Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KUCHNIA PORTUGALSKA SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KUCHNIA PORTUGALSKA SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB."— Zapis prezentacji:

1 KUCHNIA PORTUGALSKA SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB

2 TRADYCJE KUCHNI PORTUGALSKIEJ Portugalczycy są bardzo przywiązani do swoich narodowych tradycji. Życie towarzyskie toczy się w tascas (barach), nad szklanką wina z beczki i talerzem petiscos (zakąsek, przystawek), wypełnionym kawałkami pieczonej lub smażonej ryby, mięsa, ośmiornicami, papryką, oliwkami, pikantnymi sałatkami.Tak jak wszystkie narody związane z morzem Portugalczycy kochają ryby i owoce morza. Wielką popularnością cieszą się wyśmienite, tłuste portugalskie sardynki. Warte polecenia są małże sercówki i wenusówki, ślimaki faliste, kalmary, ośmiornice, kraby i homary.

3 KAWA Kawiarnie są niemal narodowymi instytucjami, gdzie ludzie gromadzą się przez cały dzień. Café - czarna kawa Bica - bardzo mocna kawa typu esperesso, podawana w maleńkiej filiżance. Ulubiony rodzaj Portugalczyków, którzy dodatkowo sypią dużą ilość cukru. Café grande - czarna kawa podawana w dużej filiżance Carioca - mała czarna kawa z dodatkiem wody, by ją osłabić. Café com leite lub Café branco - kawa z mlekiem Garoto - mała filiżanka kawy z odrobina mleka Galăo - wysoka szklanka kawy z mlekiem

4 RYBY Mówi się, że Portugalczycy znają 365 sposobów przyrządzania dorsza. Najsłynniejsze i najlepsze potrawy to "bacalhau á gomes de sá, "bacalhau a brás, "bacalhau dourado oraz "bolinhos de bacalhau. Sardynki (sardinhas) są niemal tak popularne jak dorsz. Portugalskie sardynki są uważane za najsłodsze i najtłustsze na świecie, przyrządza się je na wiele sposobów, jednak najsmaczniejsze są grillowane lub wędzone.

5 Przepis na: bacalhau a Brás Składniki:

6 Bacalhau a Brás 80 dag filetów z dorsza

7 Bacalhau a Brás 4 filety anchois

8 Bacalhau a Brás 1 kg ziemniaków

9 50 dag cebuli Bacalhau a Brás

10 2 ząbki czosnku

11 5 jajek Bacalhau a Brás

12 120 ml oliwy

13 Bacalhau a Brás 1 łyżka masła

14 Bacalhau a Brás Sposób przygotowania: Filety z dorsza opłukać, smażyć na 1 łyżce oliwy, aż płyn odparuje, usunąć ości i podzielić na kawałki. Cebule i czosnek obrać. Posiekać i zrumienić na 1 łyżce oliwy. Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, mieszając, podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Filety anchois i czosnek posiekać i zmiksować z jajkiem i 2 łyżkami oliwy. Cztery jajka ubić, doprawić solą i usmażyć z nich na maśle jajecznicę. Wymieszać rybę ze zmiksowanymi anchois, ziemniakami, cebulą i pokrojoną na kawałki jajecznicą. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego pozostałą oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać: Przybrać natką oraz czarnymi oliwkami, podawać z białym winem.

15 ZUPY Zupy bardzo często pojawiają się na portugalskich stołach, a niektóre z nich przypominają polskie potrawy. Najbardziej znana to "Zielona Zupa", czyli "Caldo Verde", narodowa potrawa Portugalii. Trochę mniej znaną jest Zupa o bardzo intrygującej nazwie "Zupa z kamienia, czyli "Sopa de Pedra.

16 Przepis na: caldo verde, kapuśniak po portugalsku Składniki:

17 caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 kg ziemniaków

18 2l wywaru z warzyw Caldo verde, kapuśniak po portugalsku

19 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 20 dag kiełbasy chourico lub wędzonki

20 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 6 ząbków czosnku

21 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 cebula

22 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 liść laurowy

23 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku 1 mała średnia główka kapusty włoskiej lub białej

24 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku parę sztuk kolendry

25 Caldo verde, kapuśniak po portugalsku Sposób przygotowania: Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Dodać wędzonkę pokrojoną w kostkę, jeszcze trochę podsmażyć. Kapustę bardzo drobno poszatkować, przelać ją wrzątkiem, a następnie bardzo zimną wodą, żeby zachowała kolor. Zalać kapustę ok. 2 l wrzącego wywaru i gotować do miękkości z liściem laurowym. W międzyczasie ugotować ziemniaki i utłuc na puree. Dodać je do kapusty, gotować jeszcze min. Dodać cebulę, czosnek i wędzonkę, posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Podawać: Na gorąco. W oryginalnym przepisie używa się kapusty nazywanej couve galega lub caldo verde. Nie zawiązuje ona główek i ma więcej goryczy. Dość dobrze zastępuje ją kapusta włoska.

26 MIESO W kuchni portugalskiej znajdziemy potrawy z wołowiny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny oraz drobiu. Przyrządza się je na rozmaite sposoby, zawsze jednak z dodatkiem oliwy z oliwek, cebuli, czosnku, ziół i warzyw. Do wielu potraw - oprócz ziemniaków - podaje się także chleb.

27 Przepis na: kurczę po portugalsku Składniki:

28 Kurczę po portugalsku 2 młode kurczęta, pozbawione kości i pokrojone w kawałki

29 Kurczę po portugalsku 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki

30 duża cebula pokrojona w plasterki Kurczę po portugalsku

31 3 różnokolorowe papryki, pokrojone w pierścienie

32 10 dag czarnych oliwek bez pestek Kurczę po portugalsku

33 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane Kurczę po portugalsku

34 pęczek posiekanej natki pietruszki

35 Kurczę po portugalsku 4 łyżki oliwy

36 Kurczę po portugalsku sok z jednej cytryny

37 Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do temperatury oC. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy. Pokrojone warzywa zmieszać w misce. 1/3 warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami. Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 min. Podawać: Na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem. Kurczę po portugalsku

38 SŁODYCZE W żadnej innej dziedzinie sztuki kulinarnej Portugalczycy nie wykazują tyle inwencji i pasji co przy tworzeniu doces. Podstawą portugalskich słodyczy jest cukier oraz żółtka jaj. Wyrobem doces zajmowały się początkowo siostry zakonne, dziś jednak każdy region Portugalii, każde miasteczko, szczyci się swoimi własnymi słodkimi specjałami, które można kupić w miejscowych pastelarias (cukierniach). Przepisy na wiele z nich stanowią rodzinne sekrety, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ciasteczka, naleśniki, konfitury i orzechy w miodowych polewach, torty, paszteciki i budynie - to słodka wizytówka portugalskiej kuchni.

39 Przepis na: Pastéis de Belém Składniki:

40 Pastéis de Belém 40 dag mrożonego ciasta francuskiego

41 Pastéis de Belém 2 łyżki masła

42 400 ml mleka Pastéis de Belém

43 15 dag cukru pudru

44 Pastéis de Belém 1 opakowanie cukru waniliowego

45 5 żółtek Pastéis de Belém

46 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pastéis de Belém

47 1 łyżeczka cynamonu Pastéis de Belém

48 Wykonanie: Nałożyć krem do babeczek i piec ok. 15 minut, aż krem przyrumieni się, w temperaturze 200°C. Posypać babeczki cynamonem i pozostałym cukrem. Podawać do kawy. Przygotowanie Ciasto rozmrozić, rozwinąć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 12 kawałków, uformować z nich okrągłe placki, wyłożyć nimi foremki do babeczek wysmarowane masłem i piec 10 minut w temperaturze 240°C. Mąkę rozpuścić w mleku, dodać 10 dag cukru, cukier waniliowy i żółtka. Garnek z mlekiem wstawić do większego naczynia z gotującą się wodą i ubijać krem do chwili, aż zgęstnieje.

49 ALKOHOL Bogata i różnorodna kuchnia portugalska wymaga oczywiście odpowiedniej oprawy w postaci trunków. Pod tym względem Portugalia nie rozczarowuje miłośników alkoholi, oferując słynne Vinho Verde - zielone wino, które nazwę zawdzięcza bogatym w zieleń regionom Minho - miejscu swego pochodzenia. Podaje się je do dań rybnych i owoców morza oraz używa jako składnika aperitifów i ponczu. Równie znane jest słodkie czerwone porto, choć sami Portugalczycy pijają je rzadko, przy uroczystych okazjach. Do wielkich rarytasów należy dojrzała madera, produkowana z najszlachetniejszych odmian winorośli.


Pobierz ppt "KUCHNIA PORTUGALSKA SARA KOWALCZYK MARYSIA SERWA KLASA IIB."

Podobne prezentacje


Reklamy Google