 Rozwój przez kompetencj e Temat: Czy wiem co jem?

4 MY

5 UKŁAD POKARMOWY I ODŻYWIANIE SIĘ

6 JAMA USTNA PRZEŁYK JELITO GRUBE ŻOŁĄDEK JELITO CIENKI E ODBYT

7 J AMA USTNA Początkowy odcinek przewodu pokarmowego i oddechowego. Pobieranie pokarmu Mechaniczne rozdrabnianie pokarmu Wstępne trawienie cukrów Ślinianki wytwarzają ślinę, która nawilża pożywienie, ma również właściwości bakteriobójcze i uczestniczy w trawieniu cukrów.

8 P RZEŁYK Przesuwa pokarm do żołądka Skurcze mięśni przełyku zachodzą niezależnie od naszej woli.

9 Ż OŁĄDEK Najszerszy odcinek przewodu pokarmowego Może gromadzić przed krótki czas większą ilość pokarmu Gromadzi i miesza pokarm Częściowo trawi białka Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki działaniu enzymu (pepsyny)

10 D WUNASTNICA Jest początkowym odcinkiem jelita cienkiego o długości cm. Jest organem, w którym rozpoczyna się intensywny proces trawienia białek, tłuszczów i cukrów.

11 J ELITO CIENKIE Ma 6 metrów długości – jest najdłuższym narządem w ciele człowieka Jego ściany wykonują ruchy perystaltyczne, czyli skurcze przesuwające pokarm Końcowy etap trawienia białek, węglowodanów i tłuszczów Zachodzi proces wchłaniania glukozy, aminokwasów, witamin, glicerolu i kwasów tłuszczowych do kosmków, skąd wraz z krwią są rozprowadzane po organizmie

12 J ELITO GRUBE Usuwa niestrawione resztki w postaci kału Zachodzi proces wchłaniania – wody, soli mineralnych i niektórych witamin W anatomii końcowy otwór przewodu pokarmowego.

13 WĄTROBA TRZUSTKA WYROSTEK ROBACZKOWY

14 W ĄTROBA Przekształca trujące substancje w obojętne Gromadzi nadmiar glukozy w postaci glikogenu Wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze cząsteczki

15 T RZUSTKA Wytwarza enzymy trawienne, które przepływają do przewodu pokarmowego Wytwarza hormony i insulinę Reguluje poziom glukozy we krwi

16 ANALIZA ANKIETY: CZY WIEM CO JEM? Przeprowadziliśmy ankietę wśród uczniów klas III gimnazjum. W ankiecie brało udział 15 kobiet i 24 mężczyzn. Ankietę przeprowadziliśmy w październiku 2010 r. Wyniki ankiety przeprowadzonej w naszej szkole zostały wywieszone na gazetce szkolnej.

17 Czy jesteś aktywny fizycznie: Kobiety Mężczyźni

18 Jak oceniasz stan swojego zdrowia: Kobiety Mężczyźni

19 Jaki posiłek w ciągu dnia jest dla Ciebie najważniejszy: Kobiety Mężczyźni

20 Ile spożywasz posiłków w ciągu dnia: Kobiety Mężczyźni

21 Dlaczego jesz? Kobiety

22 Czy często jesz owoce i warzywa: Kobiety Mężczyźni

23 Czy podczas oglądanie telewizji pod ręką masz jakąś przekąskę: Kobiety Mężczyźni

24 Jaki rodzaj przekąsek wybierasz?: Kobiety Mężczyźni

25 Jakie napoje najczęściej spożywasz: Kobiety najczęściej piją: -herbatę -wodę -soki A najrzadziej piją: -kawę Mężczyźni najczęściej piją: -wodę -herbatę -coca-cole A najrzadziej piją: -wino czerwone -piwo

26 Czy uważasz, że w szkole powinniśmy pić mleko: Mężczyźni Oto kilka przykładów uzasadnień: NIE: Bo w domu jest lepsze, jest nie dobre TAK: Bo jest zdrowe, wzmacnia kości, Tak by było fajnie Kobiety Oto kilka przykładów uzasadnień: TAK: Jest zdrowe, wzmacnia kości, jest smaczne. NIE: Nie każdy lubi mleko

27 Czy uważasz, że w sklepiku szkolnym powinny być owoce?: Kobiety Mężczyźni

28 Co według Ciebie powinno znajdować się w sklepiku szkolnym: Mężczyźni Kobiety

29

30 Jadłospis nieprawidłowy: Śniadanie: Herbata Pieczywo z masłem Miód lub dżem Obiad: Zupa ziemniaczana Kotlet wieprzowy Kapusta zasmażana Ziemniaki Herbata, pączek Kolacja: Herbata Pieczywo, masło Wędlina

31 Jadłospis prawidłowy: I Śniadanie: Herbata z mlekiem Pieczywo razowe Bułka, margaryna Kama lub masło Wędlina drobiowa, pomidor II Śniadanie: Kanapka – chleb razowy Z pastą z sera, szczypiorku, rzodkiewki lub papryki Napój owocowy Obiad: Barszcz czerwony z fasolką Ryba duszona w jarzynach Sur ó wka z kapusty pekińskiej z koperkiem Ziemniaki Kolacja: Kasza gryczana Sur ó wka z marchwi, jabłka i chrzanu

32 B UDOWA I ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43 CZY WIESZ CO JESZ?

44 O KONIECZNOŚCI ZDROWEGO ODŻYWIANIA I SKUTKI NIEWŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA INFORMOWALIŚMY NA ULOTKACH … I PLAKATACH.

45 C ZY WIESZ CO JESZ ? Skutki niewłaściwego odżywiania: choroby układu krążenia nowotwory cukrzyca choroby jelita grubego kamica żółciowa próchnica zębów osteoporoza otyłość bulimia, anoreksja

46 Z APOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE Grupy ludnościOgółem [kcal] Chłopcy lat2600 Dziewczęta lat2300 Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Młodzież męska lat Młodzież żeńska lat Mężczyźni lat praca lekka Mężczyźni lat praca ciężka Kobiety lat praca lekka Kobiety lat praca ciężka Kobiety ciężarne (II połowa ciąży)2800 Kobiety karmiące3400 Mężczyźni lat2300 Kobiety lat2200

47 Wylicz swój BMI (Body Mass Index)

48 P ODANE ZAKRESY ODNOSZĄ SIĘ OSÓB W WIEKU 14 LAT.

49 fotosyntezę oddychanie tlenowe fermentację mlekową fermentacją alkoholową E NERGIA MOŻE BYĆ UWALNIANA DO ORGANIZMU POPRZEZ : S POSOBY DOSTARCZANIA ENERGII DO ORGANIZMU

50 FOTOSYNTEZA 6H 2 O + 6CO 2 + (energia świetlna) C 6 H 12 O 6 + 6O 2

51 Z NACZENIE PROCESU FOTOSYNTEZY Jest to jedna z najważniejszych przemian biochemicznych na ziemi: zapewnia stałe dostawy tlenu do atmosfery przyczynia się do wzrostu ilości węgla organicznego w puli węgla zwiększając masą materii organicznej, kosztem materii nieorganicznej. poprzez fotosyntezę odżywia się większość gatunków roślin

52 C 6 H 12 O 6 + 6O 2 6CO 2 + 6H 2 O P ROCES ODDYCHANIA TLENOWEGO

53 Proces fermentacji mlekowej C 6 H 12 O 6 + bakterie mlekowe 2CH 3 CHOHCOOH Cukier prosty Kwas mlekowy energia

54 Fermentacja alkoholowa Fermentacja alkoholowa jako proces biochemiczny pozwala organizmom działającym w warunkach beztlenowych na regenerację NAD zużytego w procesie glikozy.

55 ŻEBY ŻYCIE MIAŁO SMACZEK RAZ JABŁUSZKO RAZ BURACZEK !

56

57


Pobierz ppt "Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał"

Podobne prezentacje


Reklamy Google